Žohar Čretnik: V laboratorijih ob ponovnem analiziranju 877 vzorcev našli 16 vzorcev z angleško varianto novega koronavirusa

Direktorica direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je na današnji novinarski konferenci dejala, da so v laboratorijih ob ponovnem analiziranju vzorcev našli 16 vzorcev z angleško različico novega koronavirusa.
covid-19-5000502_1920

Žohar Čretnikova je povedala, da je nacionalni laboratorij v soboto od slovaške vlade prevzel donacijo testnih kompletov namenjenih odkrivanju sprememb v dednem zapisu virusa SARS-CoV-2, in sicer za tako imenovani angleški sev. Sprejeti testni kompleti so zadoščali za analizo 1200 vzorcev.

Testne komplete so v nedeljo razdelili med 6 mikrobioloških laboratorijev Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Kot je navedla so komplete poslali v Maribor, Celje, Ljubljano, Kranj, Novo mesto in Koper ter v laboratoriji Instituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani.

Na vseh omenjenih lokacijah so pričeli z delom. Na vsakem desetem PCR pozitivnem vzorcu, ki so ga v laboratorije sprejeli v 14-dneh so izvedli dodatno analizo, da bi ugotovili genetski spremembi prisotni pri visokem deležu predstavnikov angleškega seva. Do ponedeljka so testirali 877 vzorcev in pri 16 vzorcih dobili pozitiven rezultat.

FOTO: Vlada RS

Prvi pozitivni vzorec angleškega seva je bil, po besedah direktorice nacionalnega laboratorija, sprejet v laboratorij v Mariboru 11. januarja letos, in sicer je bil odvzet v Murski Soboti, naslednja dva pozitivna sta bila sprejeta 16. januarja, eden je bil zabeležen v Ljubljani, drugi pa na Gorenjskem. Kot je še povedala pozitivnih vzorcev niso našli na mariborskem, koprskem in celjskem področju.

FOTO: Vlada RS

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.