Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: 27. Gradovi kralja Matjaža na novi lokaciji, z odprto kuhinjo in bogatim spremljevalnim programom

Da bodo v Črni na Koroškem 27. zimsko pravljico, imenovano Gradovi kralja Matjaža, izvedli na novi lokaciji smo že poročali.

27. Gradovi kralja Matjaža na novi lokaciji

Naj spomnimo, da bodo v soboto, 26. 1. 2019, graditelji prvič v zgodovini ustvarjali snežne skulpture na Matevžavem travniku, ki ga po novem imenujejo kar Grajski travnik, ki se nahaja v dolini pod stadionom v Črni in ob vznožju črnjanskega smučišča.

Grajski travnik

Novost letošnje prireditve bo tudi odprta kuhinja s petimi ponudniki in pohod kralja Matjaža. Do zdaj je prijavljenih približno 25 ekip, želijo pa si jih vsaj 40, je med drugim na današnji novinarski konferenci povedala županja Črne mag. Romana Lesjak.

Lesjakova je tudi obrazložila, zakaj so se organizatorji odločili za novo lokacijo in kaj od prireditve pričakujejo. Med razlogi za selitev je navedla predvsem boljši dostop in več hladnejše vode, potrebne za izdelavo snega. Obljubila pa je tudi bogat spremljevalni program.

Video: Izjava mag. Romane Lesjak.

[fvplayer id=”1″]

Tridnevno dogajanje se bo v Črni pričelo v petek, 25. 1. 2019, ko organizatorji v sodelovanju s PD Črna pripravljajo pohod kralja Matjaža. Zvečer bo na smučišču v potekal že tradicionalni nočni slalom med baklami, za pokal kralja Matjaža. Za kulturno dogajanje pa bo z nastopom v Delavskem domu Žerjav, ob 20. uri, poskrbela folklorna skupina KUD Šolta, ki se bo udeležila tudi sobotne gradnje snežnih skulptur.

KUD Šolta

Osrednji dogodek prireditve bo sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža, s pričetkom ob 10.00. Celodnevno gradnjo bo spremljal pester zabavno kulturni program (predstavitev ekip, izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, svečani prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam, žrebanje vstopnic za nagrade …), ki ga bo povezoval Jurij Berložnik.

Za dobro vzdušje bodo poskrbeli tudi glasbeniki. Že tradicionalno boste lahko prisluhnili legendi gradov Milanu Kamniku, na sobotni prireditvi pa bosta nastopila tudi Samo Sam in Dunja Vrhovnik. Ob 18. uri bo na sporedu laser show in ognjena predstava. Od 19.00 naprej pa bodo goste zabavali Luka Basi in domača skupina Nou Nejm.

Nedelja bo namenjena otrokom, za katere pripravljajo v Črni zanimive otroške animacije, snežne plesne minute, ustvarjalne delavnice v izvedbi DPM Črna ter jahanje. Podelili bodo tudi nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo Zimski čas, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol. Za glasbeno popestritev pa bo poskrbela zasedba BQL. V času nedeljskega otroškega programa bo otrokom na voljo tudi mobilna Mini Planica, dogajanje na Grajskem travniku pa si bo ogledal tudi kralj Matjaž.

Snega bo dovolj, tako za gradnjo kot tudi otroške vragolije. En kup so ga že naredili, v naslednjih dneh dobijo še dva topa, ki sta prilagojena na višje temperature, tako da strahu, da ne bi bilo dovolj snega ni. Si pa v Črni seveda želijo, da bi za boljše vzdušje in lepšo zimsko idilo zapadlo tudi nekaj naravnega snega.

Napis Gradovi kralja Matjaža Črna na Koroškem

Organizatorji prosijo obiskovalce, da parkirajo avtomobile na urejenem parkirišču v Mušeniku ali na prostih parkiriščih v centru Črne. Graditelji pa boste lahko parkirali v neposredni bližini stadiona, kjer je na voljo približno 50 parkirišč, do katerih se boste lahko pripeljali po desni strani Pristave. Cesta bo po levi strani Pristave zaprta za ves promet, dostop do prizorišča pa bo možen peš.

V Črni na Koroškem pričakujejo več tisoč ljudi, hotelske sobe (v spalnem delu hotela), ki jih je Občina Črna pripravila za obiskovalce, so v večini že zasedene. Razprodane so tudi vse postelje pri Plazniku, nekaj prostih mest je še v Kavalirju, v samem centru Črne in pri nekaterih zasebnih ponudnikih. Skupno je na območju Črne na razpolago približno 100 prenočišč. Po potrebi pa se bodo organizatorji potrudili zagotoviti tudi dodatna prenočišča, je ob koncu konference povedala Lesjakova.

Gradovi kralja Matjaža

Celotna prireditev Gradovi kralja Matjaža pričara zabaven in razigran zimski vikend v naravi. Združuje, povezuje in odpira vrata domišljiji ter optimizmu, vse to kralju Matjažu v čast. Vabljeni, da obiščete Črno in prispevate svoj kanček k mozaiku pestrega dogajanja, ki ga obljubljajo organizatorji. Prijave so še vedno možne.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Andreja Pernat
Andreja Pernat
5 let nazaj

Zahvala in črstitke Romani Lesjak za organizacijo. Zelo me veseli, da so gradovi našli novo lokacijo in se prireditev tako nadaljuje. Zal je vas Helena (dosedajna lokacija) izgubila odličen dogodek. Tukaj so bili gradovi dejansko pod Peco. Kralj Matjaz bo pač imel malo daljšo pot do svojih gradov.

Dogodki