Search
Close this search box.

Janša o učiteljih, ki se ne želijo testirati: “Če bi se to dogajalo v Avstriji, bi izgubili službo”

Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo se v torek v devetih od 12 statističnih regij v šole znova vračajo učenci prvih treh razredov osnovne šole, vrtci pa bodo začeli znova delati v polnem obsegu. Svoja vrata bodo v torek odprle šole in vrtci v osrednjeslovenski regiji, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji.

Vnovično vračanje otrok v šole bodo spremljali strogi preventivni ukrepi za preprečevaje okužb. Tako se bodo morali vsi zaposleni, ki bodo v torek fizično odšli v šolo, vrtec, višjo šolo ali fakulteto, v ponedeljek obvezno hitro testirati, testiranje pa bodo morali ponavljati vsakih sedem dni.

V Uradnem listu Republike Slovenije je objavljena Odredba o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja, ki za osebe, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja določa, da se osebe, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja, pred pričetkom neposrednega dela z otroki, učenkami in učenci udeležijo posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2.

Z objavo odredbe ministra, pristojnega za zdravje, je ustvarjena pravna podlaga za obveznost testiranja za zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

“Prepričani smo, da bodo pedagoški delavci in zaposleni v vrtcih in šolah v veliki večini pred vrnitvijo vseh otrok v vrtce in učenk ter učencev v izobraževanje v učilnicah odgovorno pristopili tudi k testiranju, saj je to družbena odgovornost vsakega posameznika. Morebitno odklanjanje testiranja pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in kršitev upoštevanja določil objavljene odredbe Ministrstva za zdravje,” os sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Za dodatno varnost zaposlenih vodstvom zavodov priporočajo tudi, da pri nadaljnjih nabavah zaščitnih mask za zaposlene zagotovijo uporabo varnejših mask tipa FFP-2, za učenke/učence pa staršem svetujejo ali morda v določenih količinah zagotovijo, seveda skladno z njihovi načrti in odločitvami, uporabo kirurških mask.

V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bodo morali namreč vsi zaposleni v šoli in vrtcih ves čas nositi maske, učenke in učenci pa samo izven učilnice oziroma mehurčka.

Del učiteljev obveznemu testiranju nasprotuje. Zaradi tega naj bi množično izstopali iz šolskega sindikata (Sviz), češ da so pri njih naleteli na gluha ušesa. A je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj za STA zanikal, da bi prejeli kakšno izstopno izjavo zaradi obveznega testiranja. Spomnil je na stališče Sviza, da bi bilo bolje prostovoljno testiranje, ki bi temeljilo na zaupanju. Sicer pa v sindikatu menijo, da je testiranje učiteljev na novi koronavirus smiselno, saj pomaga k omejevanju širjenja in večjemu nadzoru nad epidemijo.

Dogajanje glede testiranja učiteljev pa je na današnji izredni novinarski konferenci pokomentiral tudi premier Janez Janša. “Če bi se to dogajalo v Avstriji, bi izgubili službo, pri nas pa glede testiranja ni popolnoma pravno urejeno. V praksi tudi tisti, ki se ne bodo testirali, čeprav je to skladno z zakonom o nalezljivih bolezni obvezno, bodo imeli možnosti izvajanja pouka na daljavo,” je o učiteljih, ki se ne bi želeli testirati dejal predsednik vlade.

Odgovoril je tudi glede smiselnost peticij, ki navajajo, da testiranje vsak teden poškoduje nosno sluznico. “Vsi v vladi in v kabinetu se testiramo enkrat tedensko, pa nisem še nikogar srečal s predrto nosnico, torej to ni kak poseben problem. Testirajo se tudi v številnih podjetjih, v domovih za ostarele, v bolnišnicah, menim, da je takšno pozivanje skrajno neresno. Po informacijah, ki prihajajo tudi do mene, sicer velik del učiteljev ve, da je v interesu njih in predvsem otrok, da pouk poteka tako, da so vsi zdravi, da se virus ne širi in da s tem, ko se ukrepi ne upoštevajo, zgolj odlagamo trenutek, ko bomo lahko šli v normalno življenje tudi kar se tiče šolstva in apeliram na vse, ki ste odgovorni in oblikujete slovensko javno mnenje, da takšnim eksotičnim pozivom, ki ne koristijo, ne posvečate veliko pozornost,” je navedel predsednik vlade Janez Janša.

Preberite tudi: Janša: V sredo zagotovo nekaj sprememb glede protikoronskih ukrepov, morda že prej

“Strokovna skupina in nekatere druge institucije preučujejo modele, ki so jih ne toliko uvedle kot napovedale druge evropske države, gre za uporabo testov, ki so zelo enostavni in se lahko vsak, tudi učenci od 4.razreda naprej sami testirajo, ker gre tudi za zelo blag poseg, kar se tiče odvzema brisa, gre seveda za možnost, ki bi prišla v poštev predvsem za višje letnike osnovne in srednje šole in če bo to alternativa, ali uvesti takšno testiranje ali imeti šole še naprej zaprte, se bomo večinsko zagotovo odločili tudi za ta način testiranja, vendar pa za to potrebujemo nov pristop in nove teste, ki jih zaenkrat še ni dovolj na razpolago. S sedanjimi kapacitetami testiranja se tega ne da izvajati za celoten slovenki šolski sistem,” pa je glede vprašanj testiranja otrok odvrnil premier Janez Janša.

Vir: Vlada RS, Janez Janša

Dogodki

Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo se v torek v devetih od 12 statističnih regij v šole znova vračajo učenci prvih treh razredov osnovne šole, vrtci pa bodo začeli znova delati v polnem obsegu. Svoja vrata bodo v torek odprle šole in vrtci v osrednjeslovenski regiji, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji.