Search
Close this search box.

NIJZ

Zdravje v občini: V Slovenj Gradcu višja stopnja obravnav zaradi srčne kapi

Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev slovenjgraške občine je lani trajala povprečno 26,2 dneva na leto, v Sloveniji pa 21,7 dneva. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila z 2,7 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, višja od slovenskega povprečja, ki je 2,0, je razvidno iz podatkov NIJZ o zdravju prebivalcev občin.

Preberi »

Med zdravniško stavko opravljenih 10 odstotkov več storitev kot lani

V času zdravniške stavke so od 15. januarja do 15. marca letos v javni zdravstveni mreži opravili 1.037.971 storitev, ker je 95.619 ali 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Se je pa od začetka stavke povečalo skupno število čakajočih, več je tudi posameznikov, ki na zdravstveno storitev čakajo nedopustno dolgo, je razvidno iz podatkov NIJZ.

Preberi »

NIJZ sporoča: Okužbe z virusom mišje mrzlice zopet v porastu

Lani je bilo po podatkih NIJZ potrjenih kar 64 primerov mišje mrzlice, zbolelo je 10 žensk in 54 moških. Število okužb se po letu 2022, ko okužb niso zaznali, zopet zvišuje. Za preprečevanje morebitne okužbe z mišjo mrzlico poskrbimo tako, da glodavcem preprečimo dostop v bivalni prostor in redno izvajamo deratizacijo, svetujejo na NIJZ.

Preberi »

NIJZ: Zaradi poplav ni prišlo do višjih vrednosti svinca v krvi otrok

Po analizi novembra lani odvzetih vzorcev krvi otrok z območja vzdolž toka reke Meže NIJZ ni ugotovil, da bi zaradi poplav prišlo do višjih vrednosti svinca v krvi otrok. Je pa zaznal, da so v povprečju v poletnem času v krvi otrok nekoliko višje vrednosti svinca kot pa v jesenskem, so za STA pojasnili pri NIJZ.

Preberi »

NIJZ pred koncem leta svetuje zmerno uživanje prazničnih jedi

V času božično-novoletnih praznikov bodo energijsko bogata živila z več maščob, sladkorja in soli pogosto na naših krožnikih. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje, da smo pri mizi čim bolj zmerni. Praznične jedi je pogosto težko spremeniti v popolnoma zdrave izbire, vseeno pa jih je mogoče spremeniti v bolj uravnotežen obrok.

Preberi »

Dogodki