Search
Close this search box.

Upokojenci vabljeni na tečaj za večjo varnost v cestnem prometu

Pri projektu »Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu« gre več kot le za organizacijo predavanj za seniorje in upokojence – voznike, saj je prav zaradi zdravstvenega in praktičnega dela še posebej zanimiv in poučen.

V četrtek, 18. aprila, se lahko v okviru projekta »Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu« udeležite usposabljanja za večjo varnost v cestnem prometu za seniorje in upokojence v Mislinji.

Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, so na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, Darsom, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Rdečim križem Slovenije in drugimi, pripravili projekt »SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU«, s katerim izvajajo celovite preventivne dogodke oz. usposabljanja za seniorje in upokojence po celi Sloveniji.

Gre za prvi tak projekt, ki pokriva območje celotne Slovenije in združuje različne ključne deležnike na področju varnosti v cestnem prometu. Gre več kot le za organizacijo predavanj za seniorje in upokojence – voznike, saj je prav zaradi zdravstvenega in praktičnega dela še posebej zanimiv in poučen.

Naj spomnimo, da je po podatkih v Sloveniji več kot 219.000 imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 64 let, kar predstavlja 16 % vseh imetnikov vozniških dovoljenj. V prihodnjih letih se bo populacija še starala in na cestah bo čedalje večji delež voznikov in voznic v tretjem življenjskem obdobju.

V okviru enodnevnega preventivnega dogodka se bodo udeleženci lahko izobraževali iz petih vsebinskih sklopov:

  • Osvežitev znanja prometnih predpisov in pravil.
  • Praktične izkušnje policije in lokalna prometna problematika.
  • Varna vožnja po avtocesti in hitri cesti.
  • Temeljni postopki oživljanja.
  • Svetovanje o zdravstvenih kriterijih za vožnjo.
  • Svetovalna vožnje z ocenjevalcem na vozniškem izpitu.
FOTO: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

Dogodki bodo za udeležence zanimivi tudi z vidika preventivnih gradiv, ki jih bodo prejeli, na sami lokaciji pa bodo udeleženci lahko povprašali strokovnjake iz AVP, DARS-a, Policije ter zdravstveno osebje o dilemah in težavah, s katerimi se soočajo v prometnih situacijah, še sporočajo organizatorji, ki Verjamejo, da bodo v obdobju izvajanja projekta dosegli kar največje število voznikov seniorjev in upokojencev ter jim podali praktične in poučne informacije o varni vožnji ter posledično vplivali na njihovo varnost ter vseh drugih udeležencev v prometu.

Dogodek je brezplačen, vsak udeleženec prejme tudi praktično darilo. Na srečanje, ki bo 18. aprila 2019 ob 9.30 v PC Lopan v Mislinji, se prijavite na telefonsko številko: 041 328 053.

PROGRAM:

  • Od 9:30 do 9:35 – Uvodni nagovor predstavnika AVP g. Sebastijan Turk, vodja projekta Sožitje 9:35 – 10:10 Osvežitev znanj pravil cestnega prometa predavatelj: g. Sebastijan Turk
  • Od 10:10 do 10:40 Varna vožnja po avtocesti in hitri cesti predavateljica: ga. Mojca Heco, DARS
  • Od 10:40 do 11:00 Praktične izkušnje policije predavatelj: VPO g. Triglav Bojan, PP Slovenj Gradec
  • Od 11:00 do 11:20 Svetovanje o zdravstvenih kriterijih za vožnjo predavateljica: dr. Majda Zorec Karlovšek, Združenje FORTOX
  • Od 11:20 do 11:50 Temeljni postopki oživljanja predavatelj: OZRK Slovenj Gradec
  • Od 11:50 do 12:00 Odmor
  • 12:00 – 13:00 Svetovalna vožnja z ocenjevalci na vozniškem izpitu Preventivni dogodek je brezplačen.

Več o projektu in datumih predavanj po Sloveniji ter programu srečanj najdete TUKAJ.

Vir: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

Dogodki

Pri projektu »Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu« gre več kot le za organizacijo predavanj za seniorje in upokojence – voznike, saj je prav zaradi zdravstvenega in praktičnega dela še posebej zanimiv in poučen.