Search
Close this search box.

Za naložbe na državnih cestah letos 253, prihodnje leto 295 milijonov evrov

Direkcija za infrastrukturo je v letošnjem proračunu kot upravljavec skoraj 6000 kilometrov glavnih in regionalnih cest imela na voljo nekaj manj kot 253 milijonov evrov. V naslednjem letu ima za svoje projekte zagotovljenih slabih 295, v letu 2022 pa malenkost pod 298 milijoni evrov. Podobne številke napovedujejo tudi v naslednjih letih.

V skladu z leta 2018 sprejetim vladnim načrtom vlaganj v promet in prometno infrastrukturo finančni obseg za obdobje med leti 2020 in 2024 znaša dobre 1,42 milijarde evrov.

Kot so za STA pojasnili na direkciji, je tudi po letu 2023 ocenjena višina sredstev med 285 in 290 milijoni evrov letno, medtem ko je država v prejšnjem petletnem obdobju v ceste vložila skoraj 1,079 milijarde evrov oziroma 215 milijona evrov na leto.

Med večjimi letos zaključenimi projekti omenjajo skoraj tri milijone evrov vredno ureditev galerije Jelični vrh na cesti Spodnja Idrija-Godovič, sanacijo Delavskega mostu v Kranju (4,5 milijona evrov), ureditev krožnih križišč Bazara v občini Šempeter-Vrtojba (dva milijona) in ureditev ceste Zavratec-Škocjan skozi Bučko (2,7 milijona evrov).

Končana je bila tudi rekonstrukcija ceste Ribnica-Brezno (2,3 milijona evrov), gradnja krožnih krožišč na obvoznici v Ilirski Bistrici (2,3 milijona) ter rekonstrukcija ceste Velika Polana-Gomilica z ureditvijo skozi Gomilico (3,4 milijona).

Kar nekaj pomembnih projektov še vedno teče na severovzhodu Slovenije. Med drugim koraj 11,5 milijona evrov vredna prva faza podaljška Ceste proletarskih brigad v Mariboru, ki bo zaključena predvidoma konec leta 2021, kmalu naj bi začeli z gradnjo druge etape obvoznice v Slovenski Bistrici (4,5 milijona) ter leto in pol dolgo gradnjo obvoznice v Kidričevem, za katero bodo v skupaj skoraj 15 milijonov evrov vrednem projektu načrpali za polovico evropskega denarja.

Teče prav tako z evropskim denarjem podprta gradnja navezovalne ceste na avtocestni priključek Celje vzhod v Ljubečni (4,35 milijona evrov), sredi naslednjega leta bo zaključena sanacija plazu Solčavsko, jeseni pa še rekonstrukcija ceste Zidani most-Radeče (5,5 milijona). Poleti je predviden zaključek preplastitve ceste skozi naselji Gorica in Brezovci v občini Puconci (2,9 milijona).

Na severnoprimorskem koncu poteka rekonstrukcija ceste Predel-Bovec do Loga pod Mangartom, ki naj bi jo končali v začetku leta 2022 (4,7 milijona evrov), do poletja pa bo zaključena še rekonstrukcija ceste Podbrdo-Petrovo Brdo skozi Podbrdo v občini Tolmin (5,5 milijona).

Direkcija za infrastrukturo pa bo tudi leto 2021 nadaljevala z novimi projekti. Največji načrtovani je na 16 milijonov evrov ocenjena gradnja vzhodne obvoznice v Brežicah od avtocestnega priključka Čatež do regionalne ceste Brežice-Dobova, za katero bodo razpis objavili predvidoma konec leta 2021 ali v začetku leta 2022. Še okoli osem milijonov evrov bodo namenili za obnovo vozišča državne ceste proti Dobovi, za kar si obetajo evropski denar.

Na več kot deset milijonov je ocenjena še gradnja tolminske obvoznice z mostom čez Tolminko (12 milijonov evrov), ki bi jo tudi s pomočjo evropskih sredstev lahko začeli graditi v drugi polovici naslednjega leta, na malenkost manj pa rekonstrukcija ceste Murska Sobota-Gederovci (9,3 milijona evrov).

V načrtu je tudi objava razpisa za dolgo pričakovano 3,5 kilometra dolgo novo cesto Hotemaže-Britof med občinama Šenčur in Kranj, kjer čakajo na gradbeno dovoljenje, vrednost naložbe pa je ocenjena na 5,3 milijona evrov. Izvajalca del bodo naslednje leto verjetno iskali še za vrhniško obvoznico (štiri milijone evrov).

Že za prve mesece leta je načrtovana sanacija zidov in brežin Trebija-Sovodenj v občini Gorenja vas-Poljane, kjer so prejeli šest ponudb v vrednosti med 4,6 in 6,4 milijona evrov. Obvoznice bodo leta 2021 predvidoma začeli graditi še v občini Hrpelje-Kozina (9,2 milijona) ter v Vodicah, kjer pa bo vrednost naložbe znana, ko bo izdelana projektna dokumentacija.

Med ostalimi načrtovanimi projekti na direkciji izpostavljajo še rekonstrukciji glavne ceste med Slovensko Bistrico in Hajdino (5,3 milijona evrov) in ceste Križevci-Žihlava od Lukavcev do Ključarovcev (3,5 milijona evrov) ter gradnjo galerije Šklendrovec v Zagorju (5,3 milijona evrov).

Dogodki

Direkcija za infrastrukturo je v letošnjem proračunu kot upravljavec skoraj 6000 kilometrov glavnih in regionalnih cest imela na voljo nekaj manj kot 253 milijonov evrov. V naslednjem letu ima za svoje projekte zagotovljenih slabih 295, v letu 2022 pa malenkost pod 298 milijoni evrov. Podobne številke napovedujejo tudi v naslednjih letih.