Danes obeležujemo mednarodni dan prijaznosti: V Društvu Humanitarček letos računajo na 30.000 kamenčkov

Društvo Humanitarček danes pripravlja obeleževanje mednarodnega dneva prijaznosti v Sloveniji. Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti, so sporočili iz društva. Prve države, ki so začele dan obeleževati, so bile Kanada, ZDA in Singapur.

Vsako leto na ta dan z deljenjem rumenih rož poudarjajo potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšamo življenje drug drugemu.

Uradni ambasador dneva prijaznosti je društvo Humanitarček, ki od junija 2015 po Sloveniji aktivno širi projekt Naključna prijaznost. Zasnovala ga je tedanja predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog.

Leta 2014 so v društvu pripravili prve kamenčke z dobrimi mislimi za bolnike z multiplo sklerozo, ki so poželi takšno navdušenje, da so se odločili, da tradicionalne rumene rožice, ki so del praznovanja mednarodnega dneva prijaznosti v tujini, nadomestijo kar s kamenčki.

V društvu kamenčke štejejo tako, da se šole prijavijo k njim – letos je prijavljenih 315 šol in vrtcev, 295 podjetij in 234 posameznih samoorganiziranih skupin, pod vodstvom slikarke Mirjam Senica pa bo letos prvič izpuščenih tudi 2500 kamenčkov italijansko govorečim manjšinam, so sporočili.

Čez poletje so tako z različnimi akcijami pobarvali okoli 15.000 kamenčkov, trenutno jih je največ pobarvanih ravno v Mariboru. Tudi brezdomci so pobarvali svoje kamenčke, skupno letos okrog 150, akciji pa se je letos pridružilo tudi 26 domov za starejše. Sodelujejo praktično vsa mesta, v Društvu Humanitarček letos računajo na 30.000 kamenčkov.

Društvo Humanitarček je ob dnevu prijaznosti v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok ta konec tedna pripravilo tudi razstavo bolj posebnih kamenčkov, ki jih je Kozorogova sama izdelala v zadnjih letih. Slednji so tudi za nakup, sredstva pa so namenjena nakupu defibrilatorja za Naravni rezervat Škocjanski zatok, so sporočili iz društva.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije