Search
Close this search box.

Gantar: Slovenija je na meji rumenega in zelenega območja

Minister za zdravje Tomaž Gantar ob naraščanju števila okužb v hrastniškem domu starejših verjame, da zaostrovanje ukrepov ne bo potrebno, če se bodo veljavni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa spoštovali. Ob tem je bil kritičen do ravnanj v domu, saj da so tudi po prejetih navodilih v tamkajšnji kuhinji hrano pripravljali brez mask.

Gantar je na novinarski konferenci ocenil, da je v Sloveniji stanje glede epidemije stabilizirano, gibljemo se na številki okoli 12 okužb dnevno na 100.000 prebivalcev na 14 dni, kar je na meji rumenega in zelenega območja. Gantar je vse, ki so okuženi, pozval, da epidemiologom podajo prave podatke o stikih, saj spremljanje stikov in nadaljnje obvladovanje okužbe predstavlja veliko težavo. “Prikrivanje stikov ni na mestu in nam kot družbi škoduje,” je poudaril.

Največje žarišče okužb z novim koronavirusom trenutno ostaja Hrastnik, kjer je v domu starejših okuženih 29 oskrbovancev in 10 zaposlenih. Kot je pojasnil Gantar, so 11 okuženih, ki sicer ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja, vseeno premestili v bolnišnice, dokler se v domu ne bodo primerno reorganizirali. Poudaril je, da ostaja v veljavi stališče stroke, da se v bolnišnico ne premesti vseh okuženih, temveč o tem, kdo sodi v bolnišnico, odloča zdravnik.

Glede možnosti izolacije posameznega kraja ali ustanove oziroma t. i. lokalne karantene je minister pojasnil, da to ni politično, temveč strokovno vprašanje. Po njegovih besedah so se zdaj v Hrastniku zadeve nekoliko stabilizirale, če pa bo Nacionalni inštitut za javno zdravje ocenil, da je tak ukrep potreben, ga bodo sprejeli. Gantar tako ne izključuje možnosti, da bodo ukrepe zaostrili, če ne bodo uspeli obvladovati razmer.

Hkrati verjame, da zaostrovanje ukrepov ne bo potrebno, če se bo spoštovalo vse veljavne ukrepe. Ob tem se je obregnil ob razmere v hrastniškem domu starejših, kjer da niso spoštovali že sprejetih ukrepov za preprečitev širjenja virusa. Brez tega ne moremo učinkovito obvladovati nobene okužbe, je poudaril.

Razmere v hrastniškem domu so po ministrovi oceni sicer zdaj “na nek način stabilizirane”, zato upa, da je to “še zadnje opozorilo za ostale domove”.

V sredo so bili v hrastniškem domu testirani še tisti, ki pred tem niso bili, v prihodnjih dneh pa bodo testiranje ponovili, če se bodo pojavljali znaki okužbe. Strokovne ekipe v domu pomagajo vzpostavljati cone in so na voljo tudi za izobraževanje osebja, ki ga je premalo.

Ob tem je minister spomnil na svoje izjave, da ta dom zaradi pomanjkanja kadra sploh ne bi smel delovati. V številnih domovih močno primanjkuje predvsem osebja za osnovno nego oziroma socialno oskrbo, torej čiščenje in hranjenje, to osebje pa ponekod nadomeščajo z zdravstvenim osebjem, ki ga financira zdravstvena blagajna. V skrajnem primeru ga uporabljajo tudi za čiščenje posode, je dodal. Po njegovem mnenju je to nedopustno. Kljub vsemu bodo domu pomagali, sam pa ga je z ministrom za delo Janezom Ciglerjem Kraljem popoldne tudi obiskal.

Cigler Kralj je sicer danes izpostavil, da primer hrastniškega doma starejših razgalja problem izrazite kadrovske podhranjenosti in pomanjkanja vlaganj v zadnjih 15 ali celo 20 letih.

