Bolečine v Rami – Kako si lahko pomagamo?

Za bolečine v rami težko določimo njihov natančen vzrok. Mišice, kite, artikulacija – ali ni morda vse to podprto z energijo, ki teče skozi njih? Hm … seveda so prepričanja in vzroki lahko zelo različni. Najbolj pomembno pa je, da najdemo rešitev, ki nam bo pomagala odpraviti vse težave in bolečine v ramenih. Čeravno ne gre za nevarnejšo bolezen ali okvaro, je ta izredno neprijetna in ne želimo predolgo čakati in jo čim hitreje odpraviti.

Število patologij ramenskega sklepa se je v zadnjih letih močno povečalo, saj je ramenski obroč najgibljivejši sklep telesa in tako izpostavljen raznim okvaram, preobremenitvam in poškodbam.  

Ena najpogostejših patologij, je zagotovo tendinitis, ki se pojavi zaradi vnetje tetiv ob prekomerni obremenitvi tkiva in ponavljajočih se gibih. Poleg tega, se veliko ljudi sreča z poškodbami rotatorne manšete, nestabilnostjo ramenskega sklepa in izpahi. Ne glede na vrsto poškodbe, v kolikor sklepa neustrezno rehabilitiramo, se pojavi zmanjšan obseg giba in moči. Vsekakor, se stanja in resnost poškodbe od posameznika do posameznika razlikujeta, zaradi česar je tako pomembno prilagoditi zdravljenje individualnim posebnostim in potrebam vsakega posameznika.

V postopku odprave bolečine v rami, je predvsem pomembno da ne ozkogledno opazujemo samo ramenskega sklepa, ampak sistemsko delovanje celotnega telesa. Kaj to pomeni? Zato da se je pojavila bolečina v rami, je moral en drugi segment telesa, na primer vratna hrbtenica, komolec, dlan… prevzeti dodatne funkcije za kar niso ti sklepi ustvarjeni, to pa je ustvarilo tako imenovane kompenzacije in bolečine v rami.

Zato, v kolikor se srečujete z bolečinami v rami, je najbolje poiskati strokovno usposobljenega kineziologa, ki bo uspel te kompenzacije prepoznati, ter na podlagi teh, predpisati in izbrati ustrezne vaje. Potrebno pa je še izpostaviti, da je te vaje potrebno izvajati konsistentno, da ne zapademo v stare vzorce in kompenzacije, ter tako dovolimo ponoven pojav bolečin.

Kineziolog pomaga odpraviti težave in bolečino učinkovito, ter dolgoročni, zaradi česar se lahko v zgledno kratkemu času (odvisno od resnosti težav) lahko vrnemo k nam ljubim športnim aktivnostim.

Ne odlašajte z odpravo težav vašega ramenskega sklepa! Morate se zavedati, da lahko ljudje zaradi dalj časa prisotne bolečine (ki se običajno razvije že v kronično), šibkost in omejenega obsega giba, prevzamejo kompenzatorne (t.j.: popačene) vzorce premikanja,  zaradi česar se lahko čas rehabilitacije podaljša.

Bolečine v rami so resnično neprijetne, ki nas lahko stanejo našega spanca, ter tako negativno vplivajo na naše počutje in psihično zdravje. Verjetno je enako tudi pri vseh ostalih bolečinah in morda začnemo ceniti zdravje, šele takrat, kadar je to okrnjeno. Takrat posegamo, iščemo in na različne načine odpravljamo prisotne bolečine. Uspešno ali neuspešno, pa je seveda odvisno od številnih dejavnikov. Nekateri od teh, so odvisni od nas, drugi pa od odziva našega telesa. Zagotovo, pa je pomembno, da ne glede na način in metodo, za katero se odločimo za zdravljenje, je nujno, da poiščemo primernega strokovnjaka, ki uspe prepoznati večino dejavnikov, ter nam tako s svojim znanjem in izkušnjami pomaga uresničiti naše cilje.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije