Search
Close this search box.

Za v. d. direktorja slovenjgraške bolnišnice imenovan Ksandi Javornik

Svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je danes za v. d. direktorja bolnišnice imenoval dosedanjega pomočnika direktorja bolnišnice Ksandija Javornika. Ta bo mandat v. d. direktorja nastopil 14. marca. Dosedanjemu direktorju Janezu Lavretu, ki je podal odstop, namreč mandat preneha 13. marca, je STA sporočil predsednik sveta zavoda Primož Stošicki.

Lavre je eno leto pred iztekom mandata svetu zavoda v začetku februarja podal odstop z mesta direktorja bolnišnice oz. je podal odpoved pogodbe o zaposlitvi na mestu direktorja bolnišnice. Članom sveta zavoda je nato na seji 15. februarja v pojasnilih odstopa med drugim navedel neodzivnost ustanovitelja glede pomembnih točk za bolnišnico in podcenjenost nekaterih zdravstvenih storitev.

Slovenjgraška bolnišnica se sicer že nekaj časa sooča z negativnim poslovanjem in finančnimi težavami. “Meni je res žal, da jo direktor zapušča v teh težkih časih. Ampak dejstvo pa je, da bolnišnica ne posluje dobro, da so morda nastali tudi določeni komunikacijski problemi v bolnišnici, vsaj kolikor smo slišali od predstavnikov sveta zavoda in od zaposlenih,” je v zvezi z dogajanjem v bolnišnici prejšnji teden za Koroški radio dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Povedala je, da je zadnje revizijsko poročilo, ki je bilo izdano decembra, pokazalo, da bolnišnica ne dosega plana, da torej realizacija ne dosega pogodbenih obveznosti pri utežeh. In če bolnišnica ne naredi plana, ji zavod za zdravstveno zavarovanje teh storitev ne plača. “Zato se bolnišnica iz meseca v mesec znajde v situaciji negativnega finančnega poslovanja,” je dejala.

Pomoč pri pokritju izgube po besedah ministrice ne bi nič pomagala, ker bi bolnišnica še naprej poslovala enako. “Zato je dejansko potrebno nekje presekati, pogledati, kaj je narobe pri poslovanju, stvari reorganizirati, pogledati, ali je število zaposlenih optimalno, in sprejeti neke sanacijske ukrepe za zaposlovanje. Sem prepričana, da bo novemu vodstvu to uspelo,” je prejšnji teden dejala ministrica.

Svet zavoda je na današnji redni seji, ki je potekla v hibridni obliki, potrdil tudi letno poročilo bolnišnice za lani, ki kaže, da je bolnišnica lansko leto sklenila s 3,9 milijona evrov primanjkljaja ob realiziranih 64,8 milijona evrov prihodkov. Plan za lansko leto je sicer predvideval dobrih 70 milijonov evrov prihodkov, je povedal Stošicki. Skupna izguba zadnjih let skupaj z lansko je po njegovih besedah dosegla 12 milijonov evrov.

Svet bolnišnice je danes potrdil tudi finančni načrt za letos, ki predvideva uravnoteženo poslovanje s skupno 73,8 milijona evrov prihodkov. Imenoval je tudi komisijo za izvedbo razpisnega postopka za izbiro novega direktorja bolnišnice. Razpis bo objavljen v kratkem, je po seji še povedal Stošicki.

Novi v. d. direktorja bolnišnice Javornik je bil doslej zaposlen na mestu pomočnika direktorja za poslovno-pravne zadeve in nemedicinske dejavnost v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Lavre je sicer slovenjgraško bolnišnico vodil večino časa od leta 2007, vmes je bil med drugim v letih 2016 in 2017 eno leto v. d. direktorja UKC Maribor. Nazadnje je vodenje bolnišnice ponovno prevzel v začetku leta 2021, tokratni mandat pa bi mu tako potekel v začetku leta 2025, a je leto pred iztekom podal odstopno izjavo.

Vir: STA

Dogodki

Svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je danes za v. d. direktorja bolnišnice imenoval dosedanjega pomočnika direktorja bolnišnice Ksandija Javornika. Ta bo mandat v. d. direktorja nastopil 14. marca. Dosedanjemu direktorju Janezu Lavretu, ki je podal odstop, namreč mandat preneha 13. marca, je STA sporočil predsednik sveta zavoda Primož Stošicki.