Search
Close this search box.

Prihodnji teden morda začetek sproščanja ukrepov

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v torek, 7. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa se bodo lahko ob izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev začeli sproščati že od prihodnjega torka, je v izjavi javnosti dejal premier Janez Janša. Med drugim ob upoštevanju zadostne medsebojne razdalje, razkuževanju rok in uporabi zaščitnih mask proučujejo možnost postopnega ponovnega zagona nekaterih gospodarskih dejavnosti, sčasoma pa ob pogoju dodatnega umirjanja epidemije, ob razširjenem testiranju na kritičnih točkah, kot so domovi za starejše, in ob boljšem nadzoru okužb razmišljajo tudi o sproščanju nekaterih omejitev gibanja. K slednjim so pozvali tudi v opoziciji. Se je pa treba ob tem po besedah predsednika vlade zavedati, da je alternativa ohlapnega nadzora nad virom okužbe zgolj drastično omejevanje stikov vseh. Janša je še zagotovil, da bo prvi veliki protikoronski zakon v kratkem uveljavljen in da izplačila bodo, drugi paket ukrepov pa bi po današnjih odločitvah DZ lahko bil sprejet pred koncem meseca.

LJUBLJANA – Poslanci so namreč s 66 glasovi za in osmimi proti potrdili predlog referendumske novele, s katero želi vlada urediti postopek ravnanja DZ v primerih, ko bi bil referendum na določen zakon glede na ustavno določene razloge nedopusten. Tako želijo pospešiti tudi postopek sprejemanja novih protikoronskih zakonov. Ob tem so z 79 glasovi za in ob devetih vzdržanih potrdili tudi predlog sprememb parlamentarnega poslovnika, s katerimi bodo lahko seje DZ in delovnih teles v izrednih primerih potekale tudi na daljavo z uporabo informacijske tehnologije.

LJUBLJANA – V ponedeljek sta bila opravljena 1202 nova testa na novi koronavirus, ugotovili pa so 35 novih okužb. Skupaj je tako število potrjenih okužb 1055 ob izvedenih 29.455 testih. Hospitaliziranih je bilo 111 ljudi, od tega 31 na intenzivni negi. Umrlo je šest ljudi, s čimer se je število žrtev covida-19 povzpelo na 36. Med zdravstvenimi delavci in sodelavci so ugotovili skupaj 189 okužb, med oskrbovanci domov za starejše pa 219. V ponedeljek so iz bolnišnice odpustili 13 bolnikov s covidom-19, ki bolnišničnega zdravljenja niso več potrebovali, skupaj pa je takih 115. Število novih ugotovljenih okužb s koronavirusom bolj ali manj sledi dosedanjim žariščem. Znova je nekoliko naraslo število pozitivnih v Šmarju pri Jelšah, in sicer s 137 na 143. Rast beležijo tudi v občini Ljutomer, kjer je okuženih že toliko kot v Metliki. V vrhu ostaja Ljubljana s skoraj 200 potrjenimi okužbami.

ŠMARJE PRI JELŠAH/LJUTOMER/LJUBLJANA – Okužbe z novim koronavirusom se v domovih za starejše kot osrednjem žarišču epidemije še vedno širijo. V domovih je bilo tako med oskrbovanci 14 več potrjenih okužb kot v nedeljo, med zaposlenimi pa je bilo 70 okuženih oz. 19 več kot v nedeljo. V domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah je število okuženih stanovalcev in zaposlenih z novim koronavirusom v ponedeljek poraslo na 131, kar je 12 več kot v nedeljo. Stanje večine okuženih je kljub številnim pridruženim obolenjem stabilno, trije stanovalci pa so se že vrnili iz celjske bolnišnice. V domu starejših občanov Ljutomer pa so v ponedeljek zaradi suma okužbe z novim koronavirusom testirali 15 ljudi, pozitivnih je bilo pet. Skupno število okuženih v domu je 49, od tega 44 stanovalcev in pet zaposlenih. V zadnjih dnevih je sicer le nekaj družin sledilo priporočilom in pozivom in k sebi vzelo svojce iz domov za starejše. Po podatkih ministra Ciglerja Kralja je bilo takih primerov manj kot deset. Spomnil je, da se starejši namreč ne bodo mogli vrniti v domove do konca epidemije koronavirusa, saj gre za najranljivejšo starostno skupino.

