Search
Close this search box.

Poklukar: “Ker je okužen eden od 50 ljudi, so zboleli številni zaposleni v zdravstvu”

Ljubljanski Univerzitetni klinični center (UKC) bo zaradi povečanih potreb bolnike, okužene s covidom-19, nameščal tudi v Bolnišnico Petra Držaja v Šiški. Dela v bolnišnici kljub nedelji potekajo v skladu z načrtom, je v izjavi pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Gre že za četrto lokacijo za te bolnike v Ljubljani.

Pred tem so bolnike že namestili na infekcijsko in ortopedsko kliniko ter na staro pediatrično kliniko. Zaenkrat bodo bolnike namestili v prvo nadstropje, po potrebi pa bodo namestitvene zmogljivosti širili.

Prostore in druge kapacitete je zaradi načina obravnave bolnikov s covidom-19 treba spremeniti tako, da bo varna tako obravnava bolnikov kot tudi delo na teh delovnih mestih, je pojasnil Poklukar. Dodal je, da dela kljub nedelji potekajo tekoče in v skladu z načrtom.

Vse to pomeni dodaten angažma za zdravstvene delavce, ki se jim ravno tako zahvaljujem. V teh težkih dneh so pokazali, da smo ekipa in vsi proaktivno pristopajo k reševanju težav pri popolnjevanju ekip,” je povedal Poklukar.

V soboto se je sicer v bolnišnicah zdravilo 508 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 71 potrebovalo intenzivno nego, kažejo podatki ministrstva za zdravje. V UKC Ljubljana je danes hospitaliziranih 121 bolnikov s covidom-19, 25 se jih zdravi na intenzivni negi, je pojasnila infektologinja s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Mateja Logar.

Kot je pojasnila, je rast okuženih rezultat dogajanja pred desetimi dnevi, učinkovitosti zadnjih ukrepov pa še ni mogoče oceniti. “Upajmo, da bo v naslednjem tednu prišlo do stabilizacije stanja, torej da bomo dosegli plato,” je dejala in dodala, da do znižanja primerov nato, če so ukrepi učinkoviti, pride v 10 do 14 dnevih.

Pozvala je, naj se prebivalci med prihajajočimi prazniki ne družijo s širšo družino, saj bodo tako imeli večje število kontaktov. Virusa je veliko. Ocenjujemo, da je pozitiven eden na 50 prebivalcev, zato je tudi velika verjetnost, da se okužimo, večja,” je pojasnila Logarjeva. Pozvala je tudi k upoštevanju preventivnih ukrepov. Prebivalcem pa svetuje še, da če se za obisk pokopališč vseeno odločijo, naj se držijo čim bolj zase in se potem čim hitreje vrnejo v domače okolje.

Zaradi epidemiološke situacije je v soboto minister za zdravje Tomaž Gantar tudi prekinili izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev ter nenujnih operativnih posegov, kadar njihova opustitev nima neposrednih negativnih posledic za bolnika. Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa.

Tudi strokovni svet UKC Ljubljana je ocenil, da izvajanje nenujnih storitev ni varno. Ker je okužen eden od 50 ljudi, so zboleli številni zaposleni v zdravstvu. Tudi bolnikom, ki prihajajo na obravnave, pa ni bilo več mogoče zagotoviti popolne varnosti. Bolniki, ki nimajo napotnice s stopnjo nujno ali zelo hitro, bodo v naslednjih dneh poklicani, triažo bodo opravili po telefonu in bodo po potrebi predhodno obravnavani. Sicer pa bodo dobili nove datume,” je pojasnil Poklukar.

Dogodki

Ljubljanski Univerzitetni klinični center (UKC) bo zaradi povečanih potreb bolnike, okužene s covidom-19, nameščal tudi v Bolnišnico Petra Držaja v Šiški. Dela v bolnišnici kljub nedelji potekajo v skladu z načrtom, je v izjavi pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Gre že za četrto lokacijo za te bolnike v Ljubljani.