Search
Close this search box.

V Črni v sredo pričakujejo dodatno mehanizacijo za dela na vodotokih

V občini Črna na Koroškem v sredo pričakujejo šest dodatnih ekip za dela na vodotokih, je na seji občinskega sveta povedala županja občine Romana Lesjak. Upa, da bodo z deli pred zimo uspeli prispevati k varnosti vodotokov. Svetniki so razpravljali tudi o gozdnih vlakah in potrdili pravilnik o razdelitvi 135.000 evrov doniranih sredstev občanom.

Občina Črna je po avgustovski ujmi odprla poseben humanitarni račun, kjer še vedno zbira denarna sredstva za odpravo posledic poplav na javni infrastrukturi in za pomoč oškodovanim prebivalcem. Na podlagi danes sprejetega pravilnika in prejetih vlog bo občina del doniranih sredstev, in sicer v višini 135.000 evrov, razdelila oškodovanim občanom za odpravo posledic poplav in plazov.

Občina bo pravilnik objavila, nato pa bodo občani lahko oddali vloge in pridobili od 300 do 3000 evrov. Za obnovo občinske infrastrukture pa je občina doslej prejela okoli pol milijona evrov sredstev od pravnih oseb, ki so ta sredstva občini nakazale namensko, občina pa jih bo v skladu s tem tudi porabila.

Črnjanski občinski svetniki so sicer danes prisluhnili odgovorom, ki so jih na zahteve krajanov Spodnjega Javorja pripravili pristojni, med drugim v družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG), na Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS) in drugi. Del razprave in odgovorov se je nanašal na lani vzpostavljeno gozdno vlako Rezman, ki jo nekateri občani krivijo za del posledic in naplavin, ki so v ujmah 21. julija in 4. avgusta povzročile škodo na zasebni in javni infrastrukturi.

Tako vodja oddelka za gozdno gradbeništvo v družbi SiDG Robert Robek kot vodja slovenjgraške enote ZGS Branko Gradišnik sta zagotovila, da je bila omenjena vlaka zgrajena strokovno, da pa so okoliščine izjemnih padavin nastale v času, ko še ni bila “konsolidirana” na terenu. Kot je pojasnil Gradišnik, sta na vlaki nastala dva zemeljska usada, ki sta v strugo potokov prinesla zemljino, a težava je po besedah Gradišnika bila v tem, da struge niso bile očiščene in ko se je vse to nabralo, se je sprožil kložasti plaz.

Tudi Robek je dejal, da so problem predstavljali neurejeni vodotoki, ki so prispevali k stanju, glede vlake Rezman pa, da je “minorno prispevala k vsej tragediji v Spodnjem Javorju”. SiDG je medtem pristopila k sanaciji. “Interventna dela so bila narejena. Če ne bo prišlo do tako ekstremnih vremenskih pogojev, kot so bili 4. avgusta, ocenjujem, da so varni,” pa je Robek dejal glede varnosti prebivalcev Spodnjega Javorja.

V avgustovski ujmi je bilo na Koroškem poškodovanih 6700 hektarjev gozdov, od tega je na območju več kot 260 hektarjev gozd popolnoma uničen. Škoda v gozdovih na Koroškem je ocenjena na 4,8 milijona evrov. Od 1500 kilometrov gozdnih cest na Koroškem je bilo v ujmi poškodovanih skoraj 550 kilometrov cest, škoda na teh cestah pa je ocenjena na več kot 27,3 milijona evrov, je povedal Gradišnik.

Potem ko so z občine Črna v zadnjih dveh mesecih večkrat pozvali državo, naj zagotovi dodatno mehanizacijo za dela na vodotokih še pred običajnim jesenskim deževjem, je županja danes povedala, da v sredo dobijo šest dodatnih ekip. Pridobitev dodatnih ekip je ocenila kot velik napredek. Glede tehnične pisarne v Črni pa je povedala, da se postopno tehnično opremlja in da bodo člani ekipe v roku tedna dni v pisarni, medtem ko so na terenu že prisotni. Ekipa tehnične pisarne bo sicer na voljo tudi drugim koroškim občinam in občanom.

Dogodki

V občini Črna na Koroškem v sredo pričakujejo šest dodatnih ekip za dela na vodotokih, je na seji občinskega sveta povedala županja občine Romana Lesjak. Upa, da bodo z deli pred zimo uspeli prispevati k varnosti vodotokov. Svetniki so razpravljali tudi o gozdnih vlakah in potrdili pravilnik o razdelitvi 135.000 evrov doniranih sredstev občanom.