Search
Close this search box.

Županje v Rušah izmenjale svoje izkušnje

V Sloveniji je med 212 župani 22 žensk. Na današnjem srečanju Kluba županj v okviru Skupnosti občin Slovenije v Rušah so izmenjale svoje izkušnje in poglede na aktualne probleme. V prvi vrsti so pogovor posvetile možnostim zagotavljanja primerne oskrbe starejših v svojih krajih.

Problematika, s katero se zaradi staranja prebivalstva soočajo vse županje, je oskrba starejših. “Dolgotrajna oskrba v današnjem času predstavlja enega največjih izzivov za družbo. Številne mednarodne organizacije že opozarjajo Slovenijo, da smo na tem področju zaspali. Na terenu vidimo, da so težave vedno bolj pereče, zato so takšne priložnosti zelo dobrodošle za izmenjavo pogledov in morebitnih rešitev,” je za STA povedala županja Občine Selnica ob Dravi Vlasta Krmelj.

Sama prihaja z območja, kjer doma za starejše ni. Skupaj z vodstvi sosednjih občin Ruše in Lovrenc na Pohorju si prizadevajo za pridobitev vsaj ene možnosti nastanitve starejših občanov.

Ob bližajočem 8. marcu se županje niso mogle izogniti vprašanju o položaju žensk v družbi. Po besedah gostiteljice srečanja, ruške županje Urške Repolusk, ni nobenega razloga, da bi se ženske obravnavalo drugače kot moške. “Je pa res, da si morda nekateri predstavljajo, da smo ženske šibkejše. Sama sem na primer v lanskem letu zaznala, da so posamezni mediji želeli, da bi bila manj stabilna, a veste kaj, ženske smo močne, smo mame, smo žene in smo lahko tudi vodje,” je dejala.

Prisotnost žensk se tudi v politiki povečuje. Na zadnjih lokalnih volitvah je bilo med skupno 800 kandidati za župane 108 žensk. 22 jih je bilo tudi izvoljenih, kar je nekaj več kot na prejšnjih volitvah. “Očitno smo se ženske opogumile in spoznale, da lahko naredimo nekaj dobrega za svoje občine,” je dejala Repoluskova.

Sama je novinka v politiki, medtem ko je županja Majšperka Darinka Fakin že v petem županskem mandatu. “Ko sem začela prvi mandat, nas je bilo županj samo šest,” je dejala. Kljub majhnemu številu žensk na tem mestu meni, da delo župana ni prvenstveno moško delo. “To je delo kot vsako drugo. Po mojem mnenju ni toliko politično, ampak je bolj povezano z gospodarnostjo,” je dodala.

Veliko izkušenj z županovanjem ima tudi županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. Sama nikoli nisem čutila nekega razlikovanja glede na spol. Vsakdo, ne glede na spol, mora v to delo vlagati veliko truda,” je povedala.

O položaju žensk bo tekla beseda tudi na popoldanskem dogodku Krepimo sledi, ki ga ob mednarodnem dnevu žensk v Pokrajinskem muzeju Maribor prirejata Regijski svet podjetnih žensk in podjetnic pri Štajerski gospodarski zbornici in Klub županj pri Skupnosti občin Slovenije. Spregovorili bodo o ženskah ne le v politiki ampak tudi v medijskem prostoru, znanosti, športu in gospodarstvu.

Dogodki