To so rastline, ki so za vašega psa smrtno nevarne (FOTO)

flowers-1845074_960_720

Lastniki psov moramo biti posebej pozorni na to, katere rastline imamo na vrtu ali v stanovanju, saj so lahko nekatere za naše pse smrtno nevarne!

Po nekaterih rastlinah je lahko psu sicer samo slabo, nekaj pa jih je veliko bolj nevarnih. Na srečo je takšnih rastlin, ki so lahko za psa smrtne malo. Če pa pride pes v stik s katero od spodaj naštetih pa takoj pokličite veterinarja!

Če prepoznate zaužito rastlino, ki je za psa strupena je lahko to v veliko pomoč veterinarju pri pravilnem zdravljenju.

Možnost zastrupitve psov v domačem okolju je majhna, a vseeno ne bo odveč previdnost. Previdno pa je treba ravnati na sprehodih, kjer naj bo pes ves čas pod nadzorom. Najpogostejši znaki zastrupitve s katero od rastlin so: zatekanje gobčka in požiralnika, izpuščaji, težave z dihanjem, bruhanje, driska, bolečine v trebušni votlini. Če prepoznate zaužito strupeno rastlino pa je lahko to veterinarju v veliko pomoč pri pravilnemu zdravljenju.

STRUPENE IN PSU NEVARNE RASTLINE SO:

TISA: velja za eno najbolj nevarnih rastlin na svetu. Strupena nista le mesnati ovoj okoli semena in pelod, ampak je strupena cela rastlina, vključno z iglicami in lesom. Zaužitje vpliva na živčni sistem. Smrtna doza za psa je le 30g. Posebej nevarno je seme z rdečim mesnatim ovojem, ob zaužitju le tega nastopi smrt veliko hitreje. Če pride do zaužitja, pri psu takoj izzovite bruhanje in ga odpeljite k veterinarju.

Tisa.

LILIJE: so znane kot velika nevarnost za mačke, določene vrste pa so zelo nevarne tudi za pse. Če pes zaužije lilijo, lahko to pri njem povzroči razdraženost prebavnega trakta, depresijo in tresavico.

Lilija.

BRŠLJAN: listi bršljana so zelo strupeni! Če pes zaužije to zeleno ovijalko, se lahko pojavi bruhanje, slabost, bolečine v trebuhu, driska. Obisk veterinarja je nujen.

Bršljan.

OLEANDER: krasi marsikatero dvorišče, velikokrat pa ga zasledimo v okolici šol in otroških igrišč. Čeprav je izredno privlačen za oči, pa v sebi skriva strup, ki je še posebej nevaren za živali in otroke. Približno štiri ure po zaužitju je prognoza za zastrupljenega slaba in pomoč malo učinkovita. Prva pomoč pri zaužitju je takojšnja povzročitev bruhanja, ki odstrani zaužite rastlinske dele iz želodca, nato pa hiter obisk veterinarja. Če imamo oleander doma, ga zaščitimo pred psi.

Oleander.

NAPRSTEC: Povzroča enake težave kot oleander. Znaki zastrupitve so: težave pri gibanju, vpliv na kardiovaskularni sistem.

Naprstec.

GOBE: obstaja veliko okusnih in popolnoma varnih gob, žal pa naši psi ne znajo ločiti užitne od neužitne gobe, zato je bolje, da svojemu psu ne pustite uživati nobene vrste gob.

Gobe.

VOLČJA ČEŠNJA: ima izjemno strupene plodove in liste. Zaužitje že majhnega števila jagod je lahko usodno. Smrt lahko nastopi že tri ure po zaužitju. Če pes zaužije volčjo češnjo skušajmo izzvati bruhanje in ga nenadoma odpeljati k veterinarju.

Volčja češnja.

AZALEJA: najpogosteje krasi naše domove. Če psi zaužijejo to strupeno rastlino, lahko pride do razdraženosti črevesja, do bruhanja, izgube teka in oslabelosti. V najhujšem primeru lahko pride celo do kome ali smrti.

Azaleja.

RABARBARA: uživanje listov te rastline lahko pri psu povzroči zastrupitev. Simptomi se pojavijo v roku ene ure, če pa veterinarja ne obiščemo pravočasno pa so lahko posledice bolj resne.

Rabarbara.

Preberite še, kdaj je najbolj ustrezen čas za cepljenje vaših psov, kdaj in kako začne cepivo delovati ter katere kužne bolezni je priporočljivo preprečevati z ustreznim in rednim cepljenjem. Ste vedeli, da lahko dobite tudi kazen, če svojega psa ne cepite. Preberite TUKAJ.

VIR: Pes moj prijatelj

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.