Vadba Dihamo z naravo gre na počitnice. Brezplačne vadbe se je udeležilo skoraj 2000 ljudi

Dihanje. Z njim človek ne dobiva samo kisika, temveč tudi življenjsko energijo. Od marca se je brezplačne vadbe Dihamo z naravo udeležilo skoraj 2000 ljudi. Konec šolskega leta je tudi vadba Dihamo z naravo do 1. septembra odšla na počitnice.

Vadbo na 20 lokacijah po Sloveniji organizira humanitarno društvo Šola zdravja. Mesečno so se v povprečju zbrali 66-krat. Zaradi sofinanciranja ministrstva za zdravje je vadba za vse generacije brezplačna, nadaljuje pa se po poletnih počitnicah 1. septembra. Štiri mesece lani in štiri mesece letos so se udeleženci vadbe pod vodstvom usposobljenih prostovoljcev in strokovnjakov naučili preproste metode za umirjanje uma.

»V prvi polovici letošnjega leta je bil obisk vadbe večji, odziv pa boljši kot lani. Za jesen si želimo, da bi se nam pridružilo še več udeležencev. Z našo brezplačno vadbo namreč spoznavamo metode, ki nam pomagajo, da se umirimo. Vsakodnevni stres, ki je zadnje mesece prisoten, ko so se ukrepi zaradi kovida sprostili in se zdi, da vsi nadomeščamo zamujeno, in potrebujemo na drugi strani naravo, umirjeno dihanje, čas zase in to sodelovanje v vadbi Dihamo z naravo omogoča,« razlaga podpredsednica društva Šola zdravja in vodja projekta Dihamo z naravo, sicer redna udeleženka vadb, Bernardka Krnc.  

Brežice, Celje, Črnomelj, Dobrova–Polhov Gradec, Domžale, Dravograd, Kamnik, Ljubljana, Medvode, Maribor, Metlika, Mojstrana, Nova Gorica, Odranci, Podzemelj, Preddvor, Ptuj in Škofja Loka so bile spomladanske lokacije vadbe Dihamo z naravo. Na njih so se udeleženci naučili umiriti, zavestno spremeniti ritem dihanja, delali so vaje za bolj gibljivo hrbtenico, ki je steber našega živčnega sistema, in vaje za dvig imunskega sistema, da bi tako ozavestili svoje misli, vplivali na spremembo krvnega tlaka in srčnega utripa. Vsekakor pa je bila tedenska brezplačna vadba priložnost, da udeleženci odkrijejo nekaj novega, se povežejo z naravo in prezračijo um. Nove priložnosti pridejo spet 1. septembra, ko se lahko vadbi znova pridruži vsak, ki mu je tovrstno preživljanje prostega časa blizu.