Search
Close this search box.

Hrvaška v Ukrajino pošilja vojaško opremo in dvignila stopnjo pripravljenosti vojske. Na pomoč so se podali tudi hrvaški prostovoljci

Hrvaška v Ukrajino pošilja orožje in zaščitno opremo, Hrvaška vojska pa je dvignila stopnjo pripravljenosti, so v ponedeljek po izredni seji vlade ter po seji predsedstva in nacionalnega sveta HDZ sporočili v Zagrebu. Hrvaška se pripravlja tudi na begunski val, vojni v Ukrajini pa se pridružujejo hrvaški prostovoljci, poročajo hrvaški mediji.
Fotografija je simbolična

“Potem ko smo več tednov poslušali prepričevanja ruske diplomacije, da se ne pripravljajo na napad in da gre samo za vojaške vaje, so maske padle,” je na izredni seji vlade, ki jo je neposredno prenašala regionalna televizija N1, povedal hrvaški premier Andrej Plenković. Ob tem je sporočil, da bo Hrvaška v Ukrajino poslala orožje in zaščitno opremo v vrednosti 124 milijonov kun (16,4 milijona evrov), pripravljeni pa so tudi na prihod ukrajinskih beguncev in oskrbo z zemeljskim plinom. V vladi zagotavljajo, da so zaloge zemeljskega plina na Krku dovolj velike za potrebe vseh gospodinjstev in gospodarstva.

Hrvaška bo Ukrajini iz svojih zalog dostavila pehotno orožje – strojnice, jurišne puške, pripadajoče strelivo in zaščitno opremo, s katerim bodo Ukrajinci lahko oborožili do štiri brigade, je v Dnevniku hrvaške nacionalne televizije HTV v ponedeljek pojasnil hrvaški obrambni minister Mario Banožić. “Ko govorimo o količini, gre za več kot 40 tovornjakov opreme,” je povedal in dodal, da je oprema že pripravljena.

Hrvaška se pripravlja tudi na begunski val. Do ponedeljka zjutraj sta na Hrvaško po podatkih civilne zaščite prišla 202 begunca, med katerimi so večinoma ženske z otroki. Zanje so zaenkrat uredili tri sprejemne centre, v katerih prostovoljci in strokovnjaki poleg postelj, hrane in oblačil nudijo tudi psihosocialno pomoč. Eden od begunskih centrov je v zagrebškem motelu Plitvice, en v Osijeku, en pa na območju Varaždina.

V tem trenutku imamo pripravljenih nekaj manj kot 2000 postelj. S prihodom beguncev bomo širili kapacitete,” je za hrvaške medije dejal poveljnik civilne zaščite Damir Trut. Kot je že v nedeljo povedal hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović, lahko sicer Hrvaška v tem trenutku namesti 17.500 beguncev.

Pomoč pri reševanju begunske krize so ponudili tudi hrvaški avtoprevozniki. V Združenju hrvaških avtobusnih javnih prevozov, v katerem je več kot 8000 ljudi in ima na voljo več tisoč avtobusov, bodo pomagali pri prevozu beguncev iz Ukrajine na Hrvaško. “Želimo prispevati z ljudmi in vozili, ker je to naša odgovornost, pa tudi edini način, na katerega lahko organizirano in učinkovito prepeljemo begunce z ukrajinske meje na za to predvidene lokacije na Hrvaškem,” je v izjavi za javnost v imenu združenja sporočil generalni direktor Arrive za Hrvaško Dražen Divjak.

Stopnjo pripravljenosti je zaradi globalnih okoliščin dvignila tudi Hrvaška vojska.S posebno pozornostjo spremljamo dogajanje v našem sosedstvu, na jugovzhodu Evrope. Nikakor si ne želimo, da bi prišlo do kakršnekoli destabilizacije razmer v katerikoli od naših sosednjih držav,” je po seji predsedstva in nacionalnega sveta vladajoče stranke HDZ za medije izjavil premier Plenković.

Na novinarsko vprašanje, ali je mogoča tudi destabilizacija razmer na Kosovu zaradi želje Prištine po vstopu v Nato, pa je po poročanju televizije N1 odgovoril, da razmere v sosedstvu pozorno spremljajo. “Spremljamo vse, to je ena velika pospešitev zgodovine. Vse, kar je bilo pred 24. februarjem, je eno, po tem pa drugo,” je dejal.

Izjave Plenkovića o dvigu stopnje pripravljenosti Hrvaške vojske je danes komentiral predsednik Zoran Milanović in to zanikal. “Sedanje varnostno stanje v Republiki Hrvaški ne zahteva povečane pripravljenosti oboroženih sil,” so sporočili iz njegovega urada in dodali, da vlada tega niti ni predlagala niti ni predsednik tega zaukazal. Po zakonu o obrambi pripravljenost vojske namreč ukaže predsednik republike na predlog vlade.

Po poročanju Večernjega lista so v Ukrajino že odšli tudi prvi hrvaški prostovoljci, med katerimi bodo nekateri pomagali beguncem, drugi pa se bodo pridružili ukrajinskim vojakom na bojišču. “Pozivam veterane in vojake z vojaškimi izkušnjami v zbor!” je hrvaške prostovoljce po pisanju Večernjega lista pozval nekdanji vodja navijaške skupine Bad blue boys Denis Šeler, ki se je v Ukrajini bojeval šest let.

Navijaška skupina v svojih prostorih v Zagrebu zbira tudi zaščitno opremo, topla oblačila, sredstva za prvo pomoč in drugo.Zbrano bomo dostavili tja, kjer je potrebna, osebno bomo sodelovali v organizaciji in predaji pomoči,” so ob tem sporočili iz skupine, ki koordinira zbiranje pomoči.

Hrvaška v Ukrajino pošilja orožje in zaščitno opremo, Hrvaška vojska pa je dvignila stopnjo pripravljenosti, so v ponedeljek po izredni seji vlade ter po seji predsedstva in nacionalnega sveta HDZ sporočili v Zagrebu. Hrvaška se pripravlja tudi na begunski val, vojni v Ukrajini pa se pridružujejo hrvaški prostovoljci, poročajo hrvaški mediji.