pust

Po razigranem pustnem času se s pepelnično sredo začenja 40 dni posta

Po razigranem pustnem času, ki je letos zaradi epidemije covida-19 potekal v prilagojenih oblikah, se z današnjo pepelnično sredo v Katoliški cerkvi začenja 40 dni posta pred veliko nočjo. V preteklosti je bilo zanj značilno zlasti odpovedovanje mesu, medtem ko se v sodobnosti odpovedujejo tudi različnim razvadam.

Preberi »

Mežico bodo jutri zavzele pisane maškare, ki bodo s prepevanjem odganjale zimo in koronavirus

V skladu z odločitvijo vlade bo danes pouk v šolah znova stekel za vse učence in dijake zaključnih letnikov, a le na zahodu države, saj so se za učence in dijake na vzhodu države začele enotedenske zimske počitnice. Po vsej državi pa so odprti vrtci, ki se med drugim pripravljajo tudi na pustni torek. Tako se bodo v Mežici najmlajši in vzgojiteljice po pustnem plesu, v pisanih “mehurčkih” odpravili na sprehod po centru mesta.

Preberi »

Devetnajstletni Črnjan kljub epidemiji poskrbel, da je bilo v vasi olimpijcev na pustno soboto glasno in veselo

Pust, ki je čas norčij ter številnih karnevalov in pustnih povork, zaradi epidemije covida-19 ni takšen, kot smo ga vajeni. Zaradi protikoronskih ukrepov so vse prireditve prepovedane, pustovanja potekajo v prilagojenih oblikah, predvsem preko spleta. Koronavirus pa ni ustavil kurenta iz Črne na Koroškem, ki je kljub trenutnim razmeram poskrbel, da je bilo v vasi olimpijcev možno slišati glasno zvonjenje.

Preberi »

V Sloveniji se je januarja lani 354 prebivalcev pisalo Pust, 36 Krof in 8 Šema

V Sloveniji je bilo 1. januarja lani 354 prebivalcev s priimkom Pust, 308 s priimkom Kurent, 36 s priimkom Krof in osem s priimkom Šema, so ob pustu navedli na državnem statističnem uradu. Več kot polovica ali 57 odstotkov ljudi s priimkom Kurent je bila iz osrednjeslovenske statistične regije, iz podravske, kjer je doma maska kurent, pa le deset.

Preberi »

prijavi se

prijavi se v svoj račun