Search
Close this search box.

Foto: Otvorili so Ravensko čebelarsko pot

V sodelovanju s čebelarskima društvoma Kotlje in Ravne na Koroškem in koroškimi družbami Skupine SIJ so v čebelam prijazni občini Ravne na Koroškem danes odprli tematsko čebelarsko pot. Ob odprtju so se na krožno pot v dolžini 11 kilometrov, ki povezuje šolski čebelnjak pri Srednji šoli Ravne, učna čebelnjaka Kotlje in Pigl ter čebelji panj SIJ Metala Ravne, podali peš in s kolesi. Osrednji del kulturnega programa je potekal v večnamenski dvorani v Kotljah, kjer je še vse do večera na ogled tudi čebela velikanka.  

Občina Ravne na Koroškem spada med občine, ki še posebej poudarjajo svojo dejavnosti na področju ohranjanja čebel in okolja, ozaveščajo o čebelah in čebelarski kulturni dediščini ter sodelujejo s čebelarskimi društvi. Javne površine urejajo s sajenjem medovitih cvetlic in dreves, ki dajejo prijeten in urejen videz, hkrati pa omogočajo čebelam pašo in nabiranje cvetnega prahu v mestu in okolici. Na tej podlagi so leta 2021 kot drugo uvrščene Ravne na Koroškem prejele tudi listino Čebelam najbolj prijazna občina.

V želji, da v tej smeri naredijo še korak naprej, so v četrtek, 14. septembra 2023, v sodelovanju z lokalnima čebelarskima društvoma ter koroškima družbama Skupine SIJ, SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems odprli novo krožno tematsko pot – Ravensko čebelarsko pot. Medovita pot povezuje štiri čebelnjake na lokaciji Ravne na Koroškem in Kotlje: Šolski čebelnjak pri Srednji šoli Ravne, Učni čebelnjak Kotlje, Učni čebelnjak na Piglu na Ravnah in Panj SIJ Metala Ravne in zaokrožuje lepo pohodno, kolesarsko in tudi učno turo. Pot ni naporna, lahko jo prehodimo peš ali prekolesarimo. Je sproščujoč in poučen sprehod, zanimiv za posameznike, družine,  mladino, tudi športnike, ki lahko pot tudi pretečejo ali prekolesarijo.

V svojih prizadevanjih do družbene odgovornosti, podpore lokalni skupnosti in trajnostnega razvoja sta Ravensko čebelarsko pot podprli tudi družbi SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems iz Skupine SIJ. Stilizirana podoba kranjske sivke, ki so jo za potrebe strategije trajnostnega delovanja oblikovali v Skupini SIJ, je postala zaščitni znak in kažipot Ravenske čebelarske poti, ki nas – če ji sledimo – popelje mimo vseh vključenih čebelnjakov. 

Ob otvoritvi Ravenske čebelarske poti je v večnamenski dvorani v Kotljah potekal kratek kulturni program, ki so ga  pripravili učenke in učenci OŠ Juričevega Drejčka, Vrtec Ravne – enota Levi devžej Kotlje, Podružnična osnovna šola Kotlje. Na prireditvi so prisluhnili predsedniku Koroške zveze čebelarjev Dragu Borku, predstavniku Skupine SIJ, svetovalcu glavnega direktorja SIJ Metal Ravne Borutu Urnautu ter podžupanu Občine Ravne na Koroškem Andreju Erjavcu. Program je povezovala Danica Hudrap.

