Sinhrono izboljšanje tržnega sentimenta

hourglass-1703349_1920

V tednu ameriških predsedniških volitev smo na globalnih delniških trgih zabeležili sinhrono rast tečajev. Ameriški indeksi Dow Jones, NASDAQ in S&P500 so v tem času pridobili med tremi in štirimi odstotki, medtem ko so se evropski trgi odrezali še bolje, kjer sta nemški in francoski indeks pridobila 6 in  8 odstotkov (donosnosti merjene v evrih). V tem času so pridobile tudi cene WTI in brent nafte in sicer 8 oziroma 10 odstotkov. Dva odstotka je pridobilo zlato, medtem ko je tečaj EURUSD pridobil 0,4 odstotka.

Pozitiven »volilni« teden, kar se gibanja tečajev tiče, smo zabeležili tudi na Ljubljanski borzi, kjer so največ pridobile delnice Petrola (+5,7%), Krke (+4,5%) in Zavarovalne skupine Save (+4,3%).  V torek je Skupina Telekom Slovenije objavila poslovni izidi za letošnje devetmesečje v katerem je  ustvarila 440 milijonov evrov prihodkov od prodaje oziroma štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je bil brez upoštevanja poslovanja Planeta TV, prodanega Madžarom, in kosovskega Ipka, katerega prodaja je ustavljena, pri 27,4 milijona evrov nižji za sedem odstotkov.

Glavni del sezone objav poslovnih izidov podjetij za letošnji tretji kvartal v ZDA počasi prihaja h koncu saj je v času pisanja že 400 podjetij od 500 zajetih v indeksu S&P500 objavilo sovje poslovne izide. Med sektorji ameriškega gospodarstva imamo v letošnjem tretjem kvartalu izrazitega zmagovalca tako po prihodkih kakor po rasti dobička. Podjetja iz zdravstvenega sektorja indeksa S&P500 so v letošnjem tretjem kvartalu namreč zabeležila 12-odstotno rast prihodkov in 14-odstotno rast dobička, kjer so bili proizvajalci medicinske opreme prav tako uspešni kot farmacevtska podjetja. Nadaljevanje rasti prihodkov in dobičkonosnosti se v tem sektorju pričakuje tudi za letošnji zadnji kvartal. Enako sicer ne moremo trditi za celoten S&P500 indeks, kjer se za zadnji letošnji kvartal pričakuje upad v obeh kategorijah. A kljub temu  je S&P500 z razmerjem med ceno delnic in dobičkonosnostjo, pri 26 še vedno relativno dražji od farmacevtskega sektorja pri katerem to razmerje trenutno znaša 22.

Gospodarska aktivnost se je sicer v ZDA v tretjem četrtletju močno okrepila, saj se je BDP povišal za 7,4 odstotka v med kvartalni primerjavi. Maloprodaja se je septembra v med mesečni primerjavi povišala za 1,6 odstotka, oktobrski odčitek pridelovalnega ISM PMI indeksa pa se je približal najvišji ravni v devetih letih (59,3 točke). Visokemu oktobrskemu odčitku proizvodnega oziroma pridelovalnega PMI indeksa smo bili priča tudi v Nemčiji (58,2 točke).

V prejšnjem tednu so bili v ZDA objavljeni podatki, ki kažejo da se rast zaposlovanja še upočasnjuje, medtem ko izvoz še vedno zaostaja za pred virusnimi nivoji. Ob tem lahko sklepamo, da bo novi val okužb v ZDA oba procesa še dodatno oslabil. Poleg tretjega vala okužb v ZDA, ki bo nekoliko zavrl gospodarsko rast v ZDA (ta bo v zadnjem kvartalu najverjetneje okoli štiri odstotke), lahko na kapitalskih trgih izvor negotovosti pričakujemo s strani aktualnega ameriškega predsednika, ki je že zahteval ponovno štetje glasov v ključnih zveznih državah. Vseeno pa lahko ob umiritvi omenjenih tveganj, v prihodnje pričakujemo ugodno klimo na kapitalskih, predvsem na delniških trgih, ob tem pa nadaljevanje ničelnih obrestnih mer na bančne depozite.

mag. Lojze Kozole
ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.