Rdeči križ skupaj z ostalimi organizacijami vložil pobudo za uvedbo predmeta Prva pomoč in zdravje v šolski program

Ob mednarodnem dnevu oživljanja, ki ga obeležujemo 16. oktobra, so štiri organizacije: Slovenski reanimacijski svet pri Slovenskem združenju za urgentno medicino, Iniciativa za AED, Zveza Lions klubov, distrikt 129, Slovenija in Rdeči križ Slovenije, na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS vložile pobudo za uvedbo predmeta Prva pomoč in zdravja v šolski program.

Slovenija se po šestih letih od vložitve pobude Otroci rešujejo življenja pridružuje številnim razvitim državam, kjer se otroci od 12. leta že učijo temeljnih postopkov oživljanja. Ob tem se je porodilo vprašanje, zakaj teh znanj ne bi nadgradili še z drugimi pomembnimi vsebinami na področju medicine za laično prebivalstvo, saj bi tako lahko preprečili marsikatero bolezen.

S hitrim prepoznavanjem in pravilnim ukrepanjem bi laiki lahko pomagali rešiti številna življenja, z znanjem preventivnih ukrepov pa bi lahko preprečili marsikatero bolezen. Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport štiri nevladne organizacije predlagajo, da v šolski program uvede nov predmet Prva pomoč in zdravje.

Akademik Marko Noč se pridružuje pobudi in predlaga okvirno vsebino predmeta: prepoznava in ukrepi pri urgentnih stanjih v medicini; prepoznava akutnega srčnega infarkta in možganske kapi ter pravilni ukrepi laika; zaustavljanje življenjsko nevarne zunanje krvavitve; prepoznava in pravilno ukrepanje ob hudi poškodbi glave; nezavest na mladinski zabavi – kako ukrepati; kaj lahko povzročijo sodobne droge in kako to prepoznati; preprečevanje širjenja okužb; preventiva (škodljivost kajenja, alkohola in drog); pravilna prehrana, pomen rednega gibanja in preprečevanje prekomerne teže; dejavniki tveganja za posamezne bolezni in kako ukrepati.

Ker je med prioritetami Mednarodne zveze Lions klubov boj proti sladkorni bolezni in pomoč otrokom z rakom, Zveza Lions klubov Slovenije izrecno predlaga, da se pri predmetu obravnava tudi preventiva proti nastanku sladkorne bolezni in socialno vključevanje otrok z rakom.

Preventiva je najučinkovitejši ukrep za preprečevanje sladkorne bolezni, socialna izolacija pa velik skrit problem otrok z rakom in njihovih družin.

Vir: Matic Slapšak, Rdeči križ Slovenije