Search
Close this search box.

Oli Walker se je na Poti prijateljstva okoli sveta danes ustavil tudi na Koroškem (FOTO)

Konjiški svetovni popotnik in pohodnik Oliver Tič, znan pod imenom Oli Walker se je 5. aprila 2024 odpravil novemu podvigu naproti. S slovesom od občanov Slovenskih Konjic je tokrat v družbe psičke Carlitos začel kar štiriletno Pot prijateljstva okoli sveta, na kateri bo moral premagati več kot 30.000 kilometrov dolgo pot, polno izzivov.

V petek, 5. 4 .2024, ob devetih zjutraj se je iz domačih Slovenskih Konjic na pot okoli sveta podal znani popotnik Oliver Tič oziroma Oli Walker. Na svoji drugi poti, na kateri bo v štirih letih prehodil okoli 30 tisoč kilometrov po Evropi, Aziji, Avstraliji in Afriki, ga bo spremljala tudi njegova psička Carlitos, ki jo je na poti srečal na prejšnji avanturi, v Peruju in jo posvojil.

Pot prijateljstva okoli sveta, kot jo je poimenoval in jo februarja letos predstavil tudi na sejmu Alpe Adria v Ljubljani. Za dan D pa določil 5. april.

Tokratni projekt bo za konjiškega pohodnika doslej največji življenjski izziv, zahtevnejši od vseh prejšnjih, saj se je odločil prehoditi pot okoli sveta. Ob že prehojenih Južni in Severni Ameriki bo zdaj prehodil še preostale kontinente. Pri tem bo prečkal okoli 35 držav, prehodil več kot 30.000 kilometrov ter se v Slovenske Konjice vrnil v treh do štirih letih.

Danes bo prehodil del Koroške, danes se je že ustavil v Slovenj Gradcu, svojo pot pa nadaljuje proti Radljam ob Dravi.

Najprej se bo preko držav nekdanje Jugoslavije podal proti Bolgariji, Grčiji in Turčiji, kjer bo začel svoj azijski del poti. Tam bo obiskal Armenijo, Gruzijo, Azerbajdžan, nato pa nadaljeval skozi Iran in Pakistan do Mumbaja v Indiji. Od tam bo odletel v Vietnam, nato pa nadaljeval peš pot skozi Laos, Tajsko in Malezijo do južnega konca Singapurja.

Iz Singapurja bo poletel v Avstralijo, nato pa bo preko Južne Afrike prečkal celotno Afriko do Egipta, od koder bo odletel nazaj v Evropo, a ne domov. Preko Portugalske bo prepotoval še Španijo, Francijo in Italijo, nato pa se vrnil v domače Slovenske Konjice.

Kot je povedal pred odhodom, je odhoda od doma že vajen, vendar je tokratni zanj precej bolj čustven. “Ponoči sem zelo slabo spal. Veliko vlogo pri teh občutkih igra tudi dejstvo, da grem tokrat peš od doma in peš se tudi vračam, medtem ko sem v preteklosti ponavadi nekam odletel in se od tam podal na pot,je dejal Oli.

Bolj kot spoznavanja novih držav in krajev ga veseli, da bo na poti spoznaval spet nove ljudi. “Znamenitosti na poti me ne zanimajo toliko kot ljudje. Najbolj mi je všeč, ko me nekdo na poti povabi domov in mi s tem pokaže gostoljubje in zaupanje,” je še dodal Konjičan, ki bo svojo pot redno popisoval na družbenih omrežjih.

Se pa veseli predvsem obiska Irana, Indije, zaradi živalskega sveta tudi afriških držav, medtem ko namerava morebitne težave na poti reševati sproti. Ne želi si avstralske zime, prav tako ne srečanja z levi v Tanzaniji, upa tudi, da se bodo kolikor toliko uredile razmere v Sudanu.

Njegovo potovanje bo imelo tudi dobrodelno noto, saj bo denar od njegovih prodanih majic namenil mladim v kulturi.

Pri tem ga podpirajo tudi Lions klub Slovenske konjice ter Zveza Lions klubov Slovenije.

V sredo, 13. marca 2024, sta Oliver in psička Carlitos gostovala tudi na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta, kjer je dijakom  o svoji neverjetni pustolovščini, ki sta jo doživela na poti od Ushuaie v Argentini do Deadhorsa v Aljaski. Njuna pot je trajala 993 dni in obsegala impresivnih 25.000 kilometrov, končala pa se je 19. avgusta 2022.

Oliver Walker se je leta 2014 prvič podal na peš popotovanje po Sloveniji, dve leti pozneje pa je v 175 dneh opravil 6840 kilometrov dolgo pot od zahodne do vzhodne obale ZDA. Pred šestimi leti se je podal na pot po najdaljši cesti na svetu – Panameriški avtocesti od najjužnejšega mestu Južne Amerike do severa Aljaske. Za pot, ki jo je vmes prekinila pandemija, je potreboval 996 dni, v tem času je prehodil 25.122 kilometrov, prečkal 15 držav in prav tam spoznal svojo psičko Carlitos.

Vir: STA in Srednja šola Slovenj Gradec in Muta

Konjiški svetovni popotnik in pohodnik Oliver Tič, znan pod imenom Oli Walker se je 5. aprila 2024 odpravil novemu podvigu naproti. S slovesom od občanov Slovenskih Konjic je tokrat v družbe psičke Carlitos začel kar štiriletno Pot prijateljstva okoli sveta, na kateri bo moral premagati več kot 30.000 kilometrov dolgo pot, polno izzivov.