Search
Close this search box.

Črnjanka dr. Gabrijela Simetinger dobitnica prestižne nagrade WOW

Mesto žensk je razglasilo dobitnice nagrad za feministične heroine – WoW nagrade. Letos je izmed 180 nominacijami petčlanska komisija ponovno izbrala pet nagrajenk, med njimi pa je tudi Črnjanka seksologinja, ginekologinja in porodničarka dr. Gabrijela Simetinger.

Letošnje prejemnice WoW nagrad so postale: aktivistka na področju podpore in solidarnosti z begunkami in begunci Zana Fabjan Blažič; Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore; borka za pravice izbrisanih, brezposelnih, migrantskih delavk in delavcev ter begunk in beguncev Aigul Hakimova; seksologinja, ginekologinja in porodničarka dr. Gabrijela Simetinger in Lezbomanija – lezbična in LGBTQ+ radijska oddaja Radia Študent.

Izjava, s katero si je dr. Gabrijela Simetinger prislužila nagrado: “Danes ne smeš več priznati, da si feministka. V določenih sredinah je to psovka in če se predstavim kot feministka, ljudje takoj vzpostavijo distanco, kot da sem kužna. Najbolje sem kot feministka sprejeta znotraj proletariata. Poznam veliko žensk, za katere vem, da so po prepričanju feministke, ampak tega ne bodo priznale, ker to danes velja za nekaj slabega, najhuje pa je to, da tudi same verjamejo, da je tako. Očitno smo pozabile, da so v preteklosti nekatere feministke umirale za pravice, ki jih imamo danes in so nam samoumevne.”

WoW nagrade, ki bodo letos podeljene drugič, so “odgovor na sistematične izbrise žensk (z izrazom ženske razumemo ženske, trans- in interspolne osebe), njihovega dela in dosežkov iz zgodovinskega kanona.” Nagrade podeljujejo z motom: “Če želimo, da se zgodovina piše v našem imenu, jo moramo pisati same. Z njimi zato izpostavljamo in odstiramo nevidno delo, zgodbe, pogum in odločnost posameznic ter kolektivov, bork za boljši svet, feminističnih heroin.”

Nagrade bodo slovesno podelili junija na poletnem ciklu dogodkov Mesta žensk. WoW nagrade bodo podelili tudi na Hrvaškem, podeljene so v okviru evropskega projekta Women on Women.

“Women on Women se osredotoča na reprezentacijo žensk v preteklosti in sedanjosti. Patriarhalna kultura je namreč iz zgodovine izvzela ženske, razen tistih, ki so bile tudi same del ustroja moči. Projekt se zato osredotoča na vprašanja enakosti spolov, kjer zapuščino žensk obravnavamo skozi feministično, raznoliko in intersekcionalno perspektivo, pri čemer termin ženske vključuje vse osebe, ki se tako identificirajo.”

Lani so nagradili pionirko dela z zapornicami in aktivnimi uživalkami drog Sabino Zorec; direktorico zavoda Pekarna Magdalenske mreže Urško Breznik; Iniciativo za ženske s čutom za tehnologijo, znanost in umetnost Č I P k e; samo-organizirano pobudo, ki se bori proti rasizmu, seksizmu in za odprte meje No-Border Craft in kultno feministično radijsko oddajo Radia Študent, Sektor Ž.!

VIR: WOW

Dogodki

Mesto žensk je razglasilo dobitnice nagrad za feministične heroine – WoW nagrade. Letos je izmed 180 nominacijami petčlanska komisija ponovno izbrala pet nagrajenk, med njimi pa je tudi Črnjanka seksologinja, ginekologinja in porodničarka dr. Gabrijela Simetinger.