angleški sev

Angleška različica se širi, na Koroškem drugi najvišji odstotek. V NLZOH pozorni na določene mutacije v vzorcih

Delež angleške različice novega koronavirusa se povečuje, ugotavljajo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo. V Sloveniji so zabeležili tudi 64 primerov določene mutacije na bodici novega koronavirusa pri doslej prevladujoči različici, kar se v tujini načeloma ne pojavlja.

Preberi »

Jerala: Nigerijska različica koronavirusa podobno kot južnoafriška zmanjša učinkovitost vezave protiteles

Nigerijska različica koronavirusa podobno kot južnoafriška zmanjšuje učinkovitost vezave protiteles, zato je verjetno pričakovati manjšo učinkovitost cepiv, je pojasnil Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Pozornost je treba zato posvetiti stikom okuženih s to različico, obenem pa se pravočasno odzvati tudi na širjenje angleške različice.

Preberi »

Janša: Če bi vsi spoštovali ukrepe, bi bile številke nižje. Virus se ne širi sam. Sproščanja ukrepov v naslednjih tednih ne gre pričakovati

Zaradi razširjenosti angleške različice virusa v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ne gre pričakovati, je danes dejal predsednik vlade Janez Janša. Kot je povedal, ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije. K sodelovanju je posebej pozval lokalne skupnosti in medije ter omenil, da bo zemljevid sproščanja, ki je regijski, mogoče enkrat v prihodnosti dodelan tudi do ravni občin.

Preberi »

Avstrija naj bi zaostrila pogoje za vstop v državo tudi za dnevne migrante

Zaradi širjenja bolj nalezljivih različic novega koronavirusa nameravajo v Avstriji zaostriti pogoje za vstop v državo. Glede na osnutek, ki ga je dobila avstrijska tiskovna agencija APA, bi morali tudi dnevni migranti predložiti negativen izvid na novi koronavirus. Predlog ukrepa bi lahko stopil v veljavo prihodnji teden.

Preberi »

Inštitut za mikrobiologijo potrdil angleški sev virusa pri treh vzorcih

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je pri treh od 291 vzorcev iz osrednjeslovenske regije, ki so jih vključili v gensko sekvenciranje in so bili vzeti med 1. in 14. januarjem letos, dokazali vse specifične mutacije značilne za angleški sev, piše na njihovi spletni strani.

Preberi »

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.