Search
Close this search box.

Postani Božiček za en dan in nariši nasmeh na obraz najšibkejšim

Dobrodelna akcija Božiček za en dan je že v teku. Svoje darilo lahko oddate do vključno 3. decembra 2019.

Leto je naokoli in počasi spet prihaja čas obdarovanj. Da se bodo lahko praznikov razveselili tudi najšibkejši pa bo poskrbel projekt “Božiček za en dan”, ki je popolnoma neprofiten in izpeljan v celoti s strani prostovoljcev. v katerem lahko sodelujete tudi vi.

Letošnjo akcijo zbiranja daril so začeli minuli petek, 15. novembra, ko so objavili tudi seznam otrok in starostnikov. Z njo pa bodo zaključili 3. decembra. Vseslovenska humanitarna akcija, ki riše nasmehe na obraze ljudi tudi izven meja Slovenije, že deveto leto zapored vabi k sodelovanju, od začetka z darili razveslijujejo otroke, zadnja leta pa tudi starostnike.

Gonilna sila in pobudnica projekta Savina Goličnik je energična prostovoljka, ki je 23. novembra 2012 spravila v pogon vseslovenskega Božička. Ideja se ji je porodila med brskanjem po spletu, ko je v Južnoafriški republiki 3 mesece kot prostovoljka pomagala otrokom iz revnih predelov Capetowna. Santa Shoebox je projekt, ki v JAR združuje več kot 900 organizacij in letno osreči okoli 100.000 socialno ogroženih otrok iz različnih koncev ter z rasno nestrpnostjo in revščino prežete države.

Skupina prijateljev se je odločila, da bi v decembru obdarila nekaj otrok. Majhna garaža kot skladišče, osebni avtomobil za razvoz. Kot so zapisali, niso čisto točno vedeli v kaj se podajajo, a vedeli so, da želijo otrokom in njihovim staršem polepšati praznični zimski čas. Nekaj sto daril je v vseh teh letih projekta preraslo v desettisoče daril, skladišče je pridobilo na m2, vsako leto naredijo več kilometrov, nasmehi se množijo.

Majhna škatla za velik nasmeh …

… ponuja vsem dobrim ljudem mešanico ustvarjalnosti in humanitarnosti, ki jo je moč opisati z besedami Matere Terezije: “Ne moremo delati velikih stvari – delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo.”

Kako postati Božiček za en dan?

Na spletni strani http://www.bozicekzaendan.si se je potrebno najprej registrirati, nato pa s seznama socialno ogroženih otrok ali starostnikov izbrati tistega, ki bi ga želeli obdariti. S klikom na izbor otroka izvemo njegovo starost, ime in državo, iz katere prihaja. Nato lahko steče mirni pohod solidarnosti, med katerim napolnimo ovito oz. okrašeno škatlo za čevlje.

Darila, s katerimi napolnimo škatlo: nekaj za cartanje, nekaj za osebno higieno, šolske potrebščine, igrače, kos oblačila, sladkarije. V primeru, da se odločimo obdariti starejše socialno ogrožene ljudi, pa naj škatla vsebuje: nekaj za osebno higieno, posladek, oblačila in dodatke, drugo (okrasna blazina, vazica, baterije AA …), dodatno (vstopnica za koncert, pismo, karta za kopanje …).

Božičkovo darilo je potrebno samo še zapreti in odnesti na zbirno mesto. Predlagamo, da se poslužujete zbirnih mest na Koroškem, in sicer:

  • Klub koroških študentov (Čečovje 5), ki bo zbiral Božičkova darila od jutri, 21. 11. 2019, in sicer ob četrtkih, petkih in sobotah, med 18. In 20. uro,
  • Spotur Slovenj Gradec (Ozare 18) do 3. decembra, do 22. ure.

Seznam vseh lokacij oziroma zbirnih mest najdete TUKAJ. Škatle zbirajo do vključno torka, 3. decembra 2019.

Dogodki

Dobrodelna akcija Božiček za en dan je že v teku. Svoje darilo lahko oddate do vključno 3. decembra 2019.