kmetijstvo

Pixabay

Spar po umiku spornih breskev in sliv napovedal dodaten nadzor

Potem ko je časnik Dnevnik v torek poročal, da so slovenski potrošniki poleti zaužili več ton srbskih breskev in poljskih sliv z vsebnostjo pesticida klorpirifos, kupljenih v trgovinah Spar Slovenija, so iz tega podjetja danes sporočili, da so v teh dneh sprejeli dodatne interne ukrepe pri neposrednem uvozu sadja in zelenjave iz držav izven EU.

Preberi »

Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga z novim direktorjem

Vodenje Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge s 1. septembrom prevzema Alojz Turjak, je za STA potrdil predsednik zadruge Peter Vernekar. V zadrugi, ki jo je od začetka letošnjega leta kot v. d. direktorja vodil Matej Skrivarnik, so se po besedah Vernekarja razmere umirile in posluje stabilno. Kriminalistična preiskava suma goljufije pa še poteka.

Preberi »

Proso z Raven na Koroškem najstarejše znano v Sloveniji

Arheologi Koroškega pokrajinskega muzeja so med izkopavanji na Javorniku na Ravnah na Koroškem, kjer je bila po dosedanjih ugotovitvah najstarejša znana poselitev na Koroškem, našli tudi vzorce prosa. Analiza je pokazala, da je najstarejši vzorec iz konca 14. oziroma 13. stoletja pred našim štetjem. To je tako najstarejše znano proso v Sloveniji.

Preberi »

Za vzdrževanje učnih čebelnjakov 15.000 evrov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes v uradnem listu objavilo javni razpis za dodelitev podpore za vzdrževanje čebelnjakov za prenos znanja v čebelarstvu v programskem letu 2023. Višina razpisanih nepovratnih sredstev znaša do 15.000 evrov, polovica je evropskih sredstev.

Preberi »

V Ljubljani opoldne nov protestni shod kmetov

Opoldne bo pred poslopjem parlamenta v Ljubljani drugi protestni shod kmetov v zadnjem mesecu dni. Predstavniki kmetijskih organizacij pričakujejo udeležbo iz vse Slovenije, nekateri kmetje bodo pred DZ prispeli tudi s traktorji.

Preberi »