Search
Close this search box.

Na tekmovanju prvih posredovalcev med najuspešnejšimi tudi Korošci (FOTO)

Včeraj je ob jezeru Črnava v Preddvoru potekalo 2. srečanje prvih posredovalcev iz celotne Slovenije, kjer sta se tekmovanja udeležili tudi ekipi PGD Mislinja in Gasilci Črna na Koroškem.

Tekmovanja se je udeležilo 16. ekip, ki so merili svoje znanje na 8. deloviščih (scenarijih).Tekmovanje je bilo izvedeno na visokem nivoju.

Ureznina z motorno žago in huda krvavitev
FOTO: Pgd Mislinja

Ekipe, ki so se udeležile tekmovanja: PPo Mavčiče (Mavčiče Pgd), PPo Jezersko (Pgd Jezersko), PPo Šenčur (PGD Šenčur), PPo Trata (Gasilska Enota Trata), PPo Kamna Gorica (Gasilci Kamna Gorica), PPo Cerknica (PGD Cerknica), PPo Bevče (Pgd Bevče), PPo Vinska Gora (Gasilec Vinska Gora), PPo Videm – Dobrepolje (PGD Videm – Dobrepolje), PPo Črna na Koroškem (Gasilci Črna na Koroškem), PPo JZ GRS Kranj 1 (Gasilsko reševalna služba Kranj / Fire & rescue service Kranj), PPo Preddvor (Gasilci PGD Preddvor), PPo Mislinja (Pgd Mislinja), PPo Koper (PPO – Prvi posredovalci MOK), PPo Ivanje Selo (PGD IVANJE SELO) ter lanski zmagovalci PPo JZ GRS Kranj 2.

Ekipa PGD Mislinja, ki so jo sestavljali Miha Borovnik, Andreja Borovnik, Jan Kotnik (ter podporna ekipe) je v močni konkurenci ekip iz celotne Slovenije dosegla odlično 3.mesto Člani ekipe so ob koncu tekmovanja dodali: “Ne učimo se samo za tekmovanja, vendar znanje uporabljamo tudi za realne situacije.” To pa ni bilo prvo tekmovanje, ki so ga uspešno opravili člani iz PGD Mislinje, maja so se udeležili regijskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči, o katerem si lahko več preberete TUKAJ.

Tekmovanja pa se je udeležila tudi ekipa Gasilcev iz Črne na Koroškem, ki so na tekmovanju v izvajanju temeljnih postopkov oživljanja ter zaustavljanju hudih krvavitev zasedli 6. mesto. Ekipo so sestavljali: Jure Zmrzlikar, Peter Naglič ter Katjuša Pratnekar.

PRVI ŠEST MEST SO ZASEDLI:

  • 1. PPo Cerknica
  • 2. PPo Ivanje selo
  • 3. PPo Mislinja
  • 4. PPo Koper
  • 5. PPO Bevke – Vinska gora
  • 6. PPo Črna na Koroškem

KDO SO PRVI POSREDOVALCI?

Prvi posredovalec je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja pred prihodom službe NMP in je vključen v sistem t. i. tihega aktiviranja sil za zaščito in reševanje.

Prvi posredovalci.

SREČANJE JE ORGANIZIRALO DRUŠTVO PRVIH POSREDOVALCEV

Društvo je bilo ustanovljeno novembra 2018 z namenom promoviranja pomena delovanja prvih posredovalcev, o tem osveščati javnost, pomagati vsem prvim posredovalcem pri dodatnih izobraževanjih in pridobivanju znanja, organiziranje izobraževalnih srečanj in dogodkov ter zbiranje donacijskih sredstev za vse zgoraj navedene namene. Zavedajo se pomena prvih posredovalcev za pomoč prebivalstvu pri nujnih zdravstvenih stanjih, predvsem v bolj oddaljenih okoljih, kjer je dostopni čas reševalnih vozil daljši, seveda pa tudi v mestih.

VIR: PGD Misinja, Gasilci Črna na Koroškem, Društvo prvih posredovalcev

Dogodki