NIJZ

Ob toplejših dneh pozivi k varni uporabi otroških igrišč

Ob toplejših dneh na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pozivajo k varni uporabi otroških igrišč. Preden se otrok povzpne na igrala in začne raziskovati, preverimo, ali je igrišče varno in smo pozorni na morebitne nevarnosti, otroka pa spomnimo tudi na pravila varnega vedenja, poudarjajo.

Preberi »

NIJZ bo covid-19 odslej obravnaval kot ostale okužbe dihal

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo od danes dalje covid-19 obravnaval kot ostale okužbe dihal, s čimer bodo prenehali z dnevnim poročanjem o številu zasedenih postelj za okužene s koronavirusom. V veljavi pa ostajajo priporočila za obiskovalce domov za starejše in drugih socialno-varstvenih zavodov, so sporočili iz NIJZ.

Preberi »

Skoraj vsak četrti otrok v Evropi je debel ali ima prekomerno telesno težo

Eden od razlogov za to je nezdrava hrana. Zmanjšanje škodljivega trženja prehrane otrokom, izboljšanje sistema javnih naročil zdrave prehrane v javnih ustanovah in preoblikovanja živil so glavni cilji evropskega projekta skupnega ukrepanja Best-ReMaP, ki v Sloveniji poteka pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Preberi »

NIJZ tudi letos v akciji 40 dni brez alkohola: Odrasli kot zgled mladim

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že šesto leto aktivno sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola, saj si delijo skupen cilj: Vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v slovenski družbi. Letošnje geslo akcije je »Beseda zdravi«, trajala bo od 22. februarja do 8. aprila 2023. Tokrat pozornost namenjajo svojcem in otrokom alkoholikov, saj prekomerno pitje povzroča veliko stisk v naših družinah zaradi skrhanih odnosov, nasilja, prometnih nesreč in bolezni. Za Slovenijo je namreč še vedno značilna mokra kultura, ki je posledica dolgoletnega sprejemajočega odnosa do pitja alkohola, ki spodbuja ohranjanje pivskih navad iz roda v rod.

Preberi »