Search
Close this search box.

Tudi v kavarni Havana so se poklonili svetovnemu dnevu diabetesa

Podobno kot v številnih drugih državah, tudi v Sloveniji ugotavljamo naraščanje pogostosti sladkorne bolezni, ki je s spremljajočo obolevnostjo in posledicami za obolele, družine in skupnost postala pomemben javnozdravstveni izziv.

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga vsako leto obeležujemo 14. novembra, sta Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstvo za zdravje (MZ) v Ljubljani organizirala, letos že 9. nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni. Do sedaj je bilo v smeri boljšega obvladovanja sladkorne bolezni narejenega že veliko, še vedno pa ostajajo področja obvladovanja, ki jim je treba namenjati več pozornosti (tudi) v prihodnje.

Zveza društev diabetikov Slovenije ob tem še posebej izpostavlja geslo letošnjega svetovnega dneva sladkorne bolezni “Družina in sladkorna bolezen”, s katerim ozaveščajo o dejavnikih tveganja za nastanek sladkorne bolezni, pravočasno odkrivanje, preprečevanje bolezni  in samo vodenje sladkorne bolezni v okviru družine.

V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije dodajajo, da je sladkorna bolezen velika nadloga  sodobnega, razvitega sveta in najbolj razširjena  kronična nenalezljiva bolezen, ki jo ima že skoraj 10 % odraslega prebivalstva, število obolelih pa hitro narašča. Zgodnje in učinkovito zdravljenje sladkorne bolezni lahko pomaga zmanjšati tveganje na dolgoročne zaplete kot so srčni infarkt, odpoved ledvic, slepota in izguba udov.

Mine lahko devet ali dvanajst let preden oseba ugotovi, da ima sladkorno bolezen tipa 2, vendar so zapleti takrat že očitni. Zgodnja diagnoza pa je lahko začetek dobrega življenja tudi s sladkorno boleznijo.

Pomembnosti problematike sladkorne bolezni se zavedajo tudi v nekaterih gostinskih obratih, na Ravnah je kavarna Havana v ta namen simbolično osvetlila celotno zgradbo z modrimi lučmi.