Search
Close this search box.

Janša: Če bi vsi spoštovali ukrepe, bi bile številke nižje. Virus se ne širi sam. Sproščanja ukrepov v naslednjih tednih ne gre pričakovati

Zaradi razširjenosti angleške različice virusa v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ne gre pričakovati, je danes dejal predsednik vlade Janez Janša. Kot je povedal, ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije. K sodelovanju je posebej pozval lokalne skupnosti in medije ter omenil, da bo zemljevid sproščanja, ki je regijski, mogoče enkrat v prihodnosti dodelan tudi do ravni občin.

“Doslej je bilo v Slovenijo dobavljenih 76 tisoč odmerkov cepiva. Do konca februarja pričakujemo več odmerkov cepiva Pfizer.”

Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, je bilo doslej v Slovenijo dobavljenih nekaj več kot 76.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Za naslednji mesec imamo zagotovila za več kot 100.000 odmerkov obeh doslej odobrenih cepiv podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne. Dobava cepiva AstraZenece pa je glede na dogajanje na evropski ravni še pod vprašajem. Če pa bo tudi to cepivo prišlo, ga bodo dodatno vključili v načrt cepljenja.

Preberite tudi: Janša: Zelo bi bili veseli, če bi bila cela država takšna, kot je trenutno Koroška. V ponedeljek bo možen pouk prve triade vzporedno s testiranjem

Dobra novica prihaja glede cepiv proizvajalca Johnson&Johnson, ki so v zadnji fazi testiranja in pričakovati je, da bo v naslednjih tednih Evropska zdravstvena agencija prejela tudi uradno zahtevo za presojo in odobritev.

Po besedah premiera lahko v Sloveniji 70-odstotno precepljenost še vedno pričakujemo do poletja. Temu odstotku bi se, kot je dodal, precej približali tudi v primeru, da bi dobili le obljubljene količine cepiv obeh podjetij, ki jih že uporabljamo. Zelo verjetno pa je, da bo od ostalih cepiv, ki so v fazi odobritve v naslednjih tednih prišlo do odobritve in začetka dobav vsaj enega cepiva, kar dodatno krepi optimizem.

Je pa Janša ob tem izpostavil, da je žal večina že zagotovljenih dobav koncentrirana na mesece od marca naprej, kar pomeni, da ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije.

Zato bo, kot je dejal, žal treba v tem času še posebej skrbno upoštevati vse preventivne ukrepe, omejiti stike na minimum in pri njih uporabljati vso priporočeno zaščito. Zavedati se je namreč treba, da imamo v Sloveniji razširjeno tudi angleško verzijo novega koronavirusa, ki se širi hitreje. Uradno potrjeno prisotnost imamo v Sloveniji že od decembra naprej, žal z zamudo.

Angleška različica virusa je bolj nalezljiva. Virus kroži po Sloveniji. Povsod po EU v naslednjih tednih ne pričakujemo sproščanja ali izboljšanja stanja.

Po informacijah, ki jih praktično vsak dan dobivam od kolegov iz drugih držav, bodisi ministrov za zdravje bodisi predsednikov vlad, bo ta angleška različica virusa povsod po Evropi v naslednjih tednih najbolj razširjena verzija. Zaradi tega so striktni ukrepi še toliko bolj potrebni, na mestu je tudi večja previdnost in zaradi tega v naslednjih tednih kakšnega bistvenega sproščanja ne moremo pričakovati. Ne moremo pričakovati tudi kakšnega bistvenega izboljšanja stanja brez dodatnih ukrepov.

V Evropi skupaj z drugimi državami spremljamo drastičen, intenziven potek tega virusa v različnih obdobjih z različno intenzivnostjo. Trenutno je najbolj na udaru Portugalska. Tudi nekatere druge države poročajo o hitrem širjenju, predvsem angleške verzije virusa, zato zaostrujejo režime na mejah.