Podžupan Andrej Erjavec je pohvalil vsa ta skupna prizadevanja in omenil, da v Občini Ravne na Koroškem prav tako delujeta Čebelarsko društvo Ravne in Čebelarsko društvo Kotlje. Poudaril pa je: »Z veseljem ugotavljam, da se tradicija čebelarstva prenaša na mlade rodove in da čebelarji učijo in vzgajajo mladi rod, jih vabijo, da se vključujejo v njihove vrste in tako spoznavajo načine dejavnega varovanja in ohranjanja naravnega okolja, se učijo osnov čebelarjenja ter se seznanjajo s celostnimi in trajnostno naravnanimi aktivnostmi. To se tudi pozna v mestu in okolici saj v mestu vedno bolj zasajujemo medovite rastline, ki niso samo koristne za čebelice ampak imajo tudi večji doprinos izgledu našega kraja. Predvsem pa sem ponosen, da se ohranja čebelarjenje in s tem povezane trajnostne naravnano naše bivalno okolje in samooskrbnost.«

Drago Borko je v pozdravnem nagovoru omenil: »V Čebelarski zvezi Koroška, ki združuje čebelarska društva Črna, Dravograd, Kotlje, Mežica, Prevalje, Ravne, Slovenj Gradec-Mislinja in Žerjav, smo že lani pričeli z aktivnostmi za gostovanje 3D čebele na Koroškem. Zaradi velikih dimenzij čebele in ohišja, v katerem je shranjena, je bil to logistično izredno zahteven projekt. Njene velike dimenzije so bile namreč izziv za marsikatera vrata koroških dvoran in telovadnic, zaradi česar čebela ni mogla gostovati v vseh večjih koroških krajih. Kljub temu smo v Čebelarski zvezi Koroška ponosni, da si je bilo moč čebelo ogledati v Dravogradu, Kotljah in Slovenj Gradcu, v Mežici in v nedeljo tudi na Ravnah na Koroškem ter danes v Kotljah. V ČZK smo že lani pričeli z aktivnostmi za gostovanje 3D čebele na Koroškem. Kljub katastrofalnim poplavam smo ponosni na to, da smo si ogledali čebelo skoraj v vseh koroških občinah.”

Borut Urnaut je na otvoritvi poudaril, da se v Skupini SIJ zavedajo pomembnosti avtohtone vrste čebel – kranjske sivke, s katero si delimo naravno okolje: »S svojim trajnostnim delovanjem želimo v Skupini SIJ ohranjati okolje, v katerem kranjske sivke za prihodnost planeta skrbijo z opraševanjem mnogih rastlin, za zdravje ljudi pa s svojimi medenimi pridelki. Veseli smo, da je naš čebelji panj, ki stoji pred upravno stavbo, postal del Ravenske čebelarske poti. Z vsakoletno analizo medu iz panja, ki jo bo opravil laboratorij Čebelarske zveze Slovenije, bomo spremljali tudi prisotnost različnih snovi v medu in s tem vpliv SIJ Metala Ravne na naravno okolje. Čistost čebeljega medu je namreč pokazatelj čistosti okolja.«

Največ zanimanje je na dogodku v Kotljah pritegnila 3D-kranjica, fizični model slovenske avtohtone kranjske čebele. Čebela delavka je izdelana v razmerju 100 : 1 in v dolžino meri 170 cm. Model združuje gibljive dele čebeljega telesa, devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku in je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU-ja, nato pa je odpotoval še na svetovno razstavo Expo v Dubaj, kjer je vzbudil izjemno pozornost – v slovenskem paviljonu si ga je ogledalo skoraj milijon ljudi. Projekt je v celoti slovenski, kajti 3D-kranjica je plod slovenskega znanja, pri izvedbi je bila glavna Čebelarska zveza Slovenije.

Vir: ravne.si

Dogodki

V sodelovanju s čebelarskima društvoma Kotlje in Ravne na Koroškem in koroškimi družbami Skupine SIJ so v čebelam prijazni občini Ravne na Koroškem danes odprli tematsko čebelarsko pot. Ob odprtju so se na krožno pot v dolžini 11 kilometrov, ki povezuje šolski čebelnjak pri Srednji šoli Ravne, učna čebelnjaka Kotlje in Pigl ter čebelji panj SIJ Metala Ravne, podali peš in s kolesi. Osrednji del kulturnega programa je potekal v večnamenski dvorani v Kotljah, kjer je še vse do večera na ogled tudi čebela velikanka.