svet

Ponedeljek najtoplejši dan na Zemlji od začetka meritev

Ponedeljek, 3. julija, je bil najtoplejši dan v znani zgodovini planeta Zemlja. Kot je sporočil nacionalni center za zaščito okolja ZDA, je povprečna globalna temperatura v ponedeljek znašala 17,01 stopinje Celzija, s čimer je bil presežen dosedanji rekord 16,92 stopinje Celzij, dosežen 24. julija in 14. avgusta 2016.

Preberi »

Obeležujemo mednarodni dan mladih prostovoljcev

Zgodba Rdečega križa je v prvi vrsti zgodba o prostovoljstvu,
brezpogojni pomoči in empatiji. Na Rdečem križu Slovenije se pomena prostovoljstva še
kako dobro zavedajo, v skladu s Strategijo RKS 2030 pa želijo dati vse večji poudarek tudi
delu z mladimi. Mednarodni dan prostovoljstva praznujemo 5. decembra, 15. april pa je v naših koledarjih že vse od leta 1988 označen kot dan, ko se spomnimo in izpostavimo mlade
prostovoljce, njihovo vlogo in pomen.

Preberi »

Ob mednarodnem dnevu sreče: V Sloveniji se je delež srečnih ljudi zvišal

Surs je ob današnjem mednarodnem dnevu sreče sporočil, da sta bili v zadnjih štirih tednih pred anketiranjem leta 2022 ves čas ali večino časa srečni dve tretjini starejših od 16 let. To je sedem odstotnih točk več kot leta 2018, ko je urad nazadnje meril občutek sreče. Delež takih, ki so se počutili srečne redkokdaj ali nikoli, je približno enak.

Preberi »

Vodenje strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora prevzela direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač

Strateški svet za preprečevanje sovražnega pri predsedniku vlade bo danes začel delo. Premier Robert Golob je vodenje sveta ponudil direktorici Inštituta 8. marec Niki Kovač, ki je danes tudi sporočila, da bo ponudbo sprejela, ker verjamejo, da so za dosego družbenih sprememb nujna vsebinska zavezništva, povezovanja in sodelovanja.

Preberi »

Število Zemljanov danes predvidoma čez mejnik osmih milijard

Svetovno prebivalstvo bo po izračunih Združenih narodov danes preseglo simbolično mejo osem milijard ljudi. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je poudaril, da je ta mejnik priložnost, da proslavimo različnost in napredek, obenem pa razmislimo o odgovornosti človeštva za planet.

Preberi »