Janša odgovoril Predniku: “Če vlada ne upošteva vseh predlogov, to ne pomeni, da ni socialnega dialoga”

Premier Janez Janša je v odgovoru na poslanska vprašanja ob današnjem začetku izredne seje DZ zagotovil, da vlada ne zanemarja socialnega dialoga v času epidemije, ko je potrebno hitro ukrepanje. Vendar pa je predlogov veliko, pogosto si med seboj nasprotujejo. Če vlada ne upošteva vseh predlogov, to ne pomeni, da ni socialnega dialoga, je dejal.
121158190_1681103305379310_487767857065006603_n

Jani Prednik (SD) je na predsednika vlade naslovil vprašanje v zvezi s socialnim dialogom in usklajevanjem pri pripravi ukrepov. “Sprejemamo že sedmi t.i. protikoronski paket in večkrat je bilo opozorjeno, da vlada ne vodi ustreznega dialoga s prizadetimi in da se pojavljajo predlogi, ki niso povezani z zdravstveno krizo,” je dejal. Ljudje po njegovih besedah tudi ne razumejo, zakaj vlada “izgublja čas z vprašanji, ki z epidemijo nimajo nobene povezave”.

“Mislim, da smo, če pogledamo celoto, naslovili prav vsakega državljana, niti eden, prvič v zgodovini, ni bil izpuščen. Drugo vprašanje je, ali so vsi dobili ustrezno ali dovolj, vendar je treba pri tem upoštevati tudi materialne možnosti, saj epidemije še ni konec in treba je misliti tudi na prihodnje tri mesece,” je poudaril predsednik vlade.

Spomnil je, da je bil eden prvih ukrepov vlade ponovna vzpostavitev delovanja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki v prejšnjih mandatih v nekaterih obdobjih sploh ni deloval, ker so ga posamezni socialni partnerji zapustili. Od ustanovitve je imel 10 sej ter na stotine ur usklajevanj. “Ne samo, da smo vedno ukrepe usklajevali v veliki časovni stiski, usklajevali smo jih tudi s posameznimi deležniki,” je dejal Janša.

Poleg tega je vlada spremenila poslovnik in način socialnega dialoga, da ukrepe najprej sprejme v osnutku, nato usklajuje s socialnim partnerji in jih šele nato pošlje v sprejemanje v DZ. Tako je tudi s sedmim protikoronskim predlogom, ki je v usklajevanju. Vendar pa je predlogov veliko in na koncu se je treba uskladiti in sprejemati kompromise. “Ni pa mogoče zaradi potreb in poteka epidemije čakati, da se nekaj bo uskladilo, če vemo, da se ne bo,” je dejal.

Tako tudi znotraj ESS še poteka dialog o predlogu delodajalcev po zamrznitvi minimalne plače, ki mu nasprotujejo sindikati. “Vlada bo z veseljem sledila predlogu rešitve, če bo ta usklajena,” je dodal.

Na očitke, da so bile nekatere družbene skupine pri pripravi protikoronskih ukrepov spregledane, pa je dejal, da so univerzalni temeljni dohodek prejeli vsi, ki niso bili naslovljeni prek drugih ukrepov. “Slovenija ni edina država, ki je v epidemiji, podobne zakone sprejemajo povsod. Birokracija je seveda problem, vendar ni nastal v času epidemije. Če bi vlada posegala v vsak zakon posegala posebej, bi mi še vedno sprejemali drugi protikoronski paket,” je prepričan premier. Če vlada ne bi ustrezno ukrepala, bi bila, tako Janša, ekonomska slika danes drugačna.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.