Search
Close this search box.

Srečanja pri aktualni kmetici leta Mariji Jakše so se udeležile tudi Korošice (FOTO)

V ponedeljek, 6. 5. 2019, je v Malem Podljubnu potekalo tradicionalno srečanje kmetic pri aktualni kmetici leta Mariji Jakše, katerega so se udeležile tudi kmetice iz Mežiške in Mislinjske doline. Prisotne pa je med drugim nagovorila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

V ponedeljek, 6. 5. 2019, je v Malem Podljubnu potekalo tradicionalno srečanje kmetic pri aktualni kmetici leta. Tokrat so se kmetice iz vse Slovenije in tudi Koroške družile pri kmetici leta 2018 Mariji Jakše. Na povabilo Zveze kmetic Slovenije in Društva kmečkih žena Novo mesto pa se je med drugim srečanja udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Na srečanju, ki se ga je udeležilo več kot 240 kmečkih žena iz vse Slovenije, med njimi je bilo tudi deset kmetic leta, med katerimi sta bili tudi dve Korošici (Milka Podričnik in Jožica Haule iz DK Mežiška dolina) ter aktualni mladi gospodar Matej Ržek in aktualna mlada kmetica Marjeta Šteharnik (DK Mislinjska Dolina), je ministrica najprej izrekla iskrene čestitke gospe Mariji Jakše za osvojitev naslova »kmetica leta«. Poudarila je, da gre za naslov, ki ima »za sabo« poleg sadov trdega, vztrajnega, a tudi zelo lepega in plemenitega dela na kmetiji, udejstvovanje na različnih področjih družbenega življenja – ne nazadnje tudi aktivno članstvo pri Zvezi kmetic Slovenije.

FOTO: Lea Babič

Zveza kmetic Slovenije je prostovoljna, nevladna organizacija, ki deluje v javnem interesu, vanjo pa je vključenih preko 6500 članic, iz različnih društev po Sloveniji, ki za dekleta in žene na podeželju pomenijo prostor za druženje ter povezovanje, izobraževanje, izpopolnjevanje in druge oblike usposabljanja, ki ga uspešno prenašajo in udejanjajo na svojih kmetijah. Na ta način zveza neutrudno povezuje in pomaga odpirati nove priložnosti in nova delovna mesta na slovenskih kmetijah ter podeželju, kar je interes tako Republike Slovenije kot tudi Skupne kmetijske politike EU.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je v nagovoru poudarila, da realno gledano povprečno velika slovenska kmetija ne omogoča preživetja kmečke družine. V praksi to največkrat pomeni, da si eden od partnerjev poišče zaposlitev izven kmetije, družina pa zemljo obdeluje naprej. Za delovno aktivne na kmetiji to tudi pomeni, da v večini primerov opravijo dve službi na dan, najprej službo izven kmetije, popoldne in zvečer pa še nujna dela na kmetiji in v gospodinjstvu.

Pivčeva se je v nagovoru dotaknila tudi družinskih kmetij, za katere pravi, da so še vedno prevladujoča oblika kmetijskih gospodarstev v Sloveniji. Kmetice vodijo delo na četrtini slovenskih družinskih kmetij, še zmeraj poleg svojega osnovnega dela v kmetijstvu in gospodinjstvu v mnogo višjem odstotku skrbijo še za ostarele v družini. Zato sta izobraževanje in permanentno strokovno usposabljanje ključnega pomena, da lahko izrazijo svojo samoiniciativnost in postanejo snovalke novih idej in sprememb.

FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrica je zbrane kmetice povabila k sodelovanju v javni razpravi na temo Resolucije »Naša hrana, podeželje in naravni viri po letu 2021«, seznanila pa jih je tudi, da je bil letos marca ustanovljen Svet za ženske na podeželju ter jim predstavila naloge oz. vizijo sveta.

FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Zbrane so nagovorili tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije, Irena Ule, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, Jože Simončič in državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu mag. Tanja Strniša.

FOTO: Lea Babič

Gospa Marija je skupaj z Društvom kmečkih žena Novo mesto, ki mu predseduje Štefka Vidic, za goste pripravila pester celodnevni program. Tako so udeleženci srečanja uživali v vožnji s splavom po Krki, ob spoznavanju zgodovine Novega mesta ter domačega kraja in se družili na družinski kmetiji Jakšetovih ter dan zaključili pri gasilskem domu PGD Mali Podljuben, kjer so za zabavo poskrbeli tamburaška skupina Folklornega društva Kres in ljudski pevci Vaški zvon iz Prečne, članice Društva kmečkih žena Novo mesto s ter ansambel Petan. Program je povezovala Brigita Zupančič-Tisovec. Seveda pa ni manjkalo okusnih kulinaričnih dobrot in dobre družbe.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zveza kmetic Slovenije

Dogodki

Več iz istega kraja

V ponedeljek, 6. 5. 2019, je v Malem Podljubnu potekalo tradicionalno srečanje kmetic pri aktualni kmetici leta Mariji Jakše, katerega so se udeležile tudi kmetice iz Mežiške in Mislinjske doline. Prisotne pa je med drugim nagovorila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.