Search
Close this search box.

Leto 2020 razglašeno za jubilejno leto Huga Wolfa

Ministrstvo za kulturo je leto 2020 razglasilo za jubilejno leto Huga Wolfa. V tem duhu se bo doma in na tujem zvrstilo veliko kulturno-umetniških dogodkov.

V leto 2020 bomo praznovali 160 let rojstva skladatelja Huga Wolfa, ki se je leta 1860 rodil v Slovenj Gradcu.

Hugo Wolf se rodi 13. marca 1860 v Slovenj Gradcu kot tretji otrok v nemško govoreči družini usnjarja, uglednega meščana in glasbenega navdušenca Filipa Wolfa ter žene Katarine (roj. Nussbaumer). 

Slovenija je bila zaradi svoje geografske lege od nekdaj stičišče različnih kultur in zato tudi vsaj začasna domovina številnim umetnikom, ki danes sodijo med najuglednejša imena v mednarodni javnosti. Mojster samospeva, skladatelj Hugo Wolf, je svoje izjemno ustvarjalno, čeprav kratko in tragično življenje, preživljal v Slovenj Gradcu in na Dunaju. Njegova glasba, s katero je zaznamoval celoten srednjeevropski kulturni prostor, je še danes priljubljena med glasbenimi navdušenci.

FOTO: Spletna stran MO Slovenj Gradec

“Kot skladatelj se je posvetil predvsem samospevu in ustvaril vrsto zbirk pesmi, s katerimi je po 1894. zaslovel po vsej Evropi. Ob samospevih je ustvaril tudi opero Der Corregidor in druga nenadomestljiva dela. Wolfov opus, ki ga je večinoma ustvaril v Avstriji, še danes predstavlja pomemben del klasičnoglasbene zapuščine, ki po vsem svetu združuje ljudi v društva ljubiteljev Huga Wolfa.” so zapisali na Ministrstvu za kulturo.

Pri tem naj še omenimo, da so v Kulturnem domu Slovenj Gradec pripravili bogato in raznoliko abonmajsko sezono 2019/2020. V novi sezoni želijo, da bi čim več ljubiteljev umetnosti v programu, ki ga ponujajo, našlo veliko lepega. Med drugim so za vse ljubitelje dobre glasbe, v sodelovanju z Društvom Hugo Wolf Slovenj Gradec, pripravili Wolfov koncertni abonma – Wolf povezuje ter tako obeležili 160-letnico rojstva skladatelja Huga Wolfa, o čemer si lahko več preberete TUKAJ

VIR: Ministrstvo za kulturo, www.hugowolf.si

Dogodki