Search
Close this search box.

Na Hrvaškem z današnjim dnem višje kazni za nekatere prometne prekrške

Hrvaška je z 1. avgustom 2019 sprejela nov zakon o varnosti v prometu, ki povečuje kazni za nekatere prometne prekrške.

Glavni namen zaostrene prometne zakonodaje je zaščititi najšibkejše udeležence v prometu, predvsem otroke, znižati hitrost na cestah, zmanjšati uporabo mobilnih telefonov med vožnjo in doseči redno uporabo varnostnih pasov, tudi na zadnjih sedežih.

Hrvaška se po prometni varnosti uvršča na dno držav Evropske unije.

Uporaba varnostnega pasu med vožnjo je sestavni del varne vožnje.

S sprejetjem novega zakona, bodo zvišali kazni za nekatere hujše prometne prekrške:

  • prehitra vožnja v naselju za več kot 50 km/h,
  • vožnja v rdečo luč na semaforju,
  • vožnja v nasprotno smer na avtocesti ali hitri cesti,
  • vožnja pred pridobitvijo vozniškega dovoljenja,
  • odklonitev preverjanja alkohola (nad 1,5 promila) in vožnja pod vplivom prepovedanih drog,
  • vožnja z neveljavnim vozniškim dovoljenjem (vozniški izpit odvzet zaradi prevelikega števila kazenskih točk),
  • vožnja v času, ko je vozniku izrečena začasna prepoved vožnje ali začasen odvzem vozniškega dovoljenja.

Vožnja pod vplivom alkohola, prehitra vožnja, neuporaba varnostnega pasu in uporaba mobilnih telefonov so bili v letu 2018 na Hrvaškem vzrok za 317 žrtev v prometnih nesrečah.

Višnje bodo tudi kažni za prehitro vožnjo.

Po poročanju AMZS so bile za “navedene kršitve doselj predvidene kazni med 5.000 in 15.000 HRK, z novim zakonom pa bodo zvišane na 10.000 do 20.000 HRK oziroma od 1.347 do 2.790 EUR. Poleg denarne kazni lahko voznike v primeru ponovne kršitve doleti tudi stranska kazen v obliki prepovedi vožnje za najmanj šest mesecev, v primeru nadaljnjih kršitev prepoved vožnje za najmanj 12 mesecev ter tudi odvzem vozila.”

Predvideno je tudi zvišanje glob za neuporabo varnostnega pasu med vožnjo, nepravilen prevoz otrok v vozilu ter uporabo mobilnega telefona med vožnjo. Za omenjene kršitve se kazen iz dosedanjih 500 HRK zviša na 1.000 HRK.

Alkohol ter vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče.

Z novim zakonom je tudi predpisana obvezna uporaba dnevnih luči, in sicer med 1. novembrom in 31. marcem. 

Zvišali pa so tudi kazni za voznike, ki pobegnejo s kraja prometne nesreče s telesnimi poškodbami ali s smrtnim izidom. Kazen po novem znaša od 10.000 do 20.000 HRK (prej 3.000 do 7.000 HRK). Višja je tudi kazen za voznike, ki v primeru prometne nesreče z materialno škodo, ki s soudeleženci ne izmenjajo osebnih podatkov in podatkov o vozilu. Globa po novem znaša od 3.000 do 7.000 HRK, pred sprejemom novega zakona je bila od 2.000 do 5.000 HRK.

Višja pa bo tudi kazen za neuporabo zimske opreme, ta bo s sprejemom novega zakona znašala 1.000 HRK, prej pa je bila 700 HRK. Enaka kazen pa je predpisana tudi za voznike, ki pred vključitvijo v promet s svojega vozila ne očisti snega ali ledu.

Josip Mataija iz hrvaškega notranjega ministrstva je za 24ur povedal, da želijo s temi ukrepi na Hrvaškem zmanjšati tudi število smrtnih žrtev v prometu. Njihov cilj je, da bi imeli konec leta 2020 manj kot 213 mrtvih na hrvaških cestah.

VIR: AMZS

Dogodki