Search
Close this search box.

Predsednik Pahor slavnostni govornik na osrednji slovesnosti ob letu Huga Wolfa

S koncertom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in solistke Nuške Drašček Rojko so se nocoj v Slovenj Gradcu poklonili 160. obletnici rojstva skladatelja samospevov Huga Wolfa. Na osrednji spominski slovesnosti je bil slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor, ki je spomnil na pomen raznolikosti pogledov za ustvarjalnost in napredek.

Hugo Wolf, ki je bil zaradi svoje nemškosti na slovenskem dolgo spregledan, je po besedah muzikologa Matjaža Barba na slavnostni akademiji ob pričetku Wolfovega leta zrasel v enega največjih skladateljev 19. stoletja zato, ker sta ga razburljivi čas pomladi narodov in prepišni svet prebuje slovenstva oblikovala v človeka, ki ga ni zaustavila nobena ovira in je premagal vsako omejevanje, je spomnil Pahor v svojem govoru.

Podobno kot ni bilo meja za Wolfa, nas je to naučila tudi Evropska unija. Naučila nas je, “da meja lahko tudi ni”, in da je “za dva soseda bolje, če si pomagata in se podpirata”, je povedal predsednik. Na to, da je Evropska unija kot projekt miru in sprave zelo uspela, po Pahorjevem pogosto pozabljamo, nas pa na to spomnijo obletnice.

Ne vemo, ali bo Evropska unija trajna ali prehodna zgodovinska tvorba, je še dejal Pahor in izrazil, da si moramo prav zaradi miru in varnosti, ki ju unija zagotavlja, zavzemati zanjo. “V našem nacionalnem interesu je, da obstane in se okrepi in da smo mi v njenem najbolj povezanem delu,” je dodal.

Ob tem je poudaril, da usoda EU ni odvisna le od nas, zato mora Slovenija kot samostojna država v vsakem primeru ostati in varovati svoj narodni razvoj. “S tem, ko imamo lastno državo, imamo pravico in dolžnost, da o sebi odločamo svobodno in po svoji volji. Želim si, da bi jo znali oblikovati in izraziti čimbolj enotno,” je rekel Pahor in dodal, da to ne pomeni, da moramo vsi misliti enako.

Slovenci smo vedno bili in vedno bomo politično močno raznorodni. “Tako je bilo v času Huga Wolfa in prvih taborov in tako bo, upajmo, vedno. Raznolikost pogledov in raznovrstnost mnenj delata naš svet in vse nas bolj zanimive, življenje pa bolj zapleteno. A prav to sta tudi izvira ustvarjalnosti in napredka,” je še pristavil predsednik.

Nocojšnji koncert je bil prvotno načrtovan na slovenjgraškem Trgu svobode, v bližini Wolfove rojstne hiše, v kateri je urejen spominski muzej, a so ga zaradi slabe vremenske napovedi prestavili v slovenjgraško športno dvorano. V neposrednem prenosu so ga predvajali na 2. programu TV Slovenija.

Na Slovenskem dolgo spregledanemu skladatelju samospevov Hugu Wolfu (1860-1903) se je Slovenija poklonila z razglasitvijo letošnjega leta za leto Huga Wolfa. Ob tem so bile načrtovane številne prireditve v Slovenj Gradcu in drugje, skladatelj pa je bil postavljen kot velik potencial nadaljnjega razvoja kulturnega turizma v regiji in širše. A je v program močno posegla epidemija novega koronavirusa, saj so bili zaradi tega številni dogodki odpovedani.

Hugo Wolf se je rodil v takrat dvojezičnem Slovenj Gradcu, večino svojega življenja pa je preživel v Avstriji, kjer se je ob pomoči mecenov zelo zgodaj posvetil skladanju. Ustvaril je opus več kot 300 samospevov, opero Der Corregidor, simfonične pesnitve, zborovske skladbe ter komorna in klavirska dela. S svojimi deli je po Evropi kot avstrijski skladatelj zaslovel po letu 1894.

Dogodki

S koncertom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in solistke Nuške Drašček Rojko so se nocoj v Slovenj Gradcu poklonili 160. obletnici rojstva skladatelja samospevov Huga Wolfa. Na osrednji spominski slovesnosti je bil slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor, ki je spomnil na pomen raznolikosti pogledov za ustvarjalnost in napredek.