Search
Close this search box.

Danes mednarodni dan invalidov in oseb s posebnimi potrebami

Generalna skupščina Združenih narodov je 3. december razglasila za mednarodni dan invalidov leta 1992 z namenom, da opozori na nujnost zagotavljanja pravic invalidov.

“Skrb za najranljivejše skupine je eden glavnih temeljev socialne in ljudem prijazne države. Le spodbujanje polnega uživanja človekovih pravic invalidov, sodelovanja, enakopravnosti in čim večje neodvisnosti lahko privede do močnejšega občutka pripadnosti in pomembnega napredka pri človeškem, socialnem in gospodarskem razvoju družbe“, je dejal Luka Mesec ob mednarodnem dnevu invalidov in oseb s posebnimi potrebami.

Izboljšanje položaja invalidov je in bo tudi vnaprej ključno vodilo vlade pri pripravi zakonskih sprememb na področju invalidskega zavarovanja. Z novelo ZPIZ, ki je trenutno v obravnavi v Državnem zboru in ki bo sprejeta v naslednjih dneh, bodo zagotovili višje invalidske pokojnine delovnim invalidom, ki se bodo upokojili po novi zakonodaji. Kar 37 odstotkov invalidsko upokojenih namreč živi v revščini. Z dvigom njihovih prejemkov ta vlada po dolgih letih tako izboljšuje njihov gmotni položaj.

Delovni invalidi s pravico do dela s krajšim delovnim časom od polnega, ki so delali vsaj 4 ure, so namreč doslej poleg plače za štiri ure dela prejemali tudi delno nadomestilo, ki je bilo odmerjeno od invalidske pokojnine, kar pomeni, da je ta del njihovega dohodka že upošteval odmerni odstotek.

Z januarjem 2024 se jim bo pokojninska osnova izračunala na podlagi plače, ki bi jo prejemali, če bi delali za polni delovni čas, kar pomeni višjo osnovo in posledično višjo pokojnino. Tudi pri sprejemu ostale zakonodaje bodo sledili koristim invalidom. Že sedaj se ministrstvo vključuje tudi v razpravo glede Evropske kartice za invalide in prenovljeni evropski parkirni kartici za invalide, o čemer so v tem tednu razpravljali na Svetu za zaposlovanje in socialno politiko v Bruslju.

Predlog direktive predvideva, da bo kartica služila kot dokazilo o statusu invalida in bo veljavna v vseh državah članicah Evropske unije (EU), pri čemer ne bo posegala v proces podeljevanja statusa invalida v posameznih državah članicah. Imetnikom kartice bo omogočila enak dostop do posebnih ugodnosti in prednostne obravnave, ne glede na državo, v kateri so Predlog direktive, predstavlja pomemben korak k večji mobilnosti, samostojnosti in enakopravnosti za invalide v Evropi, pri čemer bo olajšal njihovo vsako dnevno življenje ter dostop do storitev in ugodnosti v vsej Evropski uniji.

Vsem vam in vašim najbližjim v imenu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in v svojem imenu izrekam iskrene čestitke ob vašem prazniku, 3. decembru, mednarodnem dnevu invalidov. Izkoristite današnji dan, naj bo poln dobre volje, sproščenosti in druženja s prijatelji in prijetnega počutja,” je še zapisal Luka Mesec.

Ob današnjem mednarodnem dnevu invalidov, ki je namenjen ozaveščanju o vključenosti invalidov v našo družbo, je predsednik vlade zapisal, da si v vladi prizadevajo za zagotavljanje in varstvo pravic oseb z invalidnostjo, zato med drugim pripravljajo sistem preoblikovanja izvajanja storitev osebne asistence.

“Želimo oblikovati sistem skupnostnih storitev, ki bi bile komplementarne tako, da bi bili posamezniki upravičeni do storitev, ki so zanje najustreznejše in jih dejansko najbolj potrebujejo. Naš namen je v skupno mrežo povezati storitve osebne asistence, storitve dolgotrajne oskrbe ter storitve socialnega vključevanja oseb z invalidnostjo. Za sistem je predvidena enotna vstopna točka, storitve pa bodo zasnovane tako, da bodo čim bolj dostopne vsem osebam z invalidnostjo, ki jih potrebujejo,” je pojasnil.

S pripravo predloga zakona o uporabi jezika gluhoslepih po njegovih besedah izboljšujejo položaj gluhoslepih. Pri gluhoslepoti, ki je ena najtežjih oblik invalidnosti, sta hkrati okvarjena vid in sluh. Jezik gluhoslepih je edinstven, saj temelji na dotiku, kar ljudem z glugoslepoto omogoča zanesljiv prenos informacij, je navedel. Ob tem je spomnil, da je Slovenija v letu 2021 postala prva država na svetu, ki je v ustavo vpisala jezik gluhoslepih, zakon pa bo urejal njegovo svobodno uporabo in razvoj.

Spomnil je tudi na letošnjo novelo zakona o invalidskih organizacijah. “Cilj novele je sistematično urejanje nalog Nacionalnega sveta invalidskih organizacij ter financiranje njihovih dejavnosti v javnem interesu. Hkrati želimo osebam z invalidnostjo omogočiti večjo vključenost v postopke sprejemanja predpisov. Pri tem velja poudariti, da ta novela ne vzpostavlja enega samega govorca za osebe z invalidnostjo, temveč omogoča enako vlogo vsem invalidskim organizacijam,je opomnil.

Premier Golob bo skupaj s predsednico republike Natašo Pirc Musar in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič v ponedeljek na Brdu pri Kranju gostil tradicionalni sprejem za predstavnike invalidskih organizacij ob mednarodnem dnevu.

Vir: STA in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Dogodki

Generalna skupščina Združenih narodov je 3. december razglasila za mednarodni dan invalidov leta 1992 z namenom, da opozori na nujnost zagotavljanja pravic invalidov.