LJUBLJANA – Ministrstvo za delo podpira več predlogov sindikatov za drugi protikoronski sveženj, med njimi tudi krizno nadomestilo za brezposelnost in pomoč prezrtim skupinam, je na vladni novinarski konferenci ob povzetku ponedeljkovega prvega zasedanja skupine za pripravo smernic ukrepov s področja trga, sociale in šolstva, povedal minister Janez Cigler Kralj. Izpostavil je, da so sindikati “trdi, a korektni pogajalci”. Osrednja posvetovalna skupina vlade naj bi celovit predlog izhodišč pripravila do sredine prihodnjega tedna, nato bo smernice obravnavala vlada. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je medtem ponovila predloge sindikatov, med drugim predloga za prepoved višanja cen osnovnih življenjskih potrebščin in znižanje DDV nanje. Po besedah Jerkičeve so vladi predlagali tudi vzpostavitev enotnega telesa, ki bo na voljo za razlage protikoronskih ukrepov, saj “ne potrebujemo prepirov”.

LJUBLJANA – Finančna uprava RS je predstavila ukrepe na davčnem področju, ki jih prinaša prejšnji teden sprejeti zakon za blažitev posledic novega koronavirusa. Glede kriznega dodatka so povedali, naj ga podjetja pri plačah za marec izplačajo v sorazmerni višini. Epidemija je bila razglašena 13. marca. Zakon, s katerim bo država finančno pomagala podjetjem in posameznikom, ki jih je prizadela epidemija novega koronavirusa, je DZ sprejel v četrtek. Ukrepi so skupaj vredni tri milijarde evrov, od tega se velik del namenja za pomoč samozaposlenim in delodajalcem. Zakon bo predvidoma uveljavljen 11. aprila.

LJUBLJANA – Številni obrtniki in podjetniki ob izplačilu marčevske plače v aprilu nimajo sredstev, da bi delavcem plačali nadomestilo plače, saj od 13. marca ne poslujejo več. Če ne bodo plačali nadomestila, pa ne bodo izpolnjevali pogojev za povrnitev nadomestila, opozarja Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Zato vlado pozivajo k zagotovitvi takojšnje likvidnosti.

LJUBLJANA – V sindikatih javnega sektorja in zdravstva so ostro obsodili priporočilo ministrstva za zdravje z začetka meseca, naj zdravstveni zavodi zadržijo izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor ter dodatka za nevarnost in obremenitve v času epidemije, dokler podrobnosti ne bodo medresorsko usklajene in dokler na ravni posameznih zavodov ne bodo sprejeti interni akti, s katerimi se naj bi določila delovišča ter zaposleni, katerim dodatki za delo v času epidemije pripadajo. Sindikati so opozorili, da neizplačilo pomeni kršitev kolektivne pogodbe. Na ministrstvu odgovarjajo, da gre zgolj za predlog in da bodo izplačila omogočena za nazaj.

LJUBLJANA – Ukrepi v zakonu za zajezitev epidemije koronavirusa in omilitev njenih posledic so po oceni fiskalnega sveta v pretežni meri vsebinsko skladni s priporočili mednarodnih organizacij in po obsegu primerljivi z ukrepi, sprejetimi v drugih državah. Obsežno in večplastno učinkovito ukrepanje države je po oceni sveta upravičeno. Ob zavedanju povečane splošne socialne in ekonomske negotovosti in ob precejšnjem javnofinančnem strošku ukrepanja priporočajo tehtnejši razmislek, kdaj oziroma v kateri fazi spopadanja z epidemijo bi bili določeni ukrepi najbolj učinkoviti oziroma kdaj bodo časovno primerni morebitni spodbujevalni ukrepi za ponovni zagon gospodarstva. Kot so pojasnili, je namreč od kombinacije sprejetih ukrepov in njihove izvedbe ključno odvisno, ali bo slovensko gospodarstvo zaključek epidemije pričakalo v kondiciji, ki bo omogočala čim hitrejši izhod iz krize.

LJUBLJANA – Na ljubljanskem letališču je po poročanju Slovenskega letalskega portala Sierra5 pristalo prvo širokotrupno letalo iz Kitajske z medicinsko opremo za Slovenijo. Po navedbah letalskega portala je Boeing 777-300 ruske letalske družbe Nordwind Airlines prepeljal 40 ton medicinske opreme, največ zaščitnih obraznih mask. Na gospodarskem ministrstvu so za STA povedali, da gre za zasebno donacijo osebe, ki ne želi biti imenovana. Po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana je sicer kljub večjim dobavam v zadnjih dneh Sloveniji trenutno zaščitne opreme dovolj za sprotne potrebe, še vedno pa nima država večje zaloge, ki bi zadostovala za daljše obdobje. V prihodnjih dneh naj bi sicer po njegovih besedah prišlo do novih dobav, ki bi lahko povečale obstoječe zaloge.

