Svet

V Avstriji pod plazom umrl moški

Na goratem območju v kraju Kleinwalsertal v avstrijski zvezni deželi Predarlska so danes našli mrtvega moškega, ki so ga iskali od petka zvečer. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je moškega zasul snežni plaz. Iskalna akcija poteka tudi na območju kraja St. Anton am Arlberg na Tirolskem, kjer pogrešajo dve osebi.

Preberi »

Ema Klinec z drugim mestom do petih stopničk v sezoni

Slovenka Ema Klinec (256,3 točke) je na tekmi smučarskih skakalk za svetovni pokal v nemškem Willingenu zasedla drugo mesto. S sijajnim finalnim skokom jo je ugnala le domačinka Katharina Althaus (264,4). Tretje mesto je pripadlo Japonki Sari Takanashi (245,7).

Preberi »

Slovenci sodelovali v prelomni raziskavi, ki dokazuje prednosti prilagajanja zdravljenja genskemu zapisu

Raziskovalci Medicinske fakultete v Ljubljani so sodelovali v mednarodni študiji, ki je pokazala, da se pri bolnikih pojavlja 30 odstotkov manj resnih neželenih učinkov zdravil, če so ta prilagojena njihovemu genskemu zapisu. Študija kot prva dokazuje prednosti predpisovanja zdravil iz različnih terapevtskih skupin na podlagi genskega zapisa.

Preberi »

Nika Prevc srebrna na mladinskem SP v Whistlerju

Potem ko je slovenska smučarska skakalka Nika Prevc pokazala odlično pripravljenost na Olimpijskem festivalu evropske mladine in v Planici osvojila tri zlate kolajne, je dobre predstave nanizala tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kanadi. Na posamični tekmi v Whistlerju je postala svetovna podprvakinja in lanski zlati kolajni dodala še srebro.

Preberi »

V Avstriji dvojici dosmrtni zapor zaradi pomoči pri terorističnem napadu

Sodišče na Dunaju je po več mesecih sojenja ponoči štiri moške spoznalo za krive, da so Kujtimu Fejzulaiju novembra 2020 pomagali pri izvedbi terorističnega napada na Dunaju, v katerem so umrli štirje ljudje. Dva izmed njih sta prejela dosmrtno kazen, še dva pa po 19 in 20 let zapora. Dva obtoženca je sodišče oprostilo obtožb pomoči pri umorih.

Preberi »

Slovenija na indeksu zaznave korupcije najslabše doslej

Slovenija je v lanskem letu na indeksu zaznave korupcije (CPI) ponovno nazadovala in dosegla zgodovinsko dno, ugotavljajo v nevladni mednarodni organizaciji Transparency International. Lani je država nazadovala za eno točko in se s 56 točkami uvrstila na enako mesto kot Italija, Gruzija in Češka.

Preberi »

Sarajevska kriminalna skupina načrtovala napad na slovensko pevko Senidah

Kriminalna skupina Admirja Arnautovića, sicer glasbenega menedžerja, je v prestolnici Bosne in Hercegovine načrtovala napad na slovensko pevko Senido Hajdarpašić z umetniškim imenom Senidah, po pisanju sarajevskega portala Raport.ba razkriva poročilo sarajevske policije. Pevko so želeli pretepsti ali politi s kislino.

Preberi »

Ministrica Vrečko na slovesnosti v nekdanjem taborišču Auschwitz

Osrednje slovesnosti ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki je potekala na območju nekdanjega nemškega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau ob 78. obletnici njegove osvoboditve, sta se danes udeležili tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko in državna sekretarka v premierjevem kabinetu Kaja Širok.

Preberi »

Dogodki