Prevoz otrok: Kaj pravita slovenska in hrvaška zakonodaja? Kakšne so kazni?

varnostni-pas-vez-z-zivljenjem
www.policija.si

V policiji si prizadevajo, da bi čim več voznikov uporabljalo varnostni pas. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljajo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostni pas. Prav tako je treba na poti upoštevati zakonodajo glede prevoza otrok.

Varnostni pas je vez z življenjem, česar se še vedno zaveda premalo udeležencev v cestnem prometu. Prav zaskrbljujoče je, da je še vedno veliko ljudi pripravljenih tvegati svoje življenje, ker vozijo nepripeti, s čimer ogrožajo svojo lastno varnost in najpogosteje tudi varnost svojih najbližjih v prometu.

Red je vedno pas pripet! Brez izgovorov!

Obveznost pripenjanja nalaga 33. člen Zakona o pravilih cestnega prometa, po katerem se voznika ali potnika, ki ni pripet z varnostnim pasom, kaznuje z globo v višini 120 evrov. Enako velja za otroke, ki ne sedijo v avtosedežu ali niso pravilno pripeti.

FOTO: Pixabay

Kako pa je s prevozom otrok

Zakon o pravilih cestnega prometa v enem izmed členov določa: »Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci starejši od treh let in manjši od 150 cm pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži. Otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če je zračna blazina deaktivirana mehanično.«

Slovenska prometna zakonodaja dokaj natančno ureja tudi prevoze skupin otrok; različni pravilniki urejajo tako ustrezno tehnično stanje in opremo avtobusov kot tudi odgovornost za otroke v avtobusih.

V pravilniku o delih in opremi vozil v 46. členu piše, da mora imeti avtobus, v katerem se prevaža skupina otrok, v skladu s homologacijo vgrajene varnostne pasove (in zglavnike) na vseh sedežih. Izjema so le vožnje največ 10 km iz naselja, v katerem se je vožnja začela – v takšnem primeru se lahko otroci vozijo tudi na avtobusih (na primer za mestni promet), ki nimajo vgrajenih varnostnih pasov.

FOTO: AMZS

Po izkušnjah policije in po našem poizvedovanju so vsi avtobusi, ki šolske otroke prevažajo na izlete in ekskurzije, opremljeni z varnostnimi pasovi in zglavniki, vprašanje pa je, če jih otroci tudi v resnici uporabljajo.

Pravilnik o spremljevalcih pri prevozu skupin otrok odgovornost za red in varnost na avtobusu prelaga na spremljevalce. Ti morajo pred začetkom vožnje zagotoviti, da vsi otroci sedijo na sedežih in da so ves čas vožnje pripeti z vgrajenimi varnostnimi pasovi. Če je na avtobusu več spremljevalcev, morajo biti ti razporejeni med otroki – spredaj, v sredini avtobusa in zadaj.

Preverili smo tudi, kako je s prevozom otrok v avtomobilih na Hrvaškem, kamor Slovenci radi zahajamo predvsem na dopust.

Hrvaško MUP – Ministrstvo za notranje zadeve, je za spletni portal avtokamp.si potrdilo,  da se glede prevoza otrok letos ni nič spremenilo, saj je ta del zakona ostal enak tistemu iz leta 2014. Sprememba je le v delu višine kazni, ki je na nepravilno vožnjo otrok s 500 kun poskočila na 1.000 kun (135€). 

V 163. členu Zakona o varnosti prometa je napisano, kakšni so pogoji za prevoz otrok v osebnem avtomobilu. Ta člen pravi, da morajo biti med vožnjo v vozilu, ki je opremljeno z varnostnimi pasovi, vsi potniki privezani, izvzeti so le tisti potniki, ki imajo zdravstveno potrdilo.

Preberite tudi: Na Hrvaškem z današnjim dnem višje kazni za nekatere prometne prekrške

V osebnem vozilu, ki ima 8+1 sedež, in v vozilu za prevoz tovora morajo biti otroci do višine 150 cm ustrezno zavarovani v otroškem sedežu ali jahaču, ki je na vozilo pričvrščeno z varnostnim pasom ali posebnimi zaponkami (Isofix).

Zakon posebej opredeljuje prevoz otrok na zadnjih sedežih, kjer se lahko otroci višine od 135 do 150 cm vozijo tudi brez ustreznega otroškega sedeža / jahača, vendar morajo biti v tem primeru privezani z običajnim varnostnim pasom, ki je vgrajen v vozilu.

V vozilih brez vgrajenih varnostnih pasov se ne smejo prevažati otroci mlajši od 3 let, starejši otroci, ki so nižji od 150 cm, pa ne smejo sedeti na prednjem sovoznikovem sedežu. Vendar takih vozil v praksi ne poznamo več oz. gre samo še za veteranska vozila.

Za prevoz dojenčkov na sovoznikovem sedežu še velja, da mora biti v primeru prevoza v lupinici, ki je obrnjena v nasprotni smeri vožnje, obvezno izključena sovoznikova zračna blazina.

FOTO: Pixabay

Iz tega sledi, da zakon v nobenem odstavku ne prepoveduje prevoza otrok na sovoznikovem sedežu. Če so v vozilu otroci manjši od 150 cm, morajo biti ustrezno zavarovani z otroškim sedežem ali jahačem, če pa so višji, pa lahko uporabijo običajen varnostni pas vgrajen v vozilu.

Seveda pa je zaradi večje varnosti priporočljivo, da otroci v vozilu sedijo na zadnjih sedežih.

VIR: www.policija.si; AMZS

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.