Search
Close this search box.

Janša: V sredo zagotovo nekaj sprememb glede protikoronskih ukrepov, morda že prej

Premier ter začasni minister za zdravje Janez Janša je na današnji izredni novinarski konferenci spregovoril o pojavu angleškega seva novega koronavirusa v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepih, ki jih je treba sprejeti.

Razloga za današnjo novinarsko konferenco sta dva. Prvi je, da se epidemija ne umirja več tako kot prej in da smo začeli stagnirati pri številu okužb. Drugi pa je v tem, da je bila včeraj v Sloveniji odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev koronavirusa, je uvodoma dejal Janša.

Kar se tiče stanja, ki se ne umirja, sami dnevno spremljate številke. Vlada je v sredo oziroma četrtek nekatere ukrepe v določenih regijah sprostila, to seveda vzbuja zaskrbljenost glede skladnosti ravnanja s stanjem, ki se slabša.

VIDEO: Posnetek novinarske konference

“Stanje epidemije v Sloveniji se ne umirja. Situacija se poslabšuje. Zato bo glede sproščanja ukrepov ta teden, v sredo ali že prej, potreben ponovni premislek,” je poudaril.

Včeraj je bila v Sloveniji odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev, je dejal Janša. Okužbo z angleškim sevom so odkrili pri državljanu Kosova, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče, v Slovenijo pa je prišel iz Belgije, s testom, ki je bil negativen. Pozneje se je odkrilo, da je imela ta oseba pozitivnega in negativnega. Na mejah je kazal negativnega, je pojasnil Janša in dodal, da so bili o primeru obveščeni preko evropskega sistema za zgodnje obveščanje. Po informacijah, ki jih imajo dela v podjetju v Kranju, naj pa ne bi imel stikov.

“Belgijske oblasti so nas obvestile, da se pri nas nahaja oseba, ki je bila pri njih testirana in odkrita kot pozitivna na angleški sev koronavirusa 16. januarja. Omenjena oseba nam je povedala, da je v Slovenijo pripotovala včeraj in to z narejenim testom, ki je bil negativen. Kasneje se je razkrilo, da je oseba imela dva testa, eden je bil pozitiven, drugi pa negativen. Kako je bilo to možno pristojni še raziskujejo,” je pojasnil.

V večini evropskih držav so že odkrili angleški sev koronavirusa, ki se širi hitreje in je bolj nalezljiv, zato smo sklepali, da se morda ta sev nahaja tudi v Sloveniji. Laboratorij, ki je to preiskoval, je odkril, da tega seva do sedaj nismo imeli.

Navedel je, da je na četrtkovi seji Evropskega sveta slišal precej alarmantne podatke o tem, kaj se dogaja v nekaterih drugih evropskih državah z vidika hitrega širjenja angleškega seva, zato “smo v petek sprejeli nekatere urgentne ukrepe.”

V petek so urgentno sprejeli nekatere ukrepe. “Na posebno zaprosilo nam je slovaška vlada omogočila nekaj tisoč posebnih testov, ki so občutljivi samo na angleški sev koronavirusa, pristojni iz NIJZ so na Slovaškem teste včeraj prevzeli in danes na nekaterih mestih že za nazaj testiramo nekatere vzorce, pri katerih se je virus doslej odkril, oziroma so bili pozitivni. Klasični PCR testi namreč ne ločijo med mutacijami in je za to potrebno posebno testiranje,” je povedal premier Janša. Dejal je tudi, da bo izvedeno testiranje vzorcev iz vseh regij in da najkasneje v torek preko dneva pričakujejo podatke oziroma rezultate preverjanja za nazaj za vse slovenske regije.

“Potrebna je skrajna previdnost. V naslednjem tednu odpiramo šole. Odpiranje šol bo varno samo, če se bomo držali pravil. Odpiranje šol je v odgovornosti staršev. Naše ravnanje mora biti skrajno previdno. Glede na stanje epidemije moramo ukrepe jemati z vso resnostjo,” je opozoril.