CELJE – Trgovec z elektriko ECE bo zdravstvenim zavodom po Sloveniji zagotovil več kot 150.000 trislojnih kirurških zaščitnih mask. Dostave mask so že začeli, so sporočili iz podjetja. Veseli jih, da sta akcijo podprli tudi matični podjetji, Elektro Celje in Elektro Gorenjska. Donacije, v skupni vrednosti več kot 100.000 evrov, bo deležnih 23 zdravstvenih zavodov, ki delujejo na območjih, kjer za distribucijsko omrežje z električno energijo skrbita Elektro Celje in Elektro Gorenjska. “Tu je glavnina naših kupcev, z njihovimi težavami se dnevno srečujemo, zato smo v ECE sprejeli odločitev, da se bomo aktivno angažirali pri podobnih akcijah, vse dokler epidemija koronavirusa ne bo zajezena,” je ob tem povedal direktor ECE Sebastijan Roudi.

SVET

RIM/PARIZ/NEW YORK … – Število žrtev novega koronavirusa še naprej narašča, zlasti v Evropi in ZDA. Po svetu je covidu-19 podleglo že skoraj 80.000 ljudi. V Evropi so našteli približno 55.000 žrtev, največ v Italiji (več kot 17.000), sledita pa Španija (13.798) in Francija (8911). Na Kitajskem po drugi strani prvič od januarja niso zabeležili nobene smrtne žrtve koronavirusne bolezni. Potrdili so 32 okužb, vse med njimi so uvožene iz tujine, ter 30 okuženih brez simptomov. Na Kitajskem so doslej potrdili skupno 81.740 primerov okužbe, 3331 ljudi je umrlo.

LONDON/WASHINGTON/PARIZ … – Stanje britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je zaradi novega koronavirusa noč preživel na intenzivni negi, je stabilno, so sporočili iz Downing Streeta. Premier ni na ventilatorju, so pojasnili. Svetovni voditelji medtem Johnsonu želijo hitro in polno okrevanje. Dobre želje so mu med drugim poslali predsednika ZDA in Francije, predsednica Evropske komisije in slovenski premier Janez Janša. V Veliki Britaniji je bolezen covid-19 zahtevala še 786 življenj, kar je rekordno število v enem dnevu. Na Otoku je tako za novim koronavirusom umrlo skupaj 6159 ljudi.

RIM/MADRID – V Italiji je bolezen covid-19 zahtevala še 604 življenja, s čimer se je število žrtev povzpelo na 17.127. So pa zabeležili najmanj novih okužb v skoraj mesecu dni. Zabeležili so 3039 novih okužb, kar je najmanj v enem dnevu od 13. marca. Skupno število okuženih se je povečalo na 135.586. Italija je po številu okužb na tretjem mestu za ZDA in Španijo, kjer je po štirih dneh upadanja število žrtev znova naraslo. Koronavirusni bolezni je v Španiji podleglo še 743 ljudi. Znova se hitreje povečuje tudi število okuženih, in sicer za 4,1 odstotka na 140.510.

WASHINGTON – V ZDA je s koronavirusom okuženih skoraj 370.000 ljudi, umrlo jih je več kot 11.000. Število smrtnih primerov zaradi novega koronavirusa v ameriški zvezni državi New York je čez noč naraslo za 731, kar je največji dnevni skok v 37 dneh izbruha pandemije, je sporočil newyorški guverner Andrew Cuomo. V tej zvezni državi je doslej umrlo 5489 ljudi, v mestu New York pa več kot 3200.

SEATTLE – V Evropi bi lahko zaradi covida-19 življenje izgubilo 151.680 oseb, okuženih z novim koronavirusom, v Sloveniji 104, je razvidno iz raziskave ameriškega Inštituta za zdravstveno meroslovje in ocenjevanje (IHME). V Veliki Britaniji bi lahko zaradi covida-19 v prvem valu pandemije umrlo do 66.000 ljudi, kar je največ v Evropi.

