Search
Close this search box.

Novost na Koroškem: Ustanovljeno društvo kegljanje na ledu DKNL Slovenj Gradec

Predstavljamo vam prve letošnje uspehe novo ustanovljenega društva ter šport kegljanje na ledu.

Čeprav še ni pravega snega in ledu, pa najbolj zagreti člani društva DKNL Slovenj Gradec že pridno vadijo kegljanje na igrišču Štibuh v Slovenj Gradcu. Društvo je bilo na novo ustanovljeno letos junija, člani pa si že nabirajo izkušnje na asfaltni podlagi, saj bo na led potrebno še malo počakati.

Kot sta povedala, predsednik kluba Franc Dobnik in njegova žena Sabina Dobnik, ki sta bila prejšnja leta člana Mariborskega društva DKNL ledenko Maribor, ima kegljanje v Sloveniji že zelo dolgo in močno tradicijo. Šport se je razvil severno od nas v Alpskih deželah, kot zabavni šport v glavnem na zaledenelih jezerih in bajerjih, v bližini premožnih gostišč in posestev. V naše kraje se je ta šport prenesel že v začetku Avstro-Ogrske monarhije najbolj znano je kegljanje na ledu v Črni na Koroškem, Radljah, Ravne na Koroškem in pa v Mislinji, poznajo ga pa tudi na Gorenjskem.

V tistih časih so imeli kegelj oziroma po domače »čok« kot so ga imenovali, bil je podoben današnjemu, le da je bil lesen in okovan z železnim obročem, z njim so poskušali zadeti tarčo po domače »tavbico«.

Kot zanimivost, v Mislinji se je kegljalo že okoli leta 1900, ko je bil zadnji lastnik že opuščenih obratov mislinjske železarne in posesti dr. Arthur Perger.

Kegljanje na ledu je športna panoga z veliko tradicije in šport pri katerem »kegelj« drsi po ledeni ploskvi, asfaltu ali kakšni drugi primerni umetni masi. Je šport, ki se lahko izvaja skozi celo leto.

Kegelj  je sestavljen iz treh delov: ročaja, plošč in kovinskega trupa. Sam rekvizit je težak od 4,8 do 5,7 kg. Od curlinga se razlikuje že v samem izgledu osnovnih športnih rekvizitov. Curling kamne pridobivajo iz škotskega granita in so težki približno 18 kg. Pri sami igri curlinga pa uporabljajo tudi metlice. Na ledu in asfaltu se pri sami igri plošče zamenjujejo glede na potrebno hitrost keglja. Pri približevanju se uporabi počasnejša podlaga plošče, pri zbijanju nasprotnikovega čoka pa hitrejša.

Potrebno je omeniti, da sta Franc in Sabina oba dobitnika številnih odličij iz tekmovanj, tako doma kot v tujini, s svojimi izkušnjami pa dajeta prepotrebna znanja svojim članom. Njuni nasveti in znanje se je še posebej izkazalo, že na prvi tekmi na novo ustanovljenega društva, ki je 20 novembra potekalo na Jesenicah.

V zelo močni konkurenci, kjer je tekmovalo 11 ekip so v metu na daljavo dosegli ekipno 3. mesto v zasedbi Franc Dobnik, Boštjan Kac, Silvo Golob.

Franc Dobnik pa v kategoriji posameznikov dosegel odlično 1. mesto. Sabina Jančič Dobnik pa je tekmovala kot edina ženska v metu na daljavo, za kar ji gredo še posebne čestitke.                

Vsi v društvu si želijo, da bi kegljanje na ledu postalo bolj poznano na koroškem kot tudi širše, ter da bi pridobili čim več članov, ki jih ta šport zanima ob enem bi pa ponovno prebudili ta že skoraj pozabljen zimski šport na koroškem. Zato ste vljudno vabljeni vsi, da pridete in poskusite in kar hitro vas bo igra pritegnila.

Besedilo: Silvo Golob – Jaš

Dogodki

Predstavljamo vam prve letošnje uspehe novo ustanovljenega društva ter šport kegljanje na ledu.