Glede na dileme, ki so se pojavljale v zadnjih dneh in tednih, ali so šole v tej situaciji pripravljene na odprtje, ali ne, je predsednik vlade izpostavil, da je brošura z modeli in priporočili v primerih z manjšim ali večjim številom okužb bila izdana v začetku šolskega leta, vsi jo poznajo, pri njenem nastajanju je sodelovalo na stotine strokovnjakov, teoretikov in praktikov in “tu ne bi smelo biti kakšnih posebnih dilem.” “Še posebej, ker so se nekateri modeli poteka šole v skladu s temi navodili izvajali že doslej, torej imamo tudi že praktične izkušnje,” je ocenil premier Janša.

Če je le možno, uporabljajte trislojne kirurške maske ali FFP2 za večjo zaščito, je priporočil premier. “Tudi kar se tiče nošenja zaščitnih mask, apeliram, da kjer je le možno, uporabljajte trislojne maske ali FPP 2, še posebej tam, kjer menite, da bodo stiki, do katerih bo nujno prišlo tekom opravljanja vašega dela, rizični,” je pozval premier Janez Janša.

Šole in vrtci se odpirajo po programu, v devetih regijah. Glede na vse ukrepe, ki so bili predpisani za varno šolanje v prvi triadi, lahko šolanje poteka v učilnicah. Če bo več okužb v enem razredu, se bo pouk selil na daljavo, če bo jih več na šoli, se bo zaprla določena šola, je pojasnil Janša.

V sredo bo zagotovo nekaj sprememb glede protikoronskih ukrepov, če testiranje pokaže razširjenost angleškega seva, pa že prej, je povedal Janša. Če bi imeli sejo vlade po seji Evropskega sveta, bi imeli več dilem. V nekaterih drugih državah stroka svetuje drugače, vlada mora tehtati, je dejal in opomnil, da je stanje v Sloveniji vsekakor bolj resno, kot je bilo v sredo.

Vsi si želimo, da bi lahko vse sprostili čim prej. Trenutne številke tega ne dopuščajo. Vse je odvisno od našega obnašanja. Virus, ki se širi hitreje, je med nami, zato je upoštevanje teh ukrepov še bolj pomembno.

Prav tako je predsednik vlade navedel, da so v enem od laboratorijev, kjer preverjajo situacijo za nazaj od 80 preverjenih primerkov našli dva takšna, kjer je močan sum, da gre za angleški sev, “torej poleg enega odkritega primera pri osebi, ki naj bi v Slovenijo prišla včeraj in naj ne bi imela stikov, ni pa to zagotovo, je torej tu sum še za 2 dodatna primera. Ne gre pa za 8 odkritih primerov, kolikor so poročali nekateri mediji, o tem ni uradnih podatkov, temveč so zgolj govorice,” je še povedal predsednik vlade.

Odobritev cepiva AstraZeneca naslednji teden ni zagotovljena, je omenil premier. “Dodatno zaskrbljenost zbujajo napovedi, da zna priti do zamude pri proizvodnji nekaterih cepiv ozirom da so nekatera cepiva na katera računamo v prihodnjih tednih in mesecih v fazi odobritve in da ta odobritev ni tako gotova z naslednjim tednom, kot je bilo predhodno najavljeno. Gre za cepivo proizvajalca AstraZeneca, ki ga je EU naročila relativno veliko, v okviru tega tudi Slovenija, poudarjam pa, da naši načrti narejeni doslej, teh cepiv, ki še niso odobrena, ne vsebujejo. Načrti za cepljenje, ki jih ima trenutno Slovenija, vsebujejo zgolj dve cepivi, ki sta že odobreni, to je Biontech Pfizer in Modern,” je dejal.

Nevarnost novih sevov – gre za angleški, škotski in južnoafriški – je predvsem v tem, da povzročajo večjo kužnost. Po ocenah strokovnjakov se je reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese okužbo, pri novem sevu povečalo za približno 0,4.

Dogodki

Premier ter začasni minister za zdravje Janez Janša je na današnji izredni novinarski konferenci spregovoril o pojavu angleškega seva novega koronavirusa v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepih, ki jih je treba sprejeti.