Določene omejitve so trenutna realnost in v naslednjih tednih kakega velikega izboljšanja v Evropi žal ne moremo pričakovati, lahko pa skupaj prispevamo k temu, da bo trend padanja okužb in vseh ostalih posledic v Sloveniji vseeno, kljub prisotnosti angleške verzije virusa takšen, da bodo krivulje šle navzdol in da zmogljivosti našega zdravstvenega sistema ne bodo presežne in da bomo primorani zaradi tega plačevati ceno epidemije tudi v smislu postranske dodatne škode,” je napovedal Janša.

Opozoril je, da bodo prihodnji tedni izjemno zahtevni. “Praktično lahko govorimo o tretjem valu, zaradi angleške verzije virusa,” je dejal in dodal, da “večje bo sodelovanje, večja bo naša soodgovornost ali pa zavedanje te soodgovornosti, večja bo naša potrpežljivost, bolj bomo lahko veljavnost teh ukrepov, ki jih nihče ne mara, skrajšali.”

K sodelovanju je ponovno povabil vse, v prvi vrsti župane. “Tudi na lokalni ravni se da veliko narediti za to, da se ukrepi spoštujejo, da se nadzira upoštevanje teh ukrepov, civilna zaščita ima tukaj določene pristojnosti,” je opomnil Janša. K sodelovanju je pozval tudi medije. “To, da se vsi ukrepi pričakujejo z negativne strani, ne prispeva k zaustavljanju epidemije,” je dejal premier. K sodelovanju je pozval tudi medije.

Zemljevid sproščanja, ki je regijski, bo mogoče enkrat v prihodnosti dodelan tudi do ravni občin. Režim sproščanja oziroma zaostrovanja bo deloma odvisen tudi od tega, kako se bo lokalna skupnost organizirala za to, da bomo ta čas, ko so ukrepi dejansko potrebni, preživeli brez nekih dodatnih zaostritev, samo na podlagi tega, da ukrepe, ki že veljajo, striktno izvajamo in nadzorujemo. Na koncu se bo to seveda odražalo tudi na hitrejši ali počasnejši normalizaciji javnega življenja v posamičnih regijah ali celo občinah,” je napovedal.

K sodelovanju je pozval tudi medije. “To, da se vsi ukrepi pričakujejo z negativne strani, ne prispeva k zaustavljanju epidemije,” je dejal premier in dodal, da smo s temi ukrepi vsi tako ali drugače prizadeti. “Če vsi sodelujemo, potem se bo virus širil počasneje in ga bomo zaustavili in ukrepi enostavno ne bodo potrebni,” je poudaril.

Vlada bo po njegovih besedah reagirala v skladu z načrtom sproščanja. Zadnji trendi glede okužb niso bili dobri, boljši so bili trendi glede zasedenosti kapacitet v bolnišnicah. Tu je minimalni manevrski prostor, meni Janša, ki pa je pojasnil, da ko so sprejemali načrt, še ni bilo potrjene angleške različice virusa v državi. Zaradi tega novega dejstva bi morda lahko spremenili načrt ukrepov. A alternativne strategije boja proti koronavirusu po Janševih besedah ni

Glede posledic, ki jih čutijo mladi, je dejal, da se vsi zavedamo, da epidemija povzroča škodo, če se kak mesec pouka še da da nadoknaditi, se izgube življenja ne da. “Ne drži pa, da se vsi držimo ukrepov. Če bi se jih, se virus ne bi širil. Virus se ne širi sam, širimo ga ljudje,” je še navedel Janša.

Eno od rizičnih krajev za širjenje okužb je tudi delovno mesto, pri čemer je Janša napovedal poostritev nadzora delovne in zdravstvene inšpekcije, ugotovitvam morebitnih kršitev pa bodo sledile tudi sankcije. Glede nadzora nad delodajalci, ki naj bi silili delavce, da delajo tudi s simptomi covida-19, pa podatke še čaka, je navedel.

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki

Zaradi razširjenosti angleške različice virusa v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ne gre pričakovati, je danes dejal predsednik vlade Janez Janša. Kot je povedal, ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije. K sodelovanju je posebej pozval lokalne skupnosti in medije ter omenil, da bo zemljevid sproščanja, ki je regijski, mogoče enkrat v prihodnosti dodelan tudi do ravni občin.