Domači delniški trg se letos prebuja

money-2665824_1280

Domači delniški trg letos prednjači po donosih, če ga primerjamo z globalnimi trgi. Indeks SBITIOP je od novega leta pridobil 9 odstotkov, indeks Dow Jones Global pa šest odstotkov. Domači trg se odrezal tudi bolje od nemškega, francoskega in italijanskega indeksa, ki so zrasli med šestimi in osmimi odstotki. Boljši donos pa beleži tudi v primerjavi z ameriškimi trgi oziroma indeksi Dow Jones, Nasdaq in S&P 500, ki so pridobili osem, štiri in sedem odstotkov.

Vlagatelji so le prepoznali, da so delnice osrednjih domačih podjetij kljub pandemiji dobre naložbe. Vzemimo primer Cinkarne Celje, ki se je letos uvrstila v prvo kotacijo Ljubljanske borze in je z nastopom novega vodstva pred kratkim začela odkupovati lastne delnice, s čimer skrbi za sprotno dobrobit lastnih delničarjev.

Cinkarna Celje je lani ustvarila 172,4 milijona evrov prihodkov in skoraj 19 milijonov evrov dobička. To pomeni, da je Cinkarna Celje kljub pandemiji zabeležila prihodke na enaki ravni kot leta 2019 in za 12 odstotkov manjši dobiček, ki pa je bil vseeno za 34 odstotkov višji od načrtovanega. Glede na lanski dobiček in na količino denarja v bilanci delnica Cinkarna Celje zelo poceni, če jo primerjamo s konkurenco. Drži, da ima Cinkarna Celje okoli dva odstotka svetovnega trga svojega glavnega proizvoda, medtem ko ga njeni tekmeci Chemours, Kronos in Tronox skupaj obvladujejo tri četrtine. A njeni konkurenti imajo na globalnih delniških trgih več kot trikrat višjo cenitev.

A ravno ta, relativno na konkurenco nižja cena delnic Cinkarne Celje na trgu in njeno dobro poslovanje lahko omogočata »manjšim« delničarjem, da dolgoročno kujejo višje donose, če so pripravljeni sprejemati določena tveganja.

Ta so povezana z dejstvom, da je poslovanje v tej industriji izrazito ciklično in je s sedanjega stališča pomembno oceniti, kje v ciklu glede povpraševanja po surovini smo. Poleg tega Cinkarna Celje ni vertikalno integrirana kot nekateri njeni konkurenti.

Večje multinacionalne igralce pa v primerjavi s Cinkarno Celje odlikujejo tudi proste zmogljivosti. Te so pomembne, saj ob višjem povpraševanju omogočajo višjo prodajo. Ob tem pa je industrija tudi pod vplivom konkurence z vzhoda. Drži pa tudi, da je prodajni produkt te industrije pigment titanov dioksid, ki nima resnega substituta in se v različnih industrijskih sektorjih uporablja na široko, in sicer vse od izdelave sončnih krem do barv za beljenje. Torej, pri istem produktu, za katerega ni substituta, je delnica Cinkarne Celje več kot trikrat cenejša v primerjavi z velikimi konkurenti.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.