GZS vladi ne bo predlagala nasprotovanja izločitve Rusije iz Swifta. Počivalšek napovedal pomoč podjetjem

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) vladi ne bo posredovala uradnega predloga o nasprotovanju izločitve Rusije iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema Swift. "Sprejemamo vse sankcije, ki jih bo zaradi agresije na Ukrajino sprejela EU," je danes sporočil generalni direktor zbornice Aleš Cantarutti.
Počivalšek

Skupina podjetij za Ukrajino in Rusijo je po petkovem sestanku izrazila pričakovanje, da se ne bo sprejemalo sankcij proti Rusiji, ki bi lahko škodile podjetjem v Evropi. Izrazila so predvsem skrb zaradi morebitne prekinitve Swifta, za kar se zavzema več držav članic EU.

Predsednik GZS Tibor Šimonka je v petkovi izjavi za javnost dejal, da bi se morala vlada potruditi, da podpira predlog tistih članic EU, ki zagovarjajo ohranitev plačilnega sistema Swift.

A GZS uradnega predloga vladi o nasprotovanju izločitve Rusije iz Swifta ne bo posredovala. “Ne glede na včerajšnje zaključke posvetovalne skupine in glede na dogajanje v Ukrajini, GZS vladi ne bo posredovala uradnega predloga o nasprotovanju izločitve Rusije iz plačilnega sistema Swift,” je danes poudaril Cantarutti.

Generalni direktor zbornice je ob tem še dodal, da bodo na GZS članom, ki bodo utrpeli poslovno škodo, po najboljših močeh pomagali poiskati poslovne priložnosti na drugih trgih.

Da bodo podjetja prejela pomoč, je danes tvitnil tudi minister Zdravko Počivalšek. “Vsem podjetjem, ki jih bodo restriktivni ukrepi proti Putinovemu režimu prizadeli, bomo v okviru vlade pomagali,” je zapisal na Twitterju minister. “Agresivno teptanje demokratičnih standardov v Ukrajini ni sprejemljivo”. S sankcijami do Slovenija zarezala v 1,35 milijarde evrov vredno sodelovanje z Rusijo, “a moramo dati jasno sporočilo, da s podporo suverenosti, ozemeljski celovitosti in neodvisnosti Ukrajine, mislimo resno,” je še dodal Počivalšek.

Izključitev Rusije iz Swifta sicer številni vidijo kot potezo, ki bi onesposobila ruski bančni sistem.

Vir: STA, Twitter

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.