Search
Close this search box.

V bolnišnicah priprave na morebitno jesensko rast števila covidnih bolnikov

Število covidnih bolnikov je v poletnem epidemičnem valu doseglo plato in se bo po napovedih v drugi polovici avgusta začelo zmanjševati. Bolnišnice se ob tem pripravljajo na morebiten jesenski val, ki bi mu sledila rast števila bolnikov. Covidne bolnike bodo zdravili na posebnih covidnih oddelkih, pa tudi v izolacijah na matičnih oddelkih.

Bolnišnice za zdravljenje covidnih bolnikov trenutno zagotavljajo približno 10 odstotkov kapacitet

Za zdravljenje covidnih bolnikov 15 slovenskih bolnišnic od prejšnjega tedna zagotavlja približno 10 odstotkov posteljnih kapacitet. Področje ureja in usklajuje skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike pri ministrstvu za zdravje.

Vodja skupine infektolog Matjaž Jereb, sicer tudi vodja oddelka intenzivne terapije ljubljanske infekcijske klinike, je v sredo pojasnil, da se člani skupine sestajajo enkrat na teden. Na zadnjem sestanku v torek po njegovih besedah niso sprejeli pomembnejših odločitev, delež postelj, namenjenih covidnim bolnikom, tako ostaja enak.

V celjski bolnišnici bodo jeseni po načrtih zagotavljali do dva covidna oddelka

V Splošni bolnišnici (SB) Celje so glede na sklep omenjene skupine dolžni zagotavljati 32 navadnih bolnišničnih postelj in štiri postelje intenzivne terapije. “Najbolj nas skrbi slednje, saj to pomeni dodatno kadrovsko obremenitev na oddelku, ki je že tako kadrovsko deficitaren,” je za STA pojasnil strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar, ki je v času prejšnje vlade opravljal funkcijo državnega sekretarja na zdravstvenem ministrstvu.

V času pogovora v sredo so v celjski bolnišnici na navadnih oddelkih zdravili 16 covidnih bolnikov, 10 pa v t. i. rdečih conah, ki so jih vzpostavili na petih oddelkih. Kot je pojasnil, vse bolnike ob sprejemu v bolnišnico testirajo. Bolnike, ki jim potrdijo okužbo, tako izolirajo na oddelkih, kamor bi bili na podlagi zdravstvenih težav razvrščeni tudi sicer.

“Nekako smo se od spomladi na te rdeče cone kar navadili,” je dejal. Po njegovih besedah je osebje seznanjeno s postopki dela v rdečih conah in uporabo osebne varovalne opreme. V zadnjih dveh tednih tako niso zaznali, da bi se okužbe s koronavirusom razširile iz rdečih con med druge bolnike.

Za jesen imajo v SB Celje izdelan načrt, ki ga prilagajajo navodilom ministrstva. Predvideno je, da bodo na posameznih oddelkih zagotavljali omenjene rdeče cone, ob tem pa za zdravljenje covidnih bolnikov dva oddelka tudi v celoti.

“To bi že pomenilo krčenje ostalih programov,” je opozoril. Kot je pojasnil, že sedaj dve tretjini oddelka za infekcijske bolezni namenjajo zdravljenju covidnih bolnikov. Bolnike, ki bi jih sicer zdravili na tem oddelku, zato premeščajo na oddelek interne medicine, posledično pa morajo občasno katerega izmed nenujnih posegov oz. storitev prestaviti.

V ljubljanskem kliničnem centru se bodo prilagajali aktualnim razmeram

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se bodo ob morebitnem jesenskem valu okužb s koronavirusom in posledične rasti števila covidnih bolnikov prilagajali aktualnim razmeram, je napovedal Jereb.

Kot je pojasnil, v UKC Ljubljana večji del covidnih bolnikov obravnavajo na dveh covidnih oddelkih, ostale pa v t. i. rdečih conah znotraj posameznih oddelkov, denimo na internem, kirurškem in nevrološkem oddelku, podobno kot v Celju.

“Seveda ti bolniki predstavljajo obremenitev za oddelke, saj je potrebna dodatna zaščita osebja in drugačen pristop k bolnikom,” je dejal. Ob tem je dodal, da je kar nekaj bolnikov hospitaliziranih v t. i. sivih conah. Te so namenjene posameznikom po stiku z okuženo osebo in posameznikom, pri katerih še ni jasno, ali so pozitivni na koronavirus.

Tudi v novogoriški bolnišnici priprave na jesenski epidemični val

V SB Franca Derganca Nova Gorica so v četrtek zdravili 31 covidnih bolnikov, ki so nastanjeni v rdečih conah na kirurškem in internem oddelku. Večina bolnikov se zdravi zaradi drugih težav, ob tem pa so pozitivni na koronavirus, štirje bolniki pa bolnišnično zdravljenje potrebujejo zaradi covida-19.

Kot je za STA pojasnila v. d. strokovne direktorice Jasna Humar, morajo v bolnišnici trenutno zagotavljati 25 postelj za covidne bolnike. Ob tem se pripravljajo na jesenski val: “Pripravljamo vse potrebno za organizacijo covidnega oddelka, zaenkrat s 25 posteljnimi kapacitetami, vse bo seveda odvisno od takratnih razmer.”

Piše Domen Anderle

Število covidnih bolnikov je v poletnem epidemičnem valu doseglo plato in se bo po napovedih v drugi polovici avgusta začelo zmanjševati. Bolnišnice se ob tem pripravljajo na morebiten jesenski val, ki bi mu sledila rast števila bolnikov. Covidne bolnike bodo zdravili na posebnih covidnih oddelkih, pa tudi v izolacijah na matičnih oddelkih.