BRUSELJ – Finančni ministri evrskega območja so pred težavno nalogo najti soglasje glede fiskalnega odgovora na gospodarsko krizo zaradi pandemije novega koronavirusa. Zasedanje se je prek videokonference začelo pozno popoldne in bi se lahko po nekaterih ocenah zavleklo globoko v noč ali celo jutro. Razkorak med tistimi, ki pozivajo k uvedbi skupnih evrskih obveznic za financiranje gospodarskega okrevanja po zdravstveni krizi, na čelu z Italijo, Francijo in Španijo, ter tistimi, ki temu nasprotujejo, na čelu z Nemčijo, se namreč ni zmanjšal.

TOKIO – Japonski premier Shinzo Abe je razglasil izredne razmere v več regijah, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa, med drugim v prestolnici Tokio in mestu Osaka. Začele bodo veljati v sredo, veljale pa bodo do 6. maja. Premier je izredne razmere razglasil po porastu števila okužb v Tokiu, kjer so v nedeljo potrdili 148 novih primerov. Doslej so potrdili v državi skoraj 4000 okužb, umrlo je 80 ljudi.

DUNAJ/BERLIN – V Avstriji so že četrti dan zapored zabeležili več ozdravljenih kot na novo potrjenih primerov novega koronavirusa. Skupno so do popoldneva potrdili 12.519 okužb. Število okuženih se je v primerjavi s ponedeljkom zmanjšalo za 3,4 odstotka. V Nemčiji je število okuženih z novim koronavirusom preseglo število 100.000. Umrlo je najmanj 1747 ljudi, ki so zboleli za koronavirusno boleznijo 19.

ZAGREB – Hrvaški sabor je potrdil aprilski sveženj zakonodajnih sprememb za dodatno pomoč gospodarstvu v času pandemije novega koronavirusa. Poleg davčnih olajšav je sprejel tudi vrsto drugih ukrepov predvsem za pomoč turizmu, kmetijstvu in gostinstvu. Na Hrvaškem so potrdili 60 novih okužb s koronavirusom, s čimer se je število okuženih zvišalo na 1282. Umrli sta še dve osebi, kar pomeni, da je na Hrvaškem doslej zaradi covida-19 umrlo 18 ljudi.

STOCKHOLM – Na Švedskem je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo 114 ljudi, skupno pa 591. Švedska agencija za javno zdravje je sporočila, da je nekaj novo registriranih smrti posledica revizije podatkov iz prejšnjih dni. Doslej so na Švedskem potrdili 7693 okužb z novim koronavirusom. Švedska je k spopadanju s širjenjem novega koronavirusa pristopila na samosvoj način, ki je deležen polemik tako doma kot v tujini.

PARIZ/STRASBOURG – V Franciji je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo že več kot 10.000 ljudi. V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo še 607 ljudi, kar je največje število v enem dnevu od začetka epidemije. Oblasti opozarjajo, da epidemija novega koronavirusa še ni dosegla vrhunca in da ne razmišljajo o omilitvi omejitev gibanja. Najhuje je prizadet vzhod države, kjer so potrdili skoraj četrtino vseh smrtnih primerov zaradi covida-19 v državi. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je sporoči, da bodo prostore parlamenta v Strasbourgu začasno spremenili v center za opravljanje testiranj za novi koronavirus, namestili bodo tudi postelje za bolnike in nudili posvetovanja.

NEW YORK – Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poslanico ob svetovnem dnevu zdravja, ki mineva v senci pandemije novega koronavirusa, posvetil zdravstvenim delavcem. Izrazil je hvaležnost za njihovo neumorno delo v boju s pandemijo, pri katerem so ogrožena tudi njihova življenja. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da po svetu primanjkuje šest milijonov medicinskih sester.

ŠPORT

LOZANA – Mednarodni olimpijski komite (Mok) je sporočil, da se bodo kvalifikacije za poletne olimpijske igre v Tokiu končale 29. junija 2021. Zaradi pandemije novega korovavirusa športnice in športniki v večini držav sveta ne morejo normalo trenirati, tekmovanja so ustavljena, zato so podaljšali kvalifikacijski ciklus. Že dosežene norme bodo veljale. Japonski organizatorji in Mok so zaradi globalne zdravstvene krize prestavili OI z letošnjega leta in bodo med 23. julijem in 8. avgustom naslednje leto. V Moku so kot zadnji datum za izbor olimpijcev določili 5. julij 2021.

LOZANA – Čas pandemije novega koronavirusa ni pravi trenutek za doping, pravi predsednik Svetovne protidopinške organizacije Wada Witold Banka. V isti sapi športnike opozarja, da obstajajo različne metode za ugotavljanje prisotnosti nedovoljenih poživil. Banka je pogovor za francosko tiskovno agencijo AFP opravil takoj za tem, ko sta Kanada in Rusija sporočili, da začasno prekinjata dopinške teste, britanska protidopinška agencija pa jih je močno zmanjšala. Testi niso edino orožje, ki ga imamo. Obstajajo biološki potni listi, analize vzorcev za daljše obdobje in druge metode. Čeprav športnikov trenutno ne moremo nenapovedano obiskati, nam morajo sporočati svojo lokacijo in dejavnosti, pravi 35-letni Poljak. Banka je nekdanji tekač na 400 metrov in bivši poljski minister za šport. Na vodilni položaj pri Wadi je sedel 1. januarja letos namesto Craiga Reedieja.

MADRID – Prvi mož španske nogometne lige Javier Tebas je v pogovoru za časnik El Mundo dejal, da bi se lahko ligaško tekmovanje nadaljevalo 29. maja ali 6. junija, podobno pa naj bi veljalo za druga prvenstva v Evropi. Pred tem se je v telefonski konferenci s sodelavci pogovarjal z uglednimi svetovnimi medicinskimi strokovnjaki. Sedeminpetdesetletni Tebas je ob tem opozoril, da sta to le možna datuma in sta povsem odvisna od razvoja zdravstvene in gospodarske krize zaradi pandemije novega koronavirusa. Ocenil je, da bi lahko LaLiga izgubila okrog milijarde evrov, če bi sezono končali predčasno, če pa bi jo nadaljevali brez gledalcev, pa bi bil izpad prihodkov še vedno 350 milijonov evrov.

ZÜRICH – Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je na svoji spletni strani objavila navodila za podaljšano nogometno sezono, predvsem glede pravnih vprašanj za igralce ob prekinitvi vseh dejavnosti zaradi pandemije novega koronavirusa. Fifa je zapisala, da lahko nogometaši s pogodbami, ki jim potečejo 30. junija, igrajo tudi pozneje, če se bodo sezone podaljšale. Tako bodo lahko v tem podaljšanem obdobju potekala tudi izplačila klubov zanje.

LONDON – Vodstvo formule ena je podaljšalo prekinitev delovanja še za dva tedna. To je storilo po sestanku na daljavo, v katerih so sodelovala moštva svetovnega prvenstva ter vodstvi tekmovanja in Mednarodne avtomobilistične zveze. Prekinitev se bo po soglasni odločitvi tako iz 21 podaljšala na 35 dni. Sezona SP v kraljici avto moto športa bi se morala začeti 15. marca v Melbournu z VN Avstralije, vendar je novi koronavirus povsem zaustavil to tekmovanje. Odpovedanih ali preloženih je prvih osem dirk sezone, od prvotnega koledarja jih je ostalo še 14.

WIMBLEDON – Wimbledon je eden od 34 teniških turnirjev, ki so odpadli zaradi koronavirusne krize, a hkrati edini, ki bo kljub temu prejel nekaj denarja v blagajno. Zahvaljujoč zavarovanju za primer pandemije mu bo zavarovalnica izplačala 114 milijonov evrov. Vodilni iz All Englanda Cluba so primer pandemije v zavarovanje vključili leta 2003 ob nastanku virusa sars, vsako leto pa so morali za to odšteti 1,7 milijona evrov zavarovalnine, poroča britanski dnevnik The Times. Preostala dva grand slama v tenisu – Roland Garros je s konca maja in začetka junija prestavljen na september, US Open pa je na sporedu konec avgusta – podobnega zavarovanja nimata, zato jima v primeru odpovedi grozi finančna luknja v višini 250 milijonov evrov.

NEW YORK – Komisar severnoameriške košarkarske lige NBA Adam Silver je sporočil, da v prvenstvu NBA, kjer blestita Luka Dončić in Goran Dragić, ne bo odločitve kako oziroma če sploh nadaljevati boj za prvaka vse do maja. Vodstvo lige je zaradi pandemije novega koronavirusa 11. marca kot eno prvih večjih ameriških tekmovanj prekinilo sezono 2019/20.

Dogodki