Search
Close this search box.

Na srečanju prvih posredovalcev svoje znanje urili tudi Korošci

Včeraj je ob jezeru Črnava v Preddvoru potekalo 3. srečanje prvih posredovalcev iz celotne Slovenije, kjer sta se tekmovanja udeležili tudi ekipi PGD Mislinja in Gasilci Črna na Koroškem.

Na srečanju je tekmovalo 16. ekip, ki so merili svoje znanje v osmih različnih scenarijih: veslanje in zaustavljanje hudih krvavitev, spust po vrvi in reanimacija otroka, ki se je utopil v vodi, kmet, ki ga pri popravilu traktorja opeče olje ter dobi oparine ter anafilaktična reakcija, ko ga popikajo čebele, zabava in reanimacija, najden gozdar z lažjo rano in srčnim zastojem, tujek v dihalih pri dojenčku in nezavestna mama, zastrupitve z monoksidom ter zadnji scenarij, ko pri odbojki otroka zadene žogo v glavo ter dobi srčni zastoj.

Rezultati :

  • 1. Mesto PPo Ivanje Selo
  • 2. Mesto PPo Cerknica
  • 3. Mesto PPo Vodice
  • 4. Mesto PPo JZ GARS Kranj
  • 5. Mesto PPo Rače
  • 6. Mesto PPo Videm – Dobrepolje
  • 7. Mesto PPo Mislinja
  • 8. Mesto vsi ostali PPo (med njimi tudi PPo Črna na Koroškem)

Na srečanju so tekmovali v osmih scenarijih:

Obiskovalci pa so se lahko ves dan brezplačno učili oživljanja v mobilni simulacijski enoti SIM Centra, jahali konje ter si ogledali reševalno in gasilsko vozila.

Ekipe, ki so tekmovale: PPo Trata, PPo Ivanje Selo, PPo Cerknica, PPo Unec, PPo Videm – Dobrepolje, PPo Policijska uprava Kranj, PPo JZ GARS Kranj, PPo Kamna Gorica, PPo Radovljica, PPo Mislinja, PPo Črna na Koroškem, PPo Rače, PPo Šenčur, PPo Vinska Gora, PPo Žiri, PPo Vodice.

KDO SO PRVI POSREDOVALCI?

Prvi posredovalec je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja pred prihodom službe NMP in je vključen v sistem t. i. tihega aktiviranja sil za zaščito in reševanje.

SREČANJE JE ORGANIZIRALO DRUŠTVO PRVIH POSREDOVALCEV

Društvo je bilo ustanovljeno novembra 2018 z namenom promoviranja pomena delovanja prvih posredovalcev, o tem osveščati javnost, pomagati vsem prvim posredovalcem pri dodatnih izobraževanjih in pridobivanju znanja, organiziranje izobraževalnih srečanj in dogodkov ter zbiranje donacijskih sredstev za vse zgoraj navedene namene. Zavedajo se pomena prvih posredovalcev za pomoč prebivalstvu pri nujnih zdravstvenih stanjih, predvsem v bolj oddaljenih okoljih, kjer je dostopni čas reševalnih vozil daljši, seveda pa tudi v mestih. Več o prvih posredovalcih pa si lahko preberete na njihovi spletni strani tukaj.

Preberite še kako uspešni so bili Korošci na lanskem srečanju: Na tekmovanju prvih posredovalcev med najuspešnejšimi tudi Korošci (FOTO)

VIR: PGD Misinja, Gasilci Črna na Koroškem, Društvo prvih posredovalcev