Search
Close this search box.

Danes ponoči smo kazalce na uri premaknili na poletni čas. Kako pa psi prenašajo premik ure?

Danes ponoči smo kazalce na uri premaknili na poletni čas. Premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro nekaterih ljudi, slabša njihovo razpoloženje in zdravje. Kako pa psi prenašajo premik ure?

Kot so pojasnili na portalu Pes moj prijatelj psi preprosto obožujejo svetlobo. “Ponavadi se zbudijo s sončnim vzhodom, trdemu spancu naproti pa odidejo po sončnem zahodu,” so zapisali in izpostavili, da imajo psi redne navade, saj vsak dan počnejo iste stvari ob enakem času.

Kot so dodali so psi pozorni na to, kaj počnemo njihovi skrbniki. Premik ure vsej deloma vpliva na naše dnevne rutine, tudi na to, kdaj bomo psu ponudili hrano, kdaj bomo odšli na sprehod… Jutra postanejo svetlejša, večerni sprehodi pa so vse toplejši. Za večino psov te spremembe nastopijo nenadno in nepričakovano, zato bodo “težavni” predvsem prvi dnevi, so opozorili na portalu.

Pri prilagajanju na časovno spremembo lahko psu pomagamo. Na portalu Pes moj prijatelj so ob tem zapisali, da je jesenski premik ure bolj problematičen, predvsem zato, ker morajo štirinožci na večerjo počakati uro dlje, pa tudi zbujajo se takrat veliko pred nami, kar je lahko velik problem. “Današnji premik ure morda pomeni, da bo večerja pripravljena nekoliko uro prej in prepričani smo, da se vaš kosmatinec tukaj ne bo pritožil, kvečjemu prej zamahal z repkom in se zapodil v svojo skledico,” so zapisali.

Ob tem so dodali, da veterinarji svetujejo, da spremembe dnevnih obveznosti načrtujete vnaprej. “Če se je ura premaknila nazaj ali naprej za vas, to ne pomeni, da se je premaknila tudi za vaše pse,” opozarjajo in dodajajo, da se nov ritem začnite uvajati postopoma, tako kot pri otrocih. Zato svetujejo, da vsak dan čas hranjenja zamaknite za nekaj minut, poleg tega pa jih počasi navadite tudi na nov urnik sprehajanja.

VIR: Pes moj prijatelj

Dogodki

Danes ponoči smo kazalce na uri premaknili na poletni čas. Premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro nekaterih ljudi, slabša njihovo razpoloženje in zdravje. Kako pa psi prenašajo premik ure?