Search
Close this search box.

Nekatere trgovine omejile nakupe določenih izdelkov

Marsikje po Sloveniji so trgovske police v teh dneh izropane. Pristojni sicer mirijo, da je panika odveč, da hrane ne bo zmanjkalo. Pri enem od trgovcev pa smo danes opazili, da so že omejili prodajo določenih izdelkov.

Hrane v Sloveniji je po navedbah Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) dovolj, oskrbne verige pa delujejo nemoteno. Trgovci zavračajo zapise, da je v posameznih prodajalnah oskrba s hrano motena, police pa prazne. Zaradi povečanega povpraševanja so sicer police lahko za krajši čas prazne, a kot so včeraj navedli v TZS. “Potrošniki so lahko povsem mirni. Trgovci imajo zadostne zaloge živil. Dobave potekajo nemoteno, brez sprememb v primerjavi s prejšnjimi obdobji,” je v sporočilu za javnost zapisala predsednica TZS Mariča Lah.

Po njenih besedah se sicer lahko res zgodi, da je kakšna polica za krajši čas tudi prazna, ker je ni mogoče takoj znova zapolniti, a je to le posledica tega, da vsako blago potrebuje nekaj časa na poti od skladišča do police.

Narava oskrbnih verig pri trgovcih z živili je namreč, kot so zapisali v TZS, da dobave potekajo dnevno. Kadar določenega izdelka zaradi povečane količine nakupov zmanjka, ga trgovci v najhitrejšem možnem času, običajno še isti ali pa naslednji dan, spet postavijo na police. Kot kaže pa pri vseh trgovcih ni tako.

Sami smo namreč bili te dni v različnih živilskih trgovinah na Koroškem in police so bile prazne. Danes pa smo v eni od trgovin opazili tudi napis, da lahko na posamezen račun stranka kupi le največ dva kosa moke, enako velja za olje.

Kot smo izvedeli neuradno, določene trgovine robe ne dobijo, zato police ostajajo prazne. Tako da glede na naš vir informacij niso vsega krivi kupci, da bi prekomerno nakupovali. Uradno pojasnilo pa še čakamo.

V TZS so sicer v včerajšnjem sporočilu za javnost še zapisali, da je bilo zadnjih dneh v javnosti več zapisov in pričevanj, da je v nekaterih prodajalnah motena oskrba z živilskimi izdelki, da so police s cenejšo moko in oljem izropane in da je to lahko razlog za skrb. “Informacije niso točne. Živil je dovolj. Skrb potrošnikov je zato odveč,” pravijo v TZS.

“Trgovinska panoga v Sloveniji je robustna, odporna, močna in dobro delujoča,” zagotavljajo v TZS. To se je po njihovih navedbah zelo jasno pokazalo v zadnjih dveh letih, ko se je svet soočal z epidemijo covida-19. V času koronske krize je slovenska trgovina po njihovem prepričanju dokazala, da se je sposobna pravočasno in učinkovito odzvati na še tako nepredvidljive razmere, saj je potrošnikom ves čas zagotavlja nemoteno oskrbo tudi s hrano.

“Vsakršna skrb, da bi lahko v Sloveniji zmanjkalo živil in drugih osnovnih potrebščin, je zato popolnoma odveč,” so sklenili v zbornici. Da mogoče lahko česa zmanjka, a lačni ne bomo, je že pred dnevi dejal tudi premier Janez Janša. Slovenija se je po njegovih navedbah v zadnjem času zelo potrudila v tej smeri in ima v blagovnih rezervah zaloge za te turbulentne čase. “Mogoče ne bo ravno desetih vrst rogljičkov na mizi, vendar ne bomo lačni,” je zatrdil. Je pa rast cen hrane po njegovih besedah opozorilo, da ne bo vedno sijalo sonce, da je treba kmetijstvu nameniti ustrezno pozornost ter da je treba računati tudi na čase, ko ni mogoče uvažati in ko je tisto, kar se pridela doma, tudi tisto, kar je na razpolago, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Pri tem naj še omenimo, da so že pred ruskim napadom na Ukrajino cene surovin in energije močno narasle, to pa se je začenjalo poznati tudi na cenah hrane. Po ruskem napadu in zahodnih sankcijah proti Rusiji so se razmere le še zaostrile. Tako Rusija kot Ukrajina sta namreč med večjimi svetovnimi dobaviteljicami osnovnih vrst hrane, na primer žitaric, pa tudi gnojil.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
LubiBubi
LubiBubi
2 let nazaj

Razvajeni egoisti prve vrste…

Marsikje po Sloveniji so trgovske police v teh dneh izropane. Pristojni sicer mirijo, da je panika odveč, da hrane ne bo zmanjkalo. Pri enem od trgovcev pa smo danes opazili, da so že omejili prodajo določenih izdelkov.