Devetnajstletni Črnjan kljub epidemiji poskrbel, da je bilo v vasi olimpijcev na pustno soboto glasno in veselo

Pust, ki je čas norčij ter številnih karnevalov in pustnih povork, zaradi epidemije covida-19 ni takšen, kot smo ga vajeni. Zaradi protikoronskih ukrepov so vse prireditve prepovedane, pustovanja potekajo v prilagojenih oblikah, predvsem preko spleta. Koronavirus pa ni ustavil kurenta iz Črne na Koroškem, ki je kljub trenutnim razmeram poskrbel, da je bilo v vasi olimpijcev možno slišati glasno zvonjenje.
Downloads7-001

Korant ali kurent, kot mu nekateri pravijo, je tradicionalna pustna maska iz Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz. Po tradicionalnem verovanju naj bi bil korant demon, ki je preganjal zimo in prebujal naravo k pomladnemu življenju in rasti. Letošnjo zimo pa kurenti poleg zime, kot radi povedo, odganjajo tudi virus. Eden izmed redkih, ki se je tudi letos podal na ulice, na Koroškem morda celo edini, je devetnajstletni Matija Kelenc iz Črne na Koroškem, ki kot je dejal, preganja zimo in kliče pomlad že 14 let.

Korant, kot ga poznamo danes je oblečen v ovčji kožuh za katerega je potrebnih od pet do sedem ovčjih kož. Večinoma so svetle barve, redkeje vidimo črne. Na glavi ima korant masko, ki predstavlja najtežji del pri izdelavi celotne opreme. Koranti se prepašejo z železno verigo, na katero je obešenih pet kravjih zvoncev. Ti morajo dati pri poskakovanju ubrano melodijo. Na nogah imajo gamaše, ki so zelene ali rdeče barve in pa seveda težke delovne čevlje. Na koncu pa korant potrebuje seveda še ježevko, ki jo drži v levi roki, saj z desno želi ljudem srečo in mir. Celotna oprava je lahko težka tudi več kot 40 kilogramov, zanjo pa boste odšteli tudi do tisoč evrov. Teža je odvisna od velikosti zvoncev, maske, kožuha …

V podobni opravi, težki približno 40 kilogramov, pa lahko že od njegovega petega leta naprej, v času pusta, srečate tudi Matijo Kelenca, ki ga je nad kurentovanjem navdušila sestra, ki je začela skakati kot kurent že nekaj let pred njim. “Njo pa je navdušila družina Bezjak, člani katere so v bistvu tradicijo kurentov vpeljali v našo občino,” je pojasnil Matija.


Kot je povedal, deluje na območju Črne na Koroškem skupina petih kurentov in en hudiček.Svoje poslanstvo večinoma opravljamo na območju Mežiške doline, natančneje v Črni, Mežici in v okviru pustnega karnevala na Prevaljah.”

Trenutno mi kondicija ne povzroča težav, je imam za zdaj dovolj, saj sem še mlad in zaenkrat še športno aktiven. Ob prostem času se veliko gibljem ter igram različne športe,” je na vprašanje, kako skrbi za kondicijo, ki je pri celodnevnem poskakovanju kurentom ne sme manjkati, odgovoril črnjanski kurent. In dodal: “Moram pa omeniti, da nam nasmejani obrazi otrok in ostalih dajo dodaten zagon oziroma motivacijo za energijo.

“Kljub trenutni situaciji, ki nas spremlja že dobro leto, sem sklenil, da se bom oblekel ter podal po Črni. Namen kurenta je namreč preganjanje zime. S seboj pa tudi prinesejo zdravje in srečo. Zato sem se letos tudi odločil, da s seboj prinesem zdravje in srečo vsem ter malo pozitivnega vzdušja tako otrokom, kot tudi vsem ostalim občankam in občanom,” je na naše poizvedovanje, kaj je botrovalo njegovi odločitvi, da se poda po ulicah, dejal Matija.

“Bil sem zelo vesel in presrečen, da so me kljub trenutni situaciji občani dobro sprejeli, videli v pozitivnem smislu ter obdarili z robci, sladkarijam ali kakšnemu litru vina (nasmeh). Žal sem bil letos sam, saj trenutno stanje občinskih in državnih meja ni dopuščalo ostalim, da bi dobro vzdušje širili z mano. Zagotovo pa vem, da bomo vse nadoknadili naslednje leto,” je pogovor sklenil Matija.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.