Protivlomna garažna vrata: Kako povečati varnost doma?

Garažna vrata so eden najpomembnejših sestavnih delov vsakega bivalnega ter industrijskega objekta. Ključna stvar pri garažnih vratih pa je seveda njihova varnost. Delimo jo nad dva dela, in sicer na protivlomno varnost ter varnost, vezano na uporabo.
Hanus ONSITE Protivlomna garažna vrata - kako povečati varnost doma maj 2022 - Microsoft Word 14.7.2022 224252

Včasih ljudje nismo toliko skrbeli, da bi nas kdo okradel, medtem ko smo zdoma, kaj šele, ko nismo. V današnjih časih pa so strani s črno kroniko prepolne informacij o vlomih, zato je pomembno, da na vseh segmentih poskrbimo, da se nam to ne more zgoditi. Garažna vrata so skoraj zagotovo največja vrata v našem domu, zato je še toliko bolj pomembno, da niso zgolj estetsko dovršena, ampak tudi in predvsem varna. Varna pred nepovabljenimi gosti in varna za uporabo.

Vlomilci so zelo dobro seznanjeni z vsemi novostmi, zato je izredno pomembno, da tudi ponudniki garažnih vrat sledimo trendom v tehnologiji. Garažna vrata s pogonom imajo poleg varnostnega protivlomnega zapaha na vodilu motornega pogona možnost nadgradnje z dodatnimi ročnimi zapahi v primeru daljše odsotnosti. Osebna vrata pri sekciji lahko zaklenemo večtočkovno, je pa vrata mogoče nadzorovati tudi na daljavo. Odločimo se lahko še za kodno brezžično tipkalo, ki garažna vrata odpre z geslom ali pa izberemo čitalec prstnih odtisov.

Za večjo varnost pred nepridipravi pa lahko veliko naredimo tudi sami
  • Daljinec naj ne bo na vidnem mestu

Daljinec za odpiranje in zapiranje garažnih vrat se naj vedno nahaja na mestu, ki ni vidno vsem, predvsem pa ga nikakor ne puščajmo v avtomobilu. Predstavljajmo si, da nam odtujijo avtomobil, čez nekaj dni pa s tem daljincem, medtem ko smo v službi, vstopijo še v naš dom.

  • Redno opravljanje pregledov

Dobro je, da garažna vrata vsake toliko časa pregledamo. Že manjše razpoke ali reže so včasih lahko dovolj za vdor. Takšni pregledi so še posebej priporočljivi ob menjavi letnih časov, saj lahko recimo led poškoduje kakšen del.

  • Redno menjanje kode

V kolikor spadamo med tiste, ki garažna vrata odpirajo s kodo je dobro, da jo redno spreminjamo. Priporočljivo je nekje 2-3 krat letno. To je verjetno najbolj preprost in hiter način kako zagotoviti dolgoročno varnost garaže oziroma doma, v kolikor sta povezana. Koda naj bo vsaj nekoliko kompleksnejša.

  • Razsvetljava

Nad garažo namestimo razsvetljavo, ki jo aktivira gibanje. Tako bomo vedno vedeli, ali se kdo »potika« okrog našega doma.

  • Redno zaklepanje in dodatna ključavnica

Garažna vrata naj bodo vedno zaklenjena oziroma zaprta, tudi, če smo doma. To je prvi korak kako otežiti dostop do premoženja. Prav tako pa je dobro razmisliti o dodatni ključavnici, ki jo lahko uporabimo ob daljši odsotnosti. Gre za ključavnico, ki je ni mogoče odpreti z daljinskim upravljalnikom.

Varna za uporabo

Garažna vrata brez pogona so le še spomin. Današnja so namreč, v večini, opremljena z elektromotorjem. Izjema so le tista, kjer elektro motor zaradi pomanjkanja električne energije ni mogoč. Poleg visokega udobja, samodejno odpiranje in zapiranje zagotavlja tudi večjo varnost pred poškodbami. Le-tem so običajno izpostavljeni prav naši najmlajši. Garažna vrata Hanus so že v osnovi opremljena s tako imenovanim Hand push sistemom, ki nudijo ustrezno zaščito pred priprtjem in poškodovanjem rok in prstov.

Opremljena so z optosenzorjem, ki bo ob naletu na oviro garažna vrata začel avtomatsko dvigati. Dodatno je mogoče izbrati še fotocelice, ki bodo prav tako samodejno zaznale oviro in sprožile povraten ukaz v primeru, da vrata naletijo na oviro. Vse to bo pripomoglo k temu, da bomo lahko brez skrbi, tudi če se bodo otroci igrali pri garažnih vratih ali pa pod njimi pozabili igrače. Sicer pa so vsa garažna vrata Hanus preizkušena in certificirana v skladu z visokimi zahtevami evropskega standarda EN13241-1.

V podjetju Hanus varnost postavljajo izredno visoko, zato so tudi vse njihove aktivnosti usmerjene k temu.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.