Na NIJZ opozarjajo na pomen odgovorne spolnosti tudi med počitnicami in dopusti

Čas počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb in z nenačrtovanimi nosečnostmi, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Zato opozarjajo na pomembnost odgovorne spolnosti in izogibanja nezaščitenih spolnih odnosov, predvsem z neznanci.
pair-3798371_960_720

Ob umirjanju omejitev, povezanih z novim koronavirusom, je na mestu zaskrbljenost, da bodo ljudje preveč sproščeni in se s tem izpostavljali številnim tveganjem, opozarjajo na NIJZ. Mednarodne raziskave namreč kažejo, da se je po prvem valu epidemije povečala uporaba jutranje tabletke oziroma nujne kontracepcije, kar potrjuje prisotnost tveganih spolnih praks, so še navedli.

Prav tako spolno prenosljive okužbe, kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis in druge po svetu in tudi pri nas naraščajo. Zato je poleg neželene nosečnosti treba misliti tudi na prenos spolno prenosljivih bolezni, pred katerimi se najzanesljivejše zaščitimo s kondomom, so navedli na NIJZ.

Kontracepcijske tablete ne ščitijo pred spolno prenosljivimi okužbami. Zato na inštitutu svetujejo dvojno zaščito, to je uporabo zanesljive kontracepcije in hkratno uporabo kondoma. Dosledna uporaba kondoma je še posebej pomembna, ko gre za spolni kontakt z osebo, o kateri nismo popolnoma prepričani, da ni prenašalec spolno prenosljivih okužb, opozarjajo na NIJZ.

Na inštitutu svetujejo, da se posameznik seznani o varni spolnosti iz strokovno preverjenih virov. Ustrezna spolna vzgoja je še posebej pomembna pri mladih, za katere je raziskava NIJZ o spolni vzgoji za zdravje v slovenskih srednjih šolah pokazala, da so o spolnosti premalo obveščeni.

Tri četrtine mladih, ki je imelo spolni odnos zgodaj, namreč meni, da bi morali o spolnosti vedeti več, je pokazala omenjena raziskava. Prav tako je opozorila na visok delež (59-odstotni) tistih, ki so informacije o spolnosti dobili preko interneta. Te pa niso vedno preverjene in strokovno korektne, svarijo na NIJZ.

V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa na inštitutu priporočajo obisk zdravnika ob znakih okužbe. Ta se pojavlja v obliki sprememb na zunanjih spolnih organih, kot so rdečica, bolečine, srbečica ali izcedki. Zgodnje odkrivanje pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni, so navedli na inštitutu.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije