Search
Close this search box.

Ob mednarodnem dnevu starejših v Slovenj Gradcu pripravili posvet o storitvi Kažipot 55+ (FOTO)

V organizaciji Zdravstvenega doma Slovenj Gradec je v petek v Slovenj Gradcu potekal posvet na temo sodelovanje občin pri objavljanju Kažipot e- storitev za seniorje 55+, ki skrbijo za svoje starše, starosti 75+.

Storitev Kažipot 55+ je Kažipot storitev za generacijo 55+, ki nudi vse informacije za starejše na enem mestu. Kažipot storitev za seniorje olajša pridobivanje informacij iz zanesljivih virov za vse starejše, njihove odrasle otroke in vse, ki pomagajo seniorjem v Sloveniji.

Direktorica ZD Slovenj Gradec Marjeta Vaupot je ob tem povedala, da Kažipot vsebuje ne le podatke iz zdravstvenih ustanov, pač pa tudi kulturnih in izobraževalnih. Da gre za zbir informacij o pomembnih ustanovah in organizacijah v Mislinjski dolini s konkretnimi podatki, ki jih starejši potrebujejo.

Župan Mo Slovenj Gradec Tilen Klugler je ob tej priložnosti podaril, da z velikim veseljem v Slovenj Gradcu pozdravlja pričetek izvajanja projekta Kažipot 55+. Mestna občina Slovenj Gradec že sicer namenja zelo veliko pozornost medgeneracijskemu sodelovanju in posveča veliko skrbi za pomoč starejšim občankam in občanom. Žal so novodobne tehnologije mnogim starejšim bodisi nedostopne ali pa prezahtevne za uporabo, čeprav brez njih v dobi intenzivne digitalizacije ne bodo mogli enakopravno funkcionirati in slediti pričakovanjem družbe. Prav zaradi slednjega je dolžnost lokalne skupnosti in z njo povezanih institucij, da jim to področje približa, njegovo uporabo pa tudi olajša in jih ustrezno izobrazi in vpelje v skrivnosti podatkovnih oblakov, digitalnih potrdil, spletnih članstev in olajša e-poslovanje v najširšem pomenu besede.

Klugler je tudi izrazil zadovoljstvo, da je k temu projektu pristopila ugledna ustanova, kakršna je Zdravstveni dom Slovenj Gradec, ki bo v projekt vključil občanke in občane obeh občin ustanoviteljic, občine Mislinja in MO Slovenj Gradec, za kar se je tudi zahvalil vodstvu in zaposlenim, ki bodo poleg svojih številnih rednih delovnih obveznosti uspeli najti čas in energijo za zagon še enega koristnega in družbeno odgovornega projekta.

Župan je izrazil tudi upanje, da bo resorno ministrstvo prepoznalo tovrstne potrebe lokalne skupnosti in kakšnega od projektov podprlo v nacionalnem merilu. Vsem starejšim pa je ob njihovem svetovnem dnevu iskreno čestital in zagotovil, da se bo lokalna skupnost že naprej trudila iskati vire in sredstva za izvajanje podobnih programov.

E-seniorji so sicer omrežje starejših ljudi, ne le upokojencev, temveč tudi tistih, ki so starejši od 55 let. Kot ugotavljajo v razvitih državah, se je namreč treba na pokoj začeti pripravljati že deset let prej, da posameznik ve, kaj bo počel po upokojitvi in mu to ne predstavlja velikega šoka, je že večkrat pojasnil zaslužni profesor Univerze v Mariboru in član Slovenskih e-seniorjev Jože Gričar, ki je sodeloval tudi na tokratnem posvetu na Koroškem. Kot je poudaril, je ta tematika aktualna v vseh razvitih državah, največ zgledov pa so našli v Kanadi.

Svoja videnja v sodelovanju pri tem projektu pa so predstavili še nekateri drugi predstavniki sodelujočih organizacij v tem projektu. Med drugim tudi župan Trebnjega Alojz Kastelic in direktorica tamkajšnjega zdravstvenega doma Vera Rozman. Posvet so sicer pripravili ob mednarodnem dnevu starejših, ki je letos potekal pod geslom Digitalna enakost za vse starosti. 1. oktober je za mednarodni dan starejših razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1990, z namenom, da bi se vsako leto na ta dan s posebno pozornostjo razpravljalo o različnih vprašanjih, povezanih s starejšimi ljudmi.

Vir: Facebook, MO Slovenj Gradec, ZD Slovenj Gradec

Dogodki

V organizaciji Zdravstvenega doma Slovenj Gradec je v petek v Slovenj Gradcu potekal posvet na temo sodelovanje občin pri objavljanju Kažipot e- storitev za seniorje 55+, ki skrbijo za svoje starše, starosti 75+.