Ob tem je bil kritičen do Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, ki se ni odzvala na njihovo prošnjo, da pomaga s kadrovskimi viri v Hrastniku. So se pa po njegovih besedah angažirali sami skupaj z ministrstvom za zdravje, tako da se domu obetajo kadri iz nekaterih bolnišnic in drugih slovenskih domov za ostarele. Na ta način bo stanje stabilno, verjame.

Tudi sicer naj bi bili zdaj bolje pripravljeni na okužbe v domovih. Kot je spomnil minister ta delo, je interventni zakon v prihodnjih dveh letih predvidel 30 milijonov evrov za reševanje kadrovske stiske v domovih. V tej luči naj bi bila na vladi kmalu sprejeta uredba, s katero nameravajo okrepiti ekipe. Poleg tega je poskrbljeno za zaščitno opremo, koristne so tudi izkušnje iz prvega vala.

Tudi Gantar je bil kritičen tudi do skupnosti socialnih zavodov, ki da bi morala pripraviti standarde in normative za osnovno socialno oskrbo starejših v domovih, pa jih ni.

Tudi njihove želje, da bi bili vsi okuženi sprejeti v bolnišnico, po njegovih navedbah ne zdržijo nobenega kriterija. Zdravstvo tega namreč ne bi preneslo, je dejal. Spomnil je, da država iz namenskih sredstev za zdravstvo vloži v domove starejših več kot 160 milijonov evrov za zdravstveno nego.

Minister za zdravje je poudaril še, da si zaradi covida-19 ne moremo privoščiti še enkrat ustavljati zdravstvenega sistema, ker bodo umirali bolniki z drugimi boleznimi. V skrajne ukrepe so šli na začetku, ko bolezni res niso poznali v ničemer, zdaj pa se strinjajo, da države ne moremo več zapirati, “kar pomeni, da bomo na daljši rok verjetno bolj ali manj v rumenem območju”.

Ob tem je izrazil bojazen, da bi se v jesensko-zimskem obdobju pri ogroženih starejših sočasno pojavila gripa in covid-19, kar bi lahko pomenilo izrazito tvegano situacijo. Minister verjame, da bi zaradi tega lahko razširili seznam upravičenih do cepljenja proti gripi v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Boji se tudi, kaj se je v domovih doslej dogajalo ob izbruhu gripe, saj ta zahteva enake ukrepe kot covid-19. Kot je namignil, je tudi v teh primerih verjetno zbolelo ali celo umrlo veliko ljudi, ker se niso spoštovali ukrepi.

Ukrepi o začasni prepovedi zbiranja ostajajo v veljavi, maske so v zaprtih javnih prostorih še naprej obvezne

Vlada je na današnji seji odločila, da se obstoječe omejitve iz odloka o začasni prepovedi zbiranja uporabljajo še naprej. Sklenila pa je tudi, da se ukrep o obveznem nošenju zaščitnih mask in obveznem razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih podaljša, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Vlada je ocenila, da se je tudi z obveznim nošenjem zaščitnih mask ali drugih oblik zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru in z obveznim razkuževanjem rok trenutno epidemiološko stanje ustalilo in da sta omenjena ukrepa pomembno pripomogla k temu.

Po oceni strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje, s katero se je danes seznanila vlada, pa se je epidemiološko stanje ustalilo tudi z ukrepi iz odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi. Epidemiološko stanje je pod nadzorom, trend novih okužb pa ne napoveduje porasta.

Vlada strokovno utemeljenost ukrepov sicer ugotavlja vsakih sedem dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, da se ti ukrepi uporabljajo še naprej, ali pa jih spremeni oziroma odpravi.

Dogodki

Minister za zdravje Tomaž Gantar ob naraščanju števila okužb v hrastniškem domu starejših verjame, da zaostrovanje ukrepov ne bo potrebno, če se bodo veljavni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa spoštovali. Ob tem je bil kritičen do ravnanj v domu, saj da so tudi po prejetih navodilih v tamkajšnji kuhinji hrano pripravljali